ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το «πράσινο φως» των εμπειρογνωμόνων για να μπορέσει να συνεχιστεί με ασφάλεια η διάνοιξη αναμένουν οι υπεύθυνοι της Γραμμής 4 του Μετρό, την ώρα που οι κάτοικοι της Κυψέλης ζητούν πλήρη ενημέρωση για την έκταση και τη σοβαρότητα των ζημιών στα σπίτια τους, αποκατάσταση των προβλημάτων και σαφείς εγγυήσεις ότι η συνέχιση των εργασιών δεν θα προκαλέσει νέες επιπτώσεις.
Θυμίζουμε πως ο μετροπόντικας παραμένει ακινητοποιημένος από τις 8 Μαΐου, μετά την εμφάνιση καθιζήσεων και ρηγματώσεων σε κτίρια της περιοχής, με τις επόμενες εβδομάδες να θεωρούνται κρίσιμες τόσο για την επανεκκίνηση του έργου όσο και για τις απαντήσεις που αναμένουν οι ιδιοκτήτες των επηρεασμένων ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επανεκκίνηση του TBM θεωρείται πλέον θέμα εβδομάδων, υπό την κρίσιμη προϋπόθεση ότι η τελική τεχνική αξιολόγηση θα καταλήξει πως η διάνοιξη μπορεί να συνεχιστεί με ασφάλεια και χωρίς να επαναληφθούν αντίστοιχες επιπτώσεις στα κτίρια.
Αναμένεται συγκεκριμένα η αξιολόγηση πανεπιστημιακών και ξένων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι είχαν βρεθεί στην Αθήνα ήδη από τον Μάιο για να εξετάσουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την εμφάνιση των προβλημάτων. Εφόσον η αξιολόγησή τους είναι θετική, θα ανοίξει ο δρόμος για την Ελληνικό Μετρό, που εποπτεύει το έργο, ώστε στη συνέχεια η κατασκευάστρια, ο όμιλος ΑΒΑΞ, να θέσει ξανά σε λειτουργία το μηχάνημα.
Παράλληλα, κρίσιμος αναμένεται ο Σεπτέμβριος και για την αποτίμηση των επιπτώσεων στα κτίρια. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, μέσα στον μήνα αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα της τεχνικής διερεύνησης, ενώ ήδη η Ελληνικό Μετρό έχει αποστείλει στον Δήμο τα πρώτα στοιχεία για 14 κτίρια της περιοχής.
Νέα στοιχεία για 14 κτίρια
Αναλυτικότερα, η εικόνα αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία Κατοίκων Κυψέλης – Ζημιές & Καθιζήσεις από το Μετρό, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ των εκπροσώπων της πρωτοβουλίας, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Θανάσης Καμπαγιάννης και ο καθηγητής του ΕΜΠ και πραγματογνώμονας Δημήτρης Καλιαμπάκος.
Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις που γνωστοποιήθηκαν είναι ότι η Ελληνικό Μετρό, τη Δευτέρα, απέστειλε στον Δήμο Αθηναίων στοιχεία για 14 κτίρια της περιοχής.
Όπως ανέφερε ο Χάρης Δούκας, πρόκειται για στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση των κτιρίων «πριν και μετά», μαζί με τη μεθοδολογία βάσει της οποίας αξιολογούνται οι επιπτώσεις.
«Τεκμηριώνεται ότι υπάρχουν καθιζήσεις οι οποίες έχουν επηρεάσει τα κτίρια», ανέφερε ο Δήμαρχος, εξηγώντας ότι η μεθοδολογία εξετάζει το μέγεθος της ζημιάς, το εάν έχει επηρεαστεί ο φέρων οργανισμός και το κατά πόσο απαιτούνται πρόσθετοι έλεγχοι ή στατικές μελέτες.
Τα συγκεκριμένα δεδομένα αποτελούν, ωστόσο, μόνο ένα μέρος όσων έχουν ζητηθεί. Ο Δήμος έχει αιτηθεί ολόκληρη την έκθεση πραγματογνωμοσύνης και τα στοιχεία στα οποία αυτή βασίζεται, το ημερολόγιο του έργου για το επίμαχο τμήμα της Κυψέλης από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, καθώς και τα δεδομένα δομητικής και γεωμηχανικής παρακολούθησης.
Τα στοιχεία που παραδόθηκαν, υπό όρους εμπιστευτικότητας, πρόκειται να εξεταστούν και από τους δύο πραγματογνώμονες που επέλεξαν οι κάτοικοι, με το κόστος της τεχνικής υποστήριξής τους να καλύπτεται από τον Δήμο Αθηναίων.
Μάλιστα, η μελέτη αυτή, αξιολογείται αυτή τη στιγμή από την εταιρεία και από έναν τρίτο αξιολογητή και υπάρχει δέσμευση της εταιρείας ότι τα τελικά αποτελέσματα μέσα στον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστούν τόσο στον Δήμο όσο και στους κατοίκους.
Οι κάτοικοι καταγράφουν ζημιές σε τουλάχιστον 100 διαμερίσματα
Η έκταση των προβλημάτων που καταγράφει η πλευρά των κατοίκων είναι ευρύτερη.
Σύμφωνα με όσα διατυπώθηκαν κατά τη συνέντευξη τύπου, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα ζημιές, ρηγματώσεις και καθιζήσεις σε τουλάχιστον 100 διαμερίσματα. Όπως αναφέρθηκε, 50 ιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων και διαχειριστές που εκπροσωπούν ολόκληρες πολυκατοικίες, έχουν ήδη αποστείλει εξώδικα προς τις εμπλεκόμενες εταιρείες.
Παράλληλα, άλλοι 35 ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στη συνέχεια της χάραξης, δηλαδή σε σημεία από τα οποία δεν έχει ακόμη περάσει ο μετροπόντικας, έχουν επίσης κινηθεί εξωδίκως, ζητώντας εγγυήσεις για την ασφάλεια των ακινήτων τους πριν συνεχιστεί η διάνοιξη.
Οι κάτοικοι ζητούν πρωτίστως πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία. Θέλουν ολόκληρη την τεχνική έκθεση και όχι αποσπάσματα ή παρουσιάσεις, μαζί με τα πρωτογενή δεδομένα στα οποία βασίζονται τα συμπεράσματά της, προκειμένου αυτά να ελεγχθούν από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονές τους.
Τα αιτήματά τους, όμως, δεν σταματούν εκεί. Ζητούν πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, αφού πρώτα αποτυπωθεί τεχνικά η κατάσταση κάθε κτιρίου, αλλά και αποζημιώσεις για ενδεχόμενη απομείωση της αξίας των περιουσιών τους, καθώς και για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί.
«Δεν είναι ανεκτή επίπτωση»
Στην ανάγκη να διερευνηθεί πλήρως τι συνέβη στάθηκε ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το Μετρό είναι αναγκαία υποδομή για την Αθήνα, αλλά έθεσε ως αδιαπραγμάτευτη αρχή την ασφάλεια.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε τις επιπτώσεις στα κτίρια αστοχία που πρέπει να διερευνηθεί, τονίζοντας ότι οι καθιζήσεις δεν μπορούν να θεωρούνται ένα αποδεκτό «side effect» ενός μεγάλου τεχνικού έργου.
Εστίασε ιδιαίτερα στις καθιζήσεις, σημειώνοντας ότι αποτελούν μετρήσιμο μέγεθος και πρέπει να διαπιστωθεί εάν έχουν σταθεροποιηθεί ή συνεχίζουν να εξελίσσονται. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα για την κατάσταση των ακινήτων δεν μπορεί να μετακυλίεται στους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτά.
«Αυτά δεν γίνονται με τα μάτια», σημείωσε αναφερόμενος στην ανάγκη ολοκληρωμένης τεχνικής αξιολόγησης, ενώ έθεσε ως βασική προϋπόθεση την πλήρη διαφάνεια στα δεδομένα.
Τι πρέπει να προηγηθεί της επανεκκίνησης
Το ερώτημα που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο είναι υπό ποιες συνθήκες μπορεί ο μετροπόντικας να πάρει ξανά μπρος.
Από την πλευρά του έργου, το κρίσιμο βήμα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εμπειρογνωμόνων και η τεχνική τεκμηρίωση ότι έχουν αντιμετωπιστεί οι παράγοντες που οδήγησαν στις καθιζήσεις και ότι η διάνοιξη μπορεί να συνεχιστεί με ασφάλεια.
Από την πλευρά των κατοίκων, όμως, το αίτημα είναι ευρύτερο: να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα δεδομένα, να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη αξιολόγησή τους και να υπάρξουν συγκεκριμένες εγγυήσεις ότι τα προβλήματα δεν θα επαναληφθούν στα κτίρια που βρίσκονται στη συνέχεια της χάραξης.
Παράλληλα παραμένει ανοιχτό το κεφάλαιο των ήδη επηρεασμένων ακινήτων: ποια είναι η ακριβής κατάσταση κάθε κτιρίου, ποιες εργασίες αποκατάστασης απαιτούνται και πώς θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές αξιώσεις των ιδιοκτητών.
Διαβάστε επίσης:
Κυψέλη: Παραδόθηκε η μελέτη για τα 14 κτίρια με προβλήματα από τα έργα του Μετρό – Όσα είπε ο Δούκας
Μετά το Μετρό, η Θεσσαλονίκη αποκτά Flyover – Δύο έργα αλλάζουν τον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Κόκοτας: Η σιωπηλή δοκιμασία, τα 2,5 χρόνια στη ΜΕΘ και το χρονικό της μοιραίας μάχης
- Το μεγαλύτερο δώρο στην Ακροδεξιά είναι να της εκχωρήσεις την πατρίδα
- Motor Oil: Ακόμη ισχυρότερο αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο – Το άλμα κερδών και EBITDA
- Τα σενάρια για φθηνότερο ρεύμα στην ατζέντα Πιερρακάκη – Παπασταύρου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.