• Business

    ΗΠΑ: Τα 11 εκατ. έφτασαν οι κενές θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο

    • NewsRoom
    ΗΠΑ: Τα 11 εκατ. έφτασαν οι κενές θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο


    Στα 11 εκατομμύρια εκτινάχθηκαν οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ που έχει καταγραφεί.

    Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Οκτώβριο, ενώ οι προσλήψεις μειώθηκαν, υποδηλώνοντας επιδείνωση της έλλειψης εργαζομένων, η οποία θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ανάπτυξη της απασχόλησης και τη συνολική οικονομία.

    Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση από το υπουργείο Εργασίας έδειξε επίσης σταθερή πτώση στις απολύσεις, ένα άλλο σημάδι ότι η αγορά εργασίας πιέζεται. Ενώ ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη δουλειά τους μειώθηκε, εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός.

    Την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 431.000 φτάνοντας τα 11 εκατομμύρια. Αυτό ήταν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 10,4 εκατομμύρια κενές θέσεις.

    Η μεγαλύτερη άνοδος των κενών θέσεων εργασίας παρατηρήθηκε στις στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, στη μη διαρκή μεταποίηση και στην εκπαίδευση.

    Παράλληλα, η έκθεση έδειξε ότι οι απολύσεις μειώθηκαν κατά 35.000 σε 1,361 εκατομμύρια. Το ποσοστό απολύσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,9% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι παραιτήσεις από θέσεις εργασίας κινήθηκαν με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, περίπου 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους τον Οκτώβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το ρεκόρ των 4,4 εκατομμυρίων τον προηγούμενο μήνα.

    Συγκεκριμένα, οι παραιτήσεις μειώθηκαν κατά 205.000, στα 4 εκατομμύρια τον Οκτώβριο. Η πτώση σημειώθηκε σε αρκετούς κλάδους, με μεγάλες μειώσεις στις μεταφορές, την αποθήκευση και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς και τα οικονομικά και τις ασφάλειες, τις τέχνες, την ψυχαγωγία και την αναψυχή.

    Το  ποσοστό παραίτησης υποχώρησε στο 2,8% από 3%, ενώ οι παραιτήσεις για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στο 3,1% από 3,3%.

    Το ποσοστό παραιτήσεων θεωρείται συνήθως από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους οικονομολόγους ως μέτρο για την εμπιστοσύνη στην αγορά εργασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΕΑ – ICAP: Προβλέπουν μείωση τζίρου στην εστίαση για το 2021 κατά 76,2 εκατ. ευρώ

    Eλληνικές εξαγωγές: Νέα μεγάλη άνοδος 36,6% τον Οκτώβριο με αύξηση σε όλους τους κλάδους προϊόντων



    ΣΧΟΛΙΑ