• Business

    Υπουργείο Υποδομών: Έρχεται ο Big Brother σε έργα του ταμείου ανάκαμψης και γέφυρες με διαγωνισμούς 180 εκατ. Ευρώ

    O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μπροστά από μια βιβλιοθήκη

    O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης


    Προκηρύχθηκαν και τρέχουν οι δύο διαγωνισμοί του υπουργείου υποδομών και μεταφορών για έργα που αναμένεται να λειτουργήσουν ως ο Μεγάλος Αδερφός σε όλα τα projects που έχουν πάρει το πράσινο φως από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ επιδιώκεται και η ψηφιακή παρακολούθηση του μεγάλου όγκου των γεφυρών σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα που αφορούν τις έξυπνες γέφυρες και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Υποδομών και Μεταφορών συνολικής αξίας 172 εκατ. Ευρώ, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια δημοπράτησης.

    Το πιο προχωρημένο διαγωνιστικά έργο είναι αυτό των έξυπνων γεφυρών, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στις 10 Απριλίου και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται στις 5 Μαΐου και θα γνωρίζουμε τους μνηστήρες στις 15 του ίδιου μήνα που θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι.

    Όσον αφορά τον διαγωνισμό για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Υποδομών και Μεταφορών αυτός, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και υπογράφεται από τον Υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, αναμένεται να προκηρυχθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με αναθέτουσα αρχή Διεύθυνση Διαγωνισμών Δημοσίων Συμβάσεων (Δ11) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

    Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

    Πρόκειται για το Big Brother του υπουργείου υποδομών και μεταφορών για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς τα χρονικά περιθώρια δημοπράτησης και υλοποίησής τους είναι σχετικά στενά εφόσον αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2026.

    Για αυτό το λόγο το υπουργείο «τρέχει» τον διαγωνισμό για το έργο αξίας 14,5 εκατ. Ευρώ με στόχο να υπάρχει αποτελεσματική παρακολούθηση της πορείας των έργων, να εντοπίζονται τυχόν αποκλίσεις που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση και να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι που μπορούν να επηρεάσουν την επίτευξη των ορόσημων που έχουν τεθεί από τους θεσμούς, ώστε να μην κινδυνεύει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

    Επιπλέον, προωθείται η έγκαιρη ολοκλήρωση των επιμέρους ενεργειών, η λήψη μέτρων παρακολούθησης και διαχείρισής τους καθώς και η υποβοήθηση της Διεύθυνσης Διαγωνισμών Δημοσίων Συμβάσεων προς τις υποχρεώσεις της στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης.

    Έξυπνες Γέφυρες

    Οι έξυπνες γέφυρες είναι ένα έργο που αφορά στην παροχή υπηρεσιών για την προληπτική συντήρηση σε όλη τη χώρα και βασίζεται σε καινοτόμες τεχνολογίες όπως για παράδειγμα το Internet of Things (ΙΟΤ).

    Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει σημαντικές λύσεις και θα αναδείξει τα προβλήματα των γεφυρών σε όλη την Ελλάδα, καθώς βάσει στοιχείων έρευνας της ΔιαΝέοσις, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν 17.000 «γερασμένες» γέφυρες που έχουν κατασκευαστεί μαζί με τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, δηλαδή μεταξύ των δεκαετιών 1950 και 1980 με αποτέλεσμα να οδεύουν προς το τέλος της θεωρητικής τους ζωής.

    Με το νέο έργο θα αξιολογηθεί τόσο η δομική όσο και η λειτουργική τους επάρκεια όσον αφορά τα κινητά φορτία λειτουργίας τους, βάσει σύγχρονων διαδικασιών και μεθοδολογιών άμεσης αξιολόγησης (Smart Assessment Procedures ή «SAP»).

    Με το σύστημα αυτό το υπουργείο υποδομών θα εξάγει δεδομένα και πληροφορίες που αφορούν την κατάσταση των γεφυρών, θα καταγράφονται και θα επεξεργάζονται με ειδικούς αλγόριθμους που υπολογίζουν την απόκριση των γεφυρών και θα είναι διαθέσιμες σε εξειδικευμένους μηχανικούς, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των γεφυρών και την πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων.

    Προς τούτο ολες οι υποδομές γεφυρών θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης της δομικής απόκρισης, αισθητήρες / τεχνολογίας οπτικών ινών που θα μετρούν και θα καταγράφουν τις απαραίτητες πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες και αποδεκτές τεχνολογικές μεθόδους.

    Σημειώνεται ότι η διάρκεια του έργου ανέρχεται στους 28 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, γεγονός και το οποίο σημαίνει ότι εφόσον οι υπογραφές πέσουν εντός του 2023, τότε αυτό θα έχει παραδοθεί εντός του 2026, δηλαδή τη χρονιά που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα projects του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Ο συνολικός του προϋπολογισμός έχει αναλυθεί στα 157,92 εκατ. Ευρώ και αναλύεται ως εξής:

    • Τα 97,63 εκατ. Ευρώ αφορούν στο κυρίως αντικείμενο του έργου
    • Τα 29,2 εκατ. Ευρώ αφορούν σε δικαίωμα προαίρεσης του φυσικού αντικειμένου, ενώ
    • Προβλέπεται και ποσό 31 εκατ. Ευρώ για τη συντήρηση των εν λόγω γεφυρών.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΑΙΠΕΔ: «Ναυμαχία» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Grimaldi για τον λιμένα Ηρακλείου

    «Έξυπνη μεταποίηση»: Πάνω από 500 αιτήσεις χρηματοδότησης προϋπολογισμού 707,5 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ