• Business

    Υπόθεση Folli Follie: Η συμφωνία με την PwC και οι επιδιώξεις Κουτσολιούτσου 

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Την ευκαιρία να διασώσει ότι μπορεί εξακολουθεί να κυνηγά η Folli Follie. Παρά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις με αποκορύφωμα την απόρριψη του αιτήματος προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές που έφερε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ένα βήμα πιο κοντά, η διοίκησή της εταιρείας συνεχίζει, όπως όλα δείχνουν, τις προσπάθειες εξεύρεσης βιώσιμης λύσης με τους ομολογιούχους, μέσα από την υπαγωγή του ομίλου στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα.

    Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν πως έδωσε τα χέρια με την PwC για τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στις λογιστικές καταστάσεις της Folli Follie.

    Σε πρώτη φάση, η PwC θα αναλάβει τον έλεγχο της οικονομικής χρήσης του 2017, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το συντομότερο σε ενάμιση μήνα από την έναρξή του. Η πιστοποίησή των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων της περσινής χρονιάς είναι προϋπόθεση για την κατάθεση αιτήματος υπαγωγής της Folli Follie στο άρθρο 106 β του πτωχευτικού κώδικα.

     «Για να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί οι λογιστικές καταστάσεις του 2017 καθώς ο ορκωτός λογιστής που της είχε εγκρίνει ανακάλεσε την υπογραφή του, μετά τις αποκαλύψεις του Fund QCM για σκανδαλώδεις ατασθαλίες της οικογένειας Κουτσολιούτσου», σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος.

    Τις διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών απασχόλησαν οι όροι που έθεσε ο διεθνής οίκος αλλά και μια σειρά από εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η PwC είχε την ευθύνη καταβολής της μισθοδοσίας των χιλιάδων εργαζομένων της Folli Follie μέσω της Eurobank Business Services, την οποία είχε εξαγοράσει η PwC Business Solutions πριν από περίπου δύο χρόνια κάτι που θα συνιστούσε σύγκρουση συμφερόντων.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν όπως ήταν φυσικό και η αμοιβή, το ποσοστό της προκαταβολής καθώς και οι εγγυήσεις για την έγκαιρη και πλήρη εξόφληση του ελεγκτή. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως η αμοιβή είναι μικρότερη από τα ποσά που ακούγονται στην αγορά τις τελευταίες μέρες, τα οποία κινούνται στα επίπεδα των 3 εκατ. ευρώ και 3,5 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως η PwC όπως είχε αποκαλύψει το mononews.gr είχε θέσει τρεις αυστηρούς όρους για να αναλάβει τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στην Folli Follie: την ανεξαρτησία του διοικητικού συμβουλίου, ανεξάρτητα από την παραμονή ή μη Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. την πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου και ευελιξία όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα έκδοσης του πορίσματός της.

    Καμία εγγύηση επιτυχίας

    Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως τα πράγματα ανεξάρτητα από την επίτευξη συμφωνίας με τους ομολογιούχους είναι πολύ δύσκολη για την διοίκηση Κουτσολιούτσου.

    Ακόμη και αν καταφέρει να πείσει ένα ικανό αριθμό ομολογιούχων (απαιτείται τουλάχιστον το 60% για να υπαχθεί η εταιρεία σε καθεστώς εξυγίανσης βάση του άρθρου 106β) να γίνουν μέτοχοι στην εταιρεία και να αναλάβουν αυτή την ευθύνη για την επόμενη μέρα του ομίλου, ενδεχομένως μαζί με τη συμμετοχή και των άλλων μετόχων (Fosun και Dufry), κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η νέα Folli Follie, η πολύ μικρότερη και με πολύ λιγότερα βάρη θα μπορέσει να επιβιώσει.

    Κάποιο μάλιστα λένε πως η άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία κοσμημάτων δεν έχει πλέον καμία αξία. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και όλοι θέλουν να απεμπλακούν. «Δεν έχει τίποτα ικανό για να σταθεί. Δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία, ώστε να ενδιαφερθεί κάποιος. Ακόμη και αν αναλάβουν οι ομολογιούχοι, θα είναι για να διαχειριστούν με δική τους ευθύνη την πτώχευση», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτή είναι η νέα εσωτερική εντολή της Folli Follie: Κρατήστε εκτός τραπεζών τα μετρητά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Τι λέει για το αίτημα του δικαστηρίου και τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Θέλει 90 εκατ. ευρώ για να αποφύγει το μοιραίο…



    ΣΧΟΛΙΑ