• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μετά τους Bezos και Branson, οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι παίρνουν τη σκυτάλη για το διάστημα

    • Bloomberg

    Τζεφ Μπέζος, Ρίτσαρντ Μπράνσον


    Μετά από τις πτήσεις που πραγματοποίησαν στο διάστημα οι μεγιστάνες Jeff Bezos και Richard Branson, και άλλοι δισεκατομμυριούχοι αναμένεται να ακολουθήσουν τα βήματα τους.

    Οι πολύ πλούσιοι Κινέζοι αναζητούν περιπέτειες και επιχειρηματικές ευκαιρίες στους ουρανούς, αλλά διατηρώντας τα πόδια τους σταθερά στο έδαφος.

    Οι μεγιστάνες της χώρας δεν έχουν στόχο τον διαστημικό τουρισμό και το είδος της εξερεύνησης που επιδιώκει ο Elon Musk, αλλά επικεντρώνονται σε επιχειρήσεις όπως η κατασκευή δορυφόρων και η εκτόξευση πυραύλων που υποστηρίζουν τις φιλοδοξίες της Κίνας στο διάστημα.

    “Η κυβέρνηση επιθυμεί να παίρνει τα εύσημα για τα επιτεύγματα στο διάστημα”, δήλωσε ο Lincoln Hines, επίκουρος καθηγητής και ειδικός στα θέματα της Κίνας στο κολλέγιο Montgomery της Αλαμπάμα. «Η κυβέρνηση θέλει να βλέπει τον ιδιωτικό τομέα ως συμπλήρωμα του κράτους, γεμίζοντας έναν πολύ εξειδικευμένο ρόλο».

    Άλλωστε, μετά τις ΗΠΑ, η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη χώρα από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι από τους 500 ισχυρότερους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

    Οι κινήσεις των Κινέζων

    Η Zhejiang Geely Holding του επιχειρηματία Li Shufu δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι έλαβε άδεια κατασκευής δορυφόρων, άνω των 500 ετησίως, στις εγκαταστάσεις της στην ανατολική Κίνα.

    Η Shunwei Capital, στην οποία συμμετέχει ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Xiaomi, Lei Jun, έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η κατασκευάστρια δορυφόρων Galaxy Space.

    Η εταιρεία ακινήτων Country Garden Holdings, συμφερόντων της πλουσιότερης γυναίκας της Κίνας, Yang Huiyan, το 2019 προχώρησε στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την startup εκτόξευσης πυραύλων, Land Space Technology Corp.

    Όσον αφορά τους δορυφόρους και τις εκτοξεύσεις πυραύλων, «η Κίνα έχει αναγνωρίσει τη χρησιμότητα της αξιοποίησης του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Rajeswari Pillai Rajagopalan, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πυρηνικής και Διαστημικής Πολιτικής στο Observer Research Foundation στο Νέο Δελχί.

    Οι φιλοδοξίες των δισεκατομμυριούχων της Κίνας, όσο μεγάλες και αν είναι, έρχονται σε αντίθεση με τα τολμηρά επιτεύγματα που πέτυχαν μεγιστάνες όπως οι Bezos, Branson και Jared Isaacman. Ο τελευταίος, ιδρυτής της Shift4 Payments, έχει προγραμματίσει να μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη με ένα σκάφος της Space Exploration Technologies.

    Ο Musk μίλησε για την επιθυμία του να ταξιδέψει στον Άρη αλλά δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για την ημερομηνία που θα κάνει το πρώτο του διαστημικό ταξίδι.

    Το ισχυρό καθεστώς

    Στην Κίνα, με την κυβέρνηση του Προέδρου Xi Jinping να βάζει στο στόχαστρο επιχειρηματίες υψηλού προφίλ, όπως ο πρώην πρόεδρος της Alibaba, Jack Ma, οι μεγιστάνες είναι πιο επιφυλακτικοί και διστάζουν να εναντιωθούν στο κράτος για να εξασφαλίσουν λίγα λεπτά στο διάστημα.

    “Το Κόμμα θέλει να υπενθυμίσει σε αυτούς τους δισεκατομμυριούχους ποιος έχει το πάνω χέρι”, είπε ο Hines. “Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας μεγάλος, χαρισματικός ηγέτης σε οποιαδήποτε από αυτές τις κινεζικές διαστημικές εταιρείες”.

    Η Κίνα προσγειώθηκε στον Άρη τον Μάιο και στη συνέχεια τον περασμένο μήνα, έστειλε αστροναύτες να εργαστούν στον υπό κατασκευή διαστημικό σταθμό της. Τα μελλοντικά σχέδια της περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ερευνητικού σταθμού στο φεγγάρι. Οι Κινέζοι αστροναύτες δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και η πολιτική των ΗΠΑ που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2011, απαγορεύει τις περισσότερες επαφές μεταξύ της NASA και των Κινέζων ομολόγων της.

    Η Κίνα έχει πλέον περισσότερες από 150 εταιρείες που εστιάζουν σε όλα, από τα οχήματα εκτόξευσης και τους δορυφόρους έως τους σταθμούς εδάφους και τις μεταγενέστερες εφαρμογές.

    Στήριξη στις κινεζικές start up

    Στο μεταξύ, οι κινεζικές start up απολαμβάνουν γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη. Οι εμπορικές διαστημικές εταιρείες της χώρας προσέλκυσαν επενδύσεις 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, από 800 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

    Προς το παρόν, τα φιλόδοξα σχέδια της Geely Holding του Li Shufu έχουν καθυστερήσει. Η εταιρεία υποστήριζε τον Φεβρουάριο ότι θα εκτοξεύσει δορυφόρους το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση από τότε. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Είναι μόνο θέμα χρόνου πρι περισσότεροι κινέζοι μεγιστάνες ιδρύσουν τις δικές τους διαστημικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο Blaine Curcio, ιδρυτής της Orbital Gateway Consulting, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, μια ερευνητική εταιρεία που επικεντρώνεται στις διαστημικές και δορυφορικές τηλεπικοινωνίες.

    «Υπάρχουν πολλοί εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι που ερευνούν το θέμα”, είπε ο Curcio. “Θα δείτε περισσότερους δισεκατομμυριούχους να εμπλέκονται στον τομέα, προσπαθώντας να εμπορευματοποιήσουν την υποδομή που έχει δημιουργηθεί”.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ