• Business

    ΥΠΕΝ: Έρχεται διαγωνισμός για τις υβριδικές μονάδες- Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον


    Διαγωνισμό  για τις υβριδικές μονάδες στα μη διασυνδεδεμένα νησιά ετοιμάζει το Υπουργείο Ενέργειας, μόλις λάβει το πράσινο φως από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για το πλαίσιο τιμολόγησης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, και μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την Κομισιόν θα εκκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την εγκατάσταση υβριδικών σταθμών.

    Αυτό δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας χθες στην διαδικτυακή ημερίδα για την ηλεκτροκίνηση. Ειδικότερα, σημείωσε: “Η επόμενη στόχευσή μας είναι να αντικατασταθούν οι ρυπογόνες μονάδες  στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Λείπει το πλαίσιο τιμολόγησης αυτών των υβριδικών μονάδων. Έχουμε ήδη στείλει σχετικό κείμενο στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και είμαστε σε διαβούλευση προκειμένου να ολοκληρωθεί και να πάρουμε το πράσινο φως. Τότε θα μπορέσουμε να εκκινήσουμε διαγωνιστικές διαδικασίες για την εγκατάσταση υβριδικών σταθμών”.

    Ένας υβριδικός σταθμός αποτελείται τουλάχιστον από δύο διακριτά μέρη,  μονάδες ΑΠΕ, (αιολικό πάρκο ή φωτοβολταϊκό ή και τα δύο) και τις μονάδες αποθήκευσης.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ερωτηθείς για το υβριδικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συστοιχιών μπαταριών που θα αποθηκεύουν ενέργεια προκειμένου η Αστυπάλαια να είναι αυτόνομη σε ρεύμα, απάντησε: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συντάσσει αυτήν την περίοδο το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές». Εκτιμάται ότι η πρόσκληση θα είναι έτοιμη σε περίπου δύο μήνες”.

    Επίσης αναφέρθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και άλλων πράσινων νησιών στην Ελλάδα.

    Όπως είχε πει η  ελληνική κυβέρνηση συζητά και νέες συνεργασίες με επιχειρήσεις και επενδυτικούς ομίλους, στο πρότυπο της συνεργασίας της Volkswagen στην Αστυπάλαια, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για ανάλογες συνεργασίες για άλλα νησιά στη χώρα.

    «Από την αίγλη που απέκτησε το πρόγραμμα της Volkswagen για την Αστυπάλαια και την καλή φήμη την οποία αποκτήσαμε σαν χώρα και σαν αξιόπιστοι συνομιλητές σε μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από επενδυτικούς ομίλους επιχειρήσεις και χώρες οι οποίες θέλουν και αυτοί να συνεργαστούν και μαζί μας να σχεδιάσουν κάτι εξίσου σημαντικό και σε άλλα νησιά της χώρας.

    Ανοίγεται ένας δρόμος και μετά από αυτό το πρόγραμμα θα ακολουθήσουν και άλλα προγράμματα που έχουν σχέση με την αυτοκινητοβιομηχανία, που έχουν σχέση με την Αστυπάλαια και αφορούν άλλους τομείς, όπως την αποκομιδή σκουπιδιών, την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια, την αφαλάτωση και τις υποδομές του νησιού. Υπάρχουν πολλές νέες δράσεις, σημείωσε ο υφυπουργός, «που μπορούμε να κάνουμε μαζί, η Πολιτεία, η τοπική κοινωνία και οι επιχειρήσεις».

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ-RWE: Μέσα στο Φεβρουάριο υπογράφουν- Joint venture με 2 GW φωτοβολταϊκών

    ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και τι έπεται στα πλωτά έργα ΑΠΕ

    Κώστας Σκρέκας (ΥΠΕΝ)- τεχνικά κλιμάκια: Στο μικροσκόπιο όλα τα προβλήματα της αγοράς ενέργειας

    ΔΕΗ: Αύξηση εισπράξεων των ληξιπρόθεσμων κατά 30% το Δεκέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ