• Business

    Silicon Valley: Η χειρότερη χρονιά χρηματοδότησης για τις startups από το 2019

    • Bloomberg


    “Βουτιά” έκαναν τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) στις ΗΠΑ πέρσι, σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από το 2019, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία στο τέλος του έτους, που αποτυπώνουν το “χαοτικό” 2023 των startups της Silicon Valley.

    Τους τελευταίους 12 μήνες, οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους και επένδυσαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου να καταρρεύσουν.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ερευνητική εταιρεία PitchBook, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων επένδυσαν 170,6 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ το 2023, σε περίπου 15.000 deals, μειωμένα κατά περίπου 30% από το 2022.

    Μάλιστα, ο κλάδος των VC συρρικνώθηκε και παγκοσμίως πέρυσι.

    Σε όλο τον κόσμο, οι επενδυτές τοποθέτησαν 345,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις, μειωμένα κατά 35% από όσα ξόδεψαν πέρσι. 

    Το ποσό συνιστά τη χαμηλότερη δαπάνη από το 2017.

    Το επιχειρηματικό κεφάλαιο είναι ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, ενώ ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνονται και επενδύονται τα κεφάλαια, έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

    Οι επενδύσεις από VC το 2023, βοήθησαν στην ανάπτυξη μετασχηματιστικών εταιρειών όπως η Amazon, η Google και η OpenAI.

    Ωστόσο, οι δαπάνες μειώθηκαν κατακόρυφα μετά την έξαρση της πανδημίας covid 19 του 2021.

    «Τα πάντα προσπαθούν να βρουν την ισορροπία», δήλωσε ο Kyle Stanford, αναλυτής κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου στο PitchBook.

    Εντούτοις ανέφερε ότι ο κλάδος εξακολουθεί να ξεπερνά τα υψηλά των τελευταίων ετών.

    Παρόλο που τα κεφάλαια VC συνήθως δαπανώνται μόνο σε εταιρείες που έχουν μεγάλες πιθανότητες να αναπτυχθούν πολύ, υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 54.000 εταιρείες που υποστηρίζονται από ventures στις ΗΠΑ, είπε ο Stanford και μάλιστα τις χαρακτήρισε «πάρα πολλές».

    “Ηiglight” της χρονιάς αποτέλεσαν οι εταιρείες VC της Λατινικής Αμερικής.

    Εκεί, παρόλο που η αξία των deals μειώθηκε στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια – μια πτώση περισσότερο από το μισό από το προηγούμενο έτος – η συγκέντρωση κεφαλαίων VC αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40% φτάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Αξίζει να σημειωθεί η νέα προσθήκη πέρσι της Bicycle Capital, μια εταιρεία που ξεκίνησε από τα πρώην στελέχη της SoftBank Group, Marcelo Claure και Shu Nyatta, η οποία ανακοίνωσε ένα ταμείο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στη Λατινική Αμερική.

    Διαβάστε επίσης: 



    ΣΧΟΛΙΑ