• Business

    Υπουργείο Οικονομικών: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές!

    ΔΕΗ


    Στις αγορές ετοιμάζεται να βγεί η Ελλάδα, μόλις η χώρα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς ωστόσο, να είναι γνωστό, πότε θα αποφασίσει να την συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο που η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς η εξέλιξη αυτή συναρτάται από την πρόοδο που θα συντελεστεί στη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας.

    Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να κάνει αισθητή την παρουσία της Ελλάδας στις αγορές με μία δύο μικρές εκδόσεις ομολόγων, μόλις η χώρα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ανίχνευση των διαθέσεων των επενδυτών.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική μελέτη της Εurobank η ΕΚΤ επεξεργάζεται τρία σενάρια επέκτασης του  προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Οι σχετικές ανακοινώσεις είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν αύριο, ενώ πολύ πιθανόν θεωρείται και η χρονική επέκταση του προγράμματος (QE) μετά τον Μάρτιο του 2017.

    Πιο αναλυτικά τα τρία σενάρια εστιάζονται στην:

    • αύξηση του πλαφόν του 33% που έχει θέσει η ΕΚΤ για κάθε έκδοση. Η ΕΚΤ σύμφωνα με τα ισχύοντα δεν μπορεί να διακρατά στο χαρτοφυλάκιο της πάνω από το 33% καθε μίας έκδοσης ομολόγων. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο θέμα για τα ομόλογα χωρίς ρήτρες συλλογικής ευθύνης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της τράπεζας από 33% σε 40-50%.
    • αναπροσαρμογή  της ελάχιστης αποδεκτής απόδοσης για τα ομόλογα που εντάσσονται στο πρόγραμμα. Η ελάχιστη αυτή απόδοση ταυτίζεται με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες και σήμερα κυμαίνεται στο -0,4%. Μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην μείωση των αποδόσεων των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων.
    • τροποποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας των ομολόγων ανάλογα με το μέγεθος του Δημοσίου Χρέους της κάθε χώρας και όχι ανάλογα με την κεφαλαιακή βάση που διαθέτει η κάθε εθνική κεντρική τράπεζα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/roumelioti-ke-sapountzoglou-protini-tsmede-gia-tin-igesia-tis-tr-attikis/72332



    ΣΧΟΛΙΑ