• Business

  Νέα ανατροπή: Δεύτερος δήμος στην Αττική παγώνει τις οικοδομικές άδειες

  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ


  Νέες ανατροπές στη δόμηση σε όλη τη χώρα αναμένεται να προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του Δήμου Βάρης – Βούλας-Βουλιαγμένης (μετά και τις εξελίξεις στον δήμο Αλίμου) για το πάγωμα της κατασκευής των κτιρίων και την έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν συνδυαστική χρήση του μπόνους ύψους που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ).

  Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στο mononews θα παγώσουν τόσο οι άδειες όσο και η κατασκευή των κτιρίων της πόλης έως το φθινόπωρο, καθώς τότε θα τελεσιδικήσει η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για την ανέγερση πολυκατοικίας  στον Άλιμο που κάνει συνδυαστική χρήση του ΝΟΚ.

  Η στάση αυτή των δύο Δήμων αλλά και το προηγούμενο που θα δημιουργήσει το ΣτΕ, εφόσον αποφασίσει για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ, ενδέχεται επομένως να προκαλέσει σημαντικές αναταραχές σε όλη τη χώρα όσον αφορά την κατασκευή και τις οικοδομές.

  Αυτό συμβαίνει καθώς θα υπάρχει δεδικασμένο, το οποίο θα δίνει το δικαίωμα στις πολεοδομικές υπηρεσίες να μην εκδίδουν οικοδομικές άδειες για κτίρια που θα κάνουν συνδυαστική χρήση του ΝΟΚ. Θα δημιουργηθεί εν ολίγοις ένα παρόμοιο καθεστώς με την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία έχει παγώσει λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ και θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση μέσω του υπουργείου περιβάλλοντος.

  Τονίζει, δε, ότι η σχετική τεκμηρίωση για το πάγωμα των νέων οικοδομικών αδειών θα είναι έτοιμη έως την επόμενη Τετάρτη που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

  Αυτή θα μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό επιχείρημα για τους υπόλοιπους Δήμους σε όλη την Ελλάδα που θα θέλουν να παγώσουν και αυτοί την έκδοση αδειών για τα κτίρια που κάνουν χρήση των άρθρων 10 και 15 (παρ. 8) του ΝΟΚ, εφόσον, φυσικά, το επιδιώκουν.

  Σχολιάζει, ωστόσο, ότι η απόφαση του ΣτΕ για τον Άλιμο δεν αφορά στο πάγωμα των εργασιών για το κτίριο που κάνει χρήση του ΝΟΚ, αλλά κάνει λόγο για μία οιονεί αντισυνταγματικότητα του σχετικού νόμου.

  Προσθέτει, ότι το παραπάνω θα δημιουργήσει ένα «πανζουρλισμό» στην προσπάθεια για έκδοση αδειών έως και το φθινόπωρο, καθώς θα επιχειρηθεί να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις στις πολεοδομίες προκειμένου να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται τα κτίρια για να γλιτώσουν το πιθανό «μπλόκο» του ΣτΕ.

  Στο ΥΠΕΝ το πόρισμα για τις αλλαγές στο ΝΟΚ

  Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι η επόμενη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κωνσταντέλλος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  Αρχικά την επόμενη Τετάρτη θα ολοκληρωθεί το πόρισμα της 11μελούς επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία ασχολείται με τις αλλαγές στο ΝΟΚ. Σε αυτή συμμετέχει επίσης η  ΚΕΔΕ, με τον κ. Κωνσταντέλλο να την εκπροσωπεί καθώς έχει αναλάβει χρέη Α΄Αντιπροέδρου στην Ένωση, και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

  Όπως αναφέρει στο mononews το τελικό πόρισμα αναμένεται να γνωστοποιηθεί στον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά και το γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη.

  Αυτό που επιδιώκεται μέσω των αλλαγών που θα προτείνει η ειδική ομάδα είναι η κατάργηση των καταχρηστικών άρθρων 10 και 15 (πιο συγκεκριμένα της παραγράφου 8), τα οποία εφαρμόζονται καταχρηστικά και δίνουν τη δυνατότητα αύξησης του ύψους του κτιρίου κατά 3,5 μέτρα.

  Αυτό που θα προταθεί είναι το ύψος του κτιρίου να μπορεί να αυξηθεί κατά ένα μέτρο. Ωστόσο, δε φαίνεται να επικρατεί  η ίδια άποψη σε όλα τα μέλη της επιτροπής, καθώς όπως σχολιάζει ο Δήμαρχος τα μέλη του ΤΕΕ φαίνονται να μη διαφωνούν με τις διατάξεις του ΝΟΚ.

  Διαβάστε επίσης:

  Υπουργείο Υποδομών: Δίνει παράταση ενός έτους στο Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ – Ποιος Όμιλος το εκτελεί

  Καταργούνται οι λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κτίρια – Αναταραχή στους ιδιοκτήτες ακινήτων

  Ήρθε το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο – Ποιες αλλαγές έρχονται στις αστικές συγκοινωνίες  ΣΧΟΛΙΑ