• Business

    Intrakat: Προς εξαγορές στα Βαλκάνια και δεύτερο πακέτο αδειών αποθήκευσης

    Πέτρος Σουρέτης

    Πέτρος Σουρέτης


    Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Intrakat το νέο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τα επόμενα χρόνια.

    Οι ΑΠΕ είναι ένας από τους  πυλώνες ανάπτυξης του ομίλου Ιντρακόμ για την επόμενη τριετία καθώς στρατηγική του ομίλου είναι μετά και την πώληση της Intrasoft, να θέσει ως στο επίκεντρο της στρατηγικής για  ισχυρή κερδοφορίας την Intrakat  και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι μετά τη συγχώνευση με την «Γαία Άνεμος», το καλοκαίρι, η Γενική Συνέλευση της Intrakat αποφάσισε και την αλλαγή της επωνυμίας της σε «Intrakat Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών και Ενεργειακών Έργων», δίνοντας το σήμα για τον κεντρικό ρόλο που θα παίξουν τα ενεργειακά έργα στην ανάπτυξή της.

    Ειδικότερα, στον τομέα ΑΠΕ ήδη διαθέτει άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW ακόμη 1 GW είναι σε πρώιμη φάση αδειοδότησης (με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 υπάρχουν έργα 400 MW, καθώς και άλλα 600 MW για το διάστημα μετά το 2024). Επίσης και εξασφάλισε και άδειες αποθήκευσης 496,6 MW 6 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, που αποτελεί την πρώτη δέσμη αδειών αποθήκευσης.

    Το νέο θα επιχειρηματικό σχέδιο, που θα παρουσιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει και νέες αδειοδοτήσεις στην αποθήκευση αλλά και εξαγορές ΑΠΕ στα Βαλκάνια σε Σκόπια, Βουλγαρία και Ρουμανία. Ήδη έχουν εντοπιστεί στόχοι εξαγορών και από το 2022 αναμένεται να υλοποιηθούν.

    Η εταιρεία παρέχει πλέον όλες τις υπηρεσίες ανάπτυξης ενεργειακών έργων, από σχεδιασμό, μελέτες, ωρίμανση αδειοδοτήσεων, χρηματοδότηση, κατασκευή έως και λειτουργία. Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε διεθνείς επενδυτικούς φορείς να έχουν πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό προϊόν στον τομέα των ΑΠΕ, του περιβάλλοντος και της πράσινης οικονομίας.

    Ο Όμιλος της Intrakat, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των ΑΠΕ και διαθέτει την εξειδίκευση παροχής όλων των υπηρεσίων ανάπτυξης, από σχεδιασμό, μελέτες, ωρίμανση, αδειοδοτήσεων, χρηματοδότηση, κατασκευή έως και λειτουργία.

    Ο τρόπος με τον οποίο η Intrakat προσεγγίζει τις ΑΠΕ δίνει τη δυνατότητα σε διεθνείς επενδυτικούς φορείς να έχουν πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό προϊόν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, του περιβάλλοντος και της πράσινης οικονομίας, γεγονός που κάνει την διοίκηση να διατηρεί την εκτίμηση ότι την επόμενη τριετία η συνεισφορά των ΑΠΕ στα αποτελέσματά του Ομίλου θα είναι καταλυτική.

    Η εξέλιξη των έργων

    Ήδη αιολικά πάρκα ισχύος 98MW είναι ώριμα έργα που έχουν εξασφαλίσει 20ετείς συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διαγωνισμών ΡΑΕ και θα υλοποιηθούν εντός τριετίας. Παράλληλα, έως το τέλος του έτους ολοκληρώνεται η κατασκευή και ξεκινά η λειτουργία του αιολικού πάρκου «Φραγκάκι» ισχύος 15MW. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να τεθεί σε λειτουργία το αιολικό πάρκο «Καστρί» ισχύος 5MW το οποίο έχει εξασφαλίσει 20ετή σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας μέσω διαγωνισμού της ΡΑΕ.

    Επιπλέον, 20ετή σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με σταθερή τιμή πώλησης μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ έχουν εξασφαλίσει και δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 78MW και συγκεκριμένα το αιολικό πάρκο «Κάρκαρος» ισχύος 36MW και το αιολικό πάρκο «Ζυγουρολίβαδο» ισχύος 42MW, έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει την αδειοδοτική τους διαδικασία.

    Η κατασκευή των δύο αυτών αιολικών πάρκων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022 και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2023 το αιολικό πάρκο «Κάρκαρος» και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 το αιολικό πάρκο «Ζυγουρολίβαδο».

    Επιπρόσθετα, αιολικά πάρκα ισχύος 320MW ολοκληρώνουν την αδειοδοτική τους διαδικασία τη διετία 2022-2023 και σταδιακά θα κατασκευαστούν και θα τεθούν σε λειτουργία. Από αυτά 77MW είναι προχωρημένης ωριμότητας, έχουν ήδη ολοκληρώσει την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση και έχουν εξασφαλίσει οριστικούς όρους σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ, κατά συνέπεια έχουν την δυνατότητα και θα συμμετέχουν στον αμέσως επόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ για να εξασφαλίσουν σταθερή τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.

    Τέλος, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος περίπου 700 MW έχουν ήδη λάβει βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ και βρίσκονται στο στάδιο εκπόνησης ενεργειακών μετρήσεων και των απαραίτητων μελετών για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση.

    Διαβάστε επίσης

    Intrakat: Έως τα τέλη του 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί τα συνοδά έργα για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ



    ΣΧΟΛΙΑ