• Business

    J. Fredriksen: Κίνηση-έκπληξη από το Νορβηγό κροίσο

    John Fredriksen

    John Fredriksen, εφοπλιστής Frontline και Ocean Gold


    Ο Νορβηγός εφοπλιστής John Fredriksen αποδεικνύεται ιδιαίτερα δραστήριος στη σκακιέρα της διεθνούς ναυτιλίας καθώς, μετά την πρόσφατη εξαγορά των δύο δεξαμενόπλοιων τύπου VLCC που ανήκαν στη Metrostar Management του Θεόδωρου Αγγελόπουλου για λογαριασμό της ναυτιλιακής του Frontline, φαίνεται πως αποφάσισε να προχωρήσει και στην πώληση πλοίων που ανήκουν σε μια άλλη ναυτιλιακή του.

    Είναι γεγονός ότι μια από τις τάσεις που επικρατούν τελευταία είναι η συνεχής άνοδος των “storage buyers”, δηλαδή αγοραστές που ψάχνουν να αγοράζουν πλοία μεγάλης ηλικίας (σχεδόν 15ετίας) και παράλληλα τα απελευθερώνουν από την αγορά spot, κατορθώνοντας με αυτόν τον τρόπο να “σπάνε” το αδιέξοδο που παρατηρείται.

    front circassia
    Το δεξαμενόπλοιο τύπου VLCC “Front Circassia” της Ship Finance International

    Σε τέτοιους αγοραστές φημολογείται ότι πούλησε η ναυτιλιακή του Fredriksen, Ship Finance International, δύο από τα παλαιότερα δεξαμενόπλοια τύπου VLCC που ανήκαν στο στόλο της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των brokers, η Ship Finance International φέρεται να πούλησε το χωρητικότητας 306.000-dwt Front Circassia (κατασκευής 1999) και το χωρητικότητας 298.500-dwt Front Ariake (κατασκευής 2001) σε μια εταιρεία ρωσικών συμφερόντων, με τη συναλλαγή να κυμάνθηκε στα 50 εκατ. δολάρια.

    Ωστόσο, πηγές της αγοράς υποστηρίζουν πως τίποτα δεν θεωρείται ολοκληρωμένο.

    Μάλιστα, ο αναλυτής Erik Nikolai Stavseth της Arctic Securities αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “Εάν η άνωθεν τιμή αποδειχτεί σωστή, τότε θα έχουμε να κάνουμε με μια μικρή ενίσχυση για το τονάζ μεγαλύτερης ηλικίας καθώς τα δύο VLCCs κοστίζουν αμφότερα 46 εκατ. δολάρια”. Επιπλέον, ο Stavseth εξηγεί ότι μια τέτοια κίνηση πώλησης παλαιότερης γενιάς δεξαμενόπλοιων εκ μέρους του Fredriksen, θα ταίριαζε απόλυτα στη στρατηγική που ακολουθούν οι εταιρείες συμφερόντων του Νορβηγού εφοπλιστή, οι οποίες κατόπιν προχωρούν σε εξαγορές νεότερου τονάζ.

    dht chris
    Το δεξαμενόπλοιο τύπου VLCC “DHT Chris” της DHT Holdings

    Σημειώνεται ότι τόσο το Front Circassia όσο και το Front Ariake, μπορεί να ανήκουν στην Ship Finance International αλλά τα διαχειρίζεται η άλλη ναυτιλιακή του Fredriksen, η Frontline.

    Παράλληλα, σε ανάλογη κίνηση με την εταιρεία του Νορβηγού εφοπλιστή φέρεται να έχει προχωρήσει και η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακή DHT Holdings, η οποία πούλησε το χωρητικότητας 309.300-dwt DHT Chris (κατασκευής 2001) στην Agritrade Resources, για 24 εκατ. δολάρια.

    Αν η συναλλαγή αληθεύει, πρόκειται για μια κίνηση που φαντάζει λογική, καθώς αυτή την περίοδο η DHT αναμένει την παραλαβή του τελευταίου νεότευκτου πλοίου της από τα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries (HHI).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί η Α. Φράγκου και ο Π. Παππάς άρχισαν να χαμογελούν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις στη ναυτιλία: Ετοιμάζεται κολοσσός με στόλο 130 πλοίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononews-dinoume-5-doroepitages-apo-ta-attica-axias-1000-evro/82999



    ΣΧΟΛΙΑ