• Business

    Υπόθεση Huawei: Σκληρή απάντηση Γεωργιάδη για υποτιθέμενες δουλειές με την κινεζική εταιρεία για το 5G στην Ελλάδα

    • Contributor
    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας


    Επιστολή – απάντηση του Άδωνη Γεωργιάδη, η οποία δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση, περί κατηγοριών για υποτιθέμενες σχέσεις του με την κινεζική Huawei, έχει αποκλειστικά στα χέρια του το mononews.

    Eρευνα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ώρες, κατηγορεί τον Άδωνη Γεωργιάδη, ότι ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είχε υπογράψει σύμβαση ανάθεσης έργου με την κινεζική Huawei για το 5G στην Ελλάδα.

    Επίσης τον κατηγορεί ότι ο ίδιος και ο αδελφός του, έλαβαν δώρα από την εταιρεία ευτελούς αξίας, που δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ για 3 συσκευές (κινητά και laptop).

    Στην επιστολή του, προς την αμερικανική εφημερίδα ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος ως υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει δώσει καμία δουλειά στην Huawei στην Ελλάδα.

    Αντίθετα πολλές αμερικανικές εταιρείες τα τελευταία 4 χρόνια έχουν επενδύσει στην χώρα μας κυρίως στην υψηλή τεχνολογία και στην βιομηχανία.

    Στην ίδια επιστολή επισημαίνει ότι έχει αγοράσει με αποδείξεις 2 ή 3 συσκευές της συγκεκριμένης εταιρείας.

    Σύμφωνα με την αποκλειστική επιστολή που έχει το mononews η απάντηση του Αδωνη Γεωργιάδη στους New York Times έχει ως εξής: 

    «Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις γιατί προφανώς χωρίς να το θέλετε θα μπορούσατε να είχατε παραπληροφορήσει τους αναγνώστες σας για τις δικές μου σχέσεις με την Huawei.

    Η αλήθεια είναι ότι ουδεμία σχέση έχω με την εταιρεία αυτή, παρά μόνο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    Στα πλαίσιο των τότε αρμοδιοτήτων μου, συναντούσα διάφορες εταιρείες που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή που είχαν προβλήματα στην Ελλάδα, προσπαθώντας να κάνω το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας πιο φιλικό. Οι συναντήσεις αυτές ήταν δημόσιες μετά συνεργατών και συνήθως ακολουθούσε και ανάρτηση στα social media. Έτσι συνάντησα κάποιες φορές και την εταιρεία Huawei για διάφορα θέματα.

    Επιπλέον αυτών είχα ως Υπουργός και την ευθύνη της παρακολούθησης των Επενδυτικών Σχεδίων από την Κίνα στην Ελλάδα και μάλιστα είχα επισκεφθεί και επισήμως την Κίνα, τον Οκτώβριο του 2019, με πρόγραμμα επίσημων επισκέψεων».

    Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του mononews o Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι:

    «Το μόνο σημείο σύνδεσης μου, που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, είναι ο παιδικός μου φίλος κ. Θεόδωρος Ταμβακίδης ο οποίος είναι τώρα στέλεχος της και παλαιότερα ήταν υπάλληλος της Αμερικανικής εταιρείας LM».

    Στην ερώτηση των New York Times για το αν έχει ευνοήσει σε κάποια απόφαση του την Ηuawei ή αν η Ηuawei προσπάθησε να κερδίσει την εύνοιά του με ανάρμοστο τρόπο, ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά κατηγορηματικά όχι και με κανέναν τρόπο.

    «Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, ανάθεση ή έργο δεν δόθηκε στην εταιρεία αυτή επί θητείας μου καθ’ οιονδήποτε έμμεσο ή άμεσο τρόπο».

    Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων των New York Times Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει:  

    «Μετά βεβαιότητος και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου, η εταιρεία αποκλείστηκε από τον πυρήνα του 5G δικτύου μας, για σοβαρούς λόγους και με την δική μου δημόσια υποστήριξη σε αυτή την απόφαση.

    Αντιθέτως επί θητείας μου έχω την Τιμή να έχω το μεγαλύτερο ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στην υψηλή τεχνολογία, την βιομηχανία και κυρίως από τις ΗΠΑ.

    Ενδεικτικά σας αναφέρω τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα της Υπουργικής μου θητείας από τις εταιρείες Microsoft, AWS, Digital Realty, Pfizer, Cisco, Onex, Google, Meta κλπ. Οι περισσότερες από αυτές με έχουν δημοσίως επαινέσει για την προσωπική μου συμβολή στην ευόδωση αυτών τους των επενδύσεων.

    Καμία επικοινωνία μου δεν υπήρξε με την Huawei πριν την υπογραφή της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, Συμφωνία από την οποία εγώ ούτε προσέθεσα ούτε αφαίρεσα τίποτε από το κείμενο της και από όσα είχαν συντάξει οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων των δύο Χωρών.

    Άλλωστε αυτή η Συμφωνία άνοιξε την πόρτα για τις μετέπειτα πολλές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τέλος εάν κάποιος έχει ισχυριστεί ψευδώς αυτό που με ρωτάτε, θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου καθώς εκτός όλων των παραπάνω, δεν είχα καν αρμοδιότητα ως προς την Κυβερνοασφάλεια».

    Όσον αφορά στις κατηγορίες της αμερικανικής εφημερίδας για υποτιθέμενα δώρα από την εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζει:

    «Σας δηλώνω ότι ουδέποτε δέχθηκα ως δώρο οποιαδήποτε συσκευή τηλεφώνου ή οποιοδήποτε άλλο δώρο από την Huawei ή από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Πράγματι μέσω του κ. Ταμβακίδη αγόρασα με απόδειξη λιανικής πώλησης δύο ή τρεις αν θυμάμαι συσκευές όλα αυτά τα χρόνια για συγγενικά μου πρόσωπα. Δεν γνωρίζω εάν κάποιο τρίτο πρόσωπο για λογαριασμό του πήρε ένα λάπτοπ όπως λέτε και δεν με αφορά.

    Ο κ. Chen μου ήταν γνωστός ως επικεφαλής της Huawei και έτυχε να είναι εγγεγραμμένος στο ίδιο τένις κλαμπ που παίζω και εγώ. Ένα πρωί πριν χρόνια με είχε καλέσει και παίξαμε έναν αγώνα. Δεν το επαναλάβαμε έκτοτε. Τον συνάντησα άλλη μία φορά εθιμοτυπικά πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, όπου και γνώρισα τον διάδοχο του, έκτοτε δεν έχω επαφή μαζί του.

    Η προεκλογική δημόσια αναρτημένη επίσκεψή μου στα Κεντρικά Γραφεία της Huawei στο Μαρούσι, έγινε μέσα σε πρόγραμμα πολλών προεκλογικών μου επισκέψεων σε εταιρείες, γραφεία κλπ της εκλογικής μου περιφέρειας κατόπιν προσκλήσεως τους. Το ίδιο διάστημα επισκέφθηκα πάνω από 200 εταιρείες όπως οι αναρτήσεις στα SM αποδεικνύουν.

    Από όλα αυτά αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία ότι καμία ιδιαίτερη σχέση δεν έχω με την εταιρεία αυτή, πέραν των όσων ανωτέρω σας δήλωσα.

    Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας απαντήσω ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά.»

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Μέχρι τέλος του χρόνου πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις θα έχουν εξοφληθεί

    Huawei: Πάνω από 120.000 πατέντες παγκοσμίως στην κατοχή της

    UniCredit Bank: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για το φετινό ΑΕΠ στην Ελλάδα – Τα νέα δεδομένα



    ΣΧΟΛΙΑ