The Wiseman

Τι λέει ο Μεγάλου στους εργαζόμενους της Πειραιώς, η χρυσή δουλειά του Βασίλη Ψάλτη της Alpha και το ραντεβού Τζίγγερ-Κυριάκου

  • The Wiseman
the wise man

the wise man


Το σημείωμα Μεγάλου στους εργαζόμενους της Πειραιώς, η χρυσή δουλειά του Βασίλη Ψάλτη της Alpha  και το ραντεβού Τζίγγερ-Κυριάκου

Τι αναφέρει ο Μεγάλου στους εργαζόμενους της Πειραιώς

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς για συνεχή και ανοικτό διάλογο με το ανθρώπινο δυναμικό της, ο επικεφαλής του ομίλου Χρήστος Μεγάλου, με σημείωμά του την Παρασκευή το απόγευμα, σημείωσε:

Για την αποτελεσματικότερη δυνατή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας, η Διοίκηση συνήψε και υλοποίησε στρατηγική συμφωνία με την Intrum, μια κορυφαία διεθνή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, με παρουσία σε 24 ευρωπαϊκές χώρες και 10.000 εργαζομένους, για τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού σχήματος παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά.

Εξαρχής υπερασπισθήκαμε τις 1.300 θέσεις εργασίας της μονάδας RBU της Τράπεζας, οι οποίες, μαζί με τις δραστηριότητές της, θα μεταφέρονταν στη νέα εταιρεία από την 16η Σεπτεμβρίου 2019, σύμφωνα με το π.δ. 178/2002. Κατά τη διαδικασία σύναψης της στρατηγικής συμφωνίας με την Intrum, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας ήταν ο αδιαπραγμάτευτος όρος, τον οποίο και πετύχαμε.

Επιπλέον, προστατέψαμε τα συμφέροντα και το επαγγελματικό μέλλον όλων των εργαζομένων πέρα από όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος. Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που θα μεταφέρονταν στο νέο επιχειρηματικό σχήμα να μην χάσουν κανένα από τα δικαιώματα που είχαν μέχρι τη μεταφορά τους στο νέο σχήμα.

Συμφωνήσαμε με την ΟΤΟΕ και τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο της Τράπεζας στη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα εντάσσονταν στη νέα εταιρεία, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον, όπως αυτά θα ισχύουν στις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.

Επιπρόσθετα, συμφωνήσαμε να αποδοθεί στους εργαζόμενους που θα εντάσσονταν στη νέα εταιρεία εγγυημένο μπόνους απόδοσης πέντε μισθών και πριμ μετάβασης και παραμονής στο νέο σχήμα τεσσάρων μισθών, στοιχείο που αποδεικνύει την επιθυμία της νέας εταιρείας να συμπεριλάβει στο δυναμικό της το σύνολο των εργαζομένων του RBU.

Παράλληλα, προβλέφθηκε στη συμφωνία με την ΟΤΟΕ ότι οι εργαζόμενοι που θα δήλωναν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία, θα παρέμεναν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιούνταν για την κάλυψη των αναγκών της σύμφωνα με τον Κανονισμό Εργασίας. 

Ενημερώσαμε δε εγκαίρως, όπως οφείλαμε, τους εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ, ότι οι ανάγκες προς κάλυψη είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ώστε να δοθεί στους εργαζόμενους η δυνατότητα να λάβουν τις αποφάσεις τους για το εργασιακό τους μέλλον υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και ειλικρίνειας.

Συνεπώς, πετύχαμε μια συμφωνία-σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλο το δυναμικό του RBU βάσει όσων ισχύουν σήμερα και θα ισχύουν στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις ενημέρωσης με όλους τους εργαζομένους, ενώ εστάλη και επιστολή από τον CEO τηs Tράπεζας. 

Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους του RBU έκριναν θετικά τους όρους μετάβασης στην Intrum και προχώρησαν στη μετακίνησή τους στο νέο σχήμα, σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Δυστυχώς, μια μικρή μερίδα εργαζομένων παραπλανήθηκε από φημολογία που διαστρέβλωνε την πραγματικότητα και πίστεψε σε λύσεις, οι οποίες δεν ήταν εξαρχής αξιόπιστες και εφικτές.

Σεβασμός στους εργαζόμενους 

Ωστόσο, σεβόμενοι απολύτως το δικαίωμα επιλογής κάθε εργαζόμενου, εξαντλώντας κάθε περιθώριο και κατόπιν διερεύνησης όλων των εναλλακτικών δυνατοτήτων απασχόλησης των εργαζομένων που επέλεξαν να μην ενταχθούν στη νέα εταιρεία, απευθυνθήκαμε σε κάθε έναν εργαζόμενο ξεχωριστά με ατομικές επιστολές, γνωστοποιώντας τις υπάρχουσες ανάγκες προς κάλυψη, πάντα στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ. 

Η γνωστοποίηση δεν έλαβε τη μορφή μονομερούς τοποθέτησης, αλλά πρότασης που τελεί υπό την έγκριση του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά.

Ενημερώσαμε παράλληλα ότι, σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από περισσότερους υποψηφίους από τις διαθέσιμες θέσεις, η επιλογή θα γίνει με αντικειμενικά υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον, δημιουργήσαμε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που σχεδιάστηκε ειδικά για τους εργαζόμενους του πρώην RBU.

Με όλες αυτές τις ενέργειες, η Τράπεζα Πειραιώς, όπως πάντα έμπρακτα αποδεικνύεται, στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της, διασφαλίζοντάς τις θέσεις εργασίας, τηρώντας στο ακέραιο τη συμφωνία με την ΟΤΟΕ και εφαρμόζοντας τον Κανονισμό Εργασίας.

Ενήργησε με υπευθυνότητα και διαφάνεια, γεγονός που αναγνώρισε με τη στάση της η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του RBU.

Άλλωστε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Τράπεζα είναι αποτέλεσμα της αμοιβαίας δέσμευσης Διοίκησης και ανθρώπινου δυναμικού στην κοινή πεποίθηση ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική χωρίς σεβασμό στις αξίες και τις αρχές μας και ανοιχτό διάλογο με τους εργαζομένους μας.

Ο Στέγγος ξεχρέωσε μέσω Fortress την Alpha Bank

Η οικονομική ένεση του fund Fortress στο Πόρτο Καρράς φαίνεται ότι βγήκε σε καλό για την Alpha Bank. Η στήλη πληροφορείται ότι η εταιρεία αποπλήρωσε δάνειο που είχε στην τράπεζες, ύψους περίπου 22 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε είχαν ανακοινώσει οι εκπρόσωποι της διοίκησης της Τεχνικής Ολυμπιακής στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης.

Με το θέμα ασχολήθηκε εντατικά η ομάδα του CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, και όπως φαίνεται το αποτέλεσμα ήταν θετικό… για την τράπεζα. 

Η S&P και το Brexit οδηγούν το χρηματιστήριο

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s έχει προκαλέσει ανακούφιση και χαμόγελα στην Αθήνα, κυρίως στις τράπεζες που περιμένουν πώς και πώς να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα… 

Στο ίδιο ύφος κινείται και η χρηματιστηριακή αγορά όπου σήμερα θα δούμε την όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά assets. Βέβαια, οι αγορές θα λάβουν υπ’ όψιν τους και τις εξελίξεις στο Brexit όπου όπως όλα δείχνουν η Βρετανία θα οδηγηθεί σε εκλογές… 

Όπως έλεγε στην στήλη ένα έμπειρο στέλεχος της πολιτικής δεν θα του έκανε καμία εντύπωση αν οι Βρετανοί αποφασίσουν τελικά να κάνουν νέο δημοψήφισμα για το θέμα…

Έρχεται αναβάθμιση και από την DBRS

Μιας και ο λόγος για τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, το επόμενο ραντεβού είναι την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS. 

Πληροφορούμαι ότι κι από εκεί τα νέα θα είναι θετικά… Επόμενος κρίσιμος στόχος η Moody’s! 

Eurobank: Άλλοι στο Λονδίνο, άλλοι στην Κίνα

Στο Λονδίνο με σκοπό την διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών της συμφωνίας με την Pimco βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θοδωρής Καλαντώνης. 

Το deal, εκτός σημαντικού απροόπτου, αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα. 

Την ίδια στιγμή ο έτερος αναπληρωτής CEO, Σταύρος Ιωάννου, αλλά και ο πρόεδρος της τράπεζας, ο έμπειρος Γιώργος Ζανιάς, ετοιμάζουν βαλίτσες για να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι – που θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου – στην Κίνα…

Γιατί;

Στην στήλη προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι στην λίστα με τα ονόματα των επιχειρηματιών και των managers που θα μετάσχουν στην επιχειρηματική αποστολή δεν υπάρχει κανένα στέλεχος άλλης τράπεζας… Γιατί;

Στο Μαξίμου ο Τζίγγερ 

Η στήλη έχει επισημάνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει όλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολουθούν οι σχετικές ανακοινώσεις…

Πληροφορούμαι ότι ο επόμενος Έλληνας επιχειρηματίας που θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου είναι ο Γιάννης – Τζίγγερ για τους φίλους του – Βαρδινογιάννης. Μάλιστα, μου λένε ότι το ραντεβού είναι κλεισμένο… 

Η σχέση του νέου ενοίκου του Μαξίμου με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, δεν ήταν τα τελευταία έτη και η καλύτερη… 

Ωστόσο, μετά από ψύχραιμη αντιμετώπιση η κατάσταση άλλαξε προς το καλύτερο… Έχει την σημασία του ότι το κατώφλι του Μαξίμου θα περάσει ο Γιάννης και όχι ο πατριάρχης της οικογένειας Βαρδής. Νέα εποχή, νέα ήθη και πρωτίστως νέα θεώρηση από την νέα γενιά… 

Εξάλλου, ο Τζίγγερ έχει τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας, μόλις σήμερα ξεκινά τη λειτουργία της η τράπεζά του, η Optima Bank, ελέγχει το 100% του Star Channel και του Alpha, την motor oil κλπ. 

Κι όμως ο Νίκας είναι ένα χρόνο στην Ελλάδα 

Πληροφορούμαι ότι ο επιχειρηματίας – εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες με επίκεντρο το insider trading – Γιώργος Νίκας βρίσκεται σταθερά και αδιαλείπτως στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο… 

Κατοικοεδρεύει στη βίλα του στο Παλαιό Ψυχικό (αν δεν απατώμαι, απέναντι από την πίσω πύλη του Κολλεγίου) και βλέπει ποδοσφαιρικά ματς με την παρέα του… 

Εξάλλου, το σπίτι, όπως μου είπαν, παρέχει όλες τις ανέσεις για τέτοιου είδους ψυχαγωγία καθώς διαθέτει ένα Cinema Room και ένα Video Room… Έτσι, για ποικιλία…


ΣΧΟΛΙΑ