ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΗ: Στα 170 εκατ. ευρώ τα επαναλαμβανόμενα EBITDA στο πρώτο τρίμηνο – Στα 185,7 εκατ. ευρώ οι ζημιές μετά φόρων
Αλλάζουν τα δεδομένα για την φορολόγηση των υπερκερδών της ΔΕΗ καθώς ο επικεφαλής της Γιώργος Στάσσης εκτίμησε ότι θα φτάσουν στο ποσό έως των 200 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό αναμένεται να αλλάξει και την εικόνα που υπάρχει για τη μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 προς το θετικότερο.
Την εκτίμηση ότι δε θα είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ, το κόστος που θα πρέπει να καταβάλει η ΔΕΗ στο κράτος για τα υπερκέρδη, έκανε χθες ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος της εταιρείας, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.
Ειδικότερα, ο Γιώργος Στάσσης, ερωτώμενος, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, για το φλέγον θέμα σημείωσε ότι με βάση τον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών που έχει γίνει γνωστός, εκτιμά ότι δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση για την εταιρεία.
Επίσης, ενημέρωσε για το σχέδιο ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην παρουσίαση της ΔΕΗ, στη συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου, έδειξε την πορεία των έργων.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, η ΔΕΗ που σήμερα διαθέτει 239 MW σε λειτουργία, στο τέλος της χρονιάς θα έχει 489 MW καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει τεθούν σε λειτουργία έργα ισχύος 290 MW.
Πρόκειται για τα υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά «Ηλιακό Βέλος 1» ισχύος 200 MW στην Πτολεμαϊδα και ο «Αρκαδικός Ήλιος Ι-ΙΙ» ισχύος 50 MW στη Μεγαλόπολη.
Όπως αναφέρει η παρουσίαση από τα έργα ΑΠΕ που έχει θέσει ως στόχο να ολοκληρωθούν το 2026 το 80% έχει αδειοδοτηθεί.

Έτσι για φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά κλπ συστήματα καθαρής ενέργειας ισχύος 4 GW εκ του συνόλου των 5 GW που θέλει να λειτουργεί σε τέσσερα χρόνια, η εταιρεία σταδιακά θα προχωρά τους διαγωνισμούς για την κατασκευή τους. Όπως αναφέρεται, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για έργα 650 MW τα οποία και προετοιμάζονται για διαγωνιστική διαδικασία.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση της ΔΕΗ, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Μικρού Υδροηλεκτρικού στο Σμόκοβο Καρδίτσας ισχύος 3,2 MW και δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στη Δ. Μακεδονίας ισχύος 15 MW, το καθένα.
Προχωρούν οι αδειοδοτήσεις 4 GW
Οι αδειοδοτικές διαδικασίες για τα έργα ΑΠΕ ισχύος 4 GW, επίσης προχωρούν.
Πιο συγκεκριμένα, έργα ισχύος 1,796 GW έχουν λάβει περιβαλλοντικές άδειες και αναμένουν τους όρους σύνδεσης με το δίκτυο, ενώ έργα 2,2 GW έχουν λάβει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης με το δίκτυο.
Από το σύνολο των 4 GW, σχεδόν τα 3,9 GW είναι φωτοβολταϊκά, τα 72,5 MW αιολικά και τα 20 MW μικρά υδροηλεκτρικά και τα 25 MW έργα βιομάζας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Ποσειδώνος στις 4 και 5 Φεβρουαρίου
- Wall Street: Βαρύ sell off για τις τεχνολογικές μετοχές – Στο -2% ο Nasdaq λίγο πριν το κλείσιμο
- ΗΠΑ: Συνάντηση Τραμπ με τον πρόεδρο της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο
- Σαμαράς: Συνεχίζει την κριτική στον Μητσοτάκη, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του για νέο κόμμα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.