• Business

    Υπουργείο Υποδομών: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση οδικών έργων αξίας 300 εκατ. ευρώ

    Κώστας Αχ. Καραμανλής: Προς παράδοση τα πρώτα χιλιόμετρα του τμήματος «Θέρμη-Γαλάτιστα»

    O Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής


    Τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση δύο ακόμα οδικών έργων συνολικής αξίας 300 εκατ. Ευρώ επιταχύνει το Υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά και το Ιωάννια-Κακαβιά, τα οποία αναμένεται να έχουν δημοπρατηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων εγχώριων Ομίλων, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat και Mytilineos.

    Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο «τρέχει» τις διαδικασίες για την ταχύτερη εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης των δύο έργων, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η προκήρυξή τους έρχεται όλο και πιο κοντά.

    Το παραπάνω προκύπτει από σχετικές αποφάσεις, που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια και υπογράφονται από Γενική Γραμματέα Υποδομών, Μαρία-Έλλη Γεράρδη, και στις οποίες αναφέρεται πως έγινε η επιλογή των τεχνικών συμβούλων και για τα δύο οδικά έργα.

    Όσον αφορά την εταιρεία που θα αναλάβει τις μελέτες και για τα δύο οδικά έργα, αυτή είναι η Σαλφώ και Συνεργάτες A.E., η οποία επικράτησε των Planet A.E. και Hill International.

    Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά

    Ο Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά έχει κοστολογηθεί στα 60 εκατ. Ευρώ και στόχος του Υπουργείου Υποδομών, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο Υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης, είναι το έργο να έχει δημοπρατηθεί έως τα τέλη του 2022.

    Βασικό αντικείμενό του θα είναι:

    • Η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω στο τελευταίο τμήμα της μήκους 1,4 χλμ μέχρι την Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου
    • Η αναβάθμιση του υφιστάμενου Ανισόπεδου Κόμβου (A/K) με την κατασκευή γέφυρας πάνω από την Ε.Ο Αθηνών-Κορίνθου
    • Η κατασκευή νέου Α/Κ Ναυπηγείων επί της Λεωφόρου Σχιστού ανάντη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο είχε κολλήσει τουλάχιστον για μία πενταετία, καθώς είχε παραμείνει στα συρτάρια της Περιφέρειας Αττικής. Για αυτό το λόγο και επέστρεψε στο Υπουργείο Υποδομών και πλέον αναμένεται να δώσει μία κυκλοφοριακή ανάσα στη Δυτική Αττική, καθώς η Εθνική Οδός θα συνδεθεί απευθείας με την Εθνική Οδό, θα συνδεθεί η Περιφερειακή Αιγάλεω, ενώ θα λειτουργήσουν και οι σήραγγες-φάντασμα πριν τη Λίμνη Κομουνδούρου. Επίσης, θα εξεταστούν και δύο ημιτελείς σήραγγες.

    Όταν ολοκληρωθεί το έργο θα υπάρξει βελτίωση της καθημερινής κυκλοφορίας οχημάτων προς τον Ασπρόπυργο, την Ολυμπία Οδό και τον Πειραιά, ο οποίος θα είναι ιδιαίτερα ωφελημένος καθώς θα επιτρέπεται η ταχεία διέλευση οχημάτων από το Σκαραμαγκά.

    Ιωάννινα-Κακαβιά

    Ο προϋπολογισμός του προς δημοπράτηση έργου ανέρχεται στα 240 εκατ. Ευρώ και αφορά στην επέκτασης της Ιόνιας Οδού. Πρόκειται για ένα έργο πνοής το οποίο θα κάνει αρκετά πιο εύκολη διασύνδεση της Ελλάδας με τα Δυτικά Βαλκάνια, διευκολύνοντας και μειώνοντας σημαντικά το χρόνο μετακίνησης στα Τίρανα, την Ποντγκόριτσα, το Ντουμπρόβνικ και το Σεράγεβο μεταξύ άλλων.

    Στόχος του Υπουργείου είναι να υπάρχει μία διαπλατυσμένη εθνική οδός, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες των μετακινήσεων στα Ιωάννινα, ενώ θα επιτρέπει και τη σύνδεση με την Αλβανία.

    Ο εν λόγω άξονας θα είναι ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος με 14 Α/Κ και θα ξεκινά με σύνδεση με την Εγνατία Οδό, ενώ οι υπόλοιποι κόμβοι θα είναι οι εξής: Κοσμηρά-Ασβεστοχώρι, Γραμμενοχώρια, Πασσαρώνος, Ζίτσας, Καρυές, Καλπάκι, Δολιανά, Ραβένια, Βήσσανη, Δελβινάκι, Ζάβροχο, Κτίσματα, Κακαβιά.

    Διαβάστε επίσης

    Υπουργείο Υποδομών: Δημοπρατεί έως το τέλος του έτους αντιπλημμυρικά και φράγματα που αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ

    Υπουργείο Υποδομών: Υπογράφονται συμβάσεις για έργα αξίας €300 εκατ.

    Καραγιάννης: Για τα μεγάλα έργα υποδομής χρειάζεται να μιλάμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια



    ΣΧΟΛΙΑ