• Business

    Intrakat: Προπομπός για αλλαγή σελίδας η λειτουργική κερδοφορία του γ’ τριμήνου

    Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου

    Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου


    Μηνύματα για τη θετική πορεία της Intrakat εκπέμπουν οι επιδόσεις του Γ΄  Τριμήνου του τρέχοντος έτους, τα οποία και θέτουν τις βάσεις για την επιστροφή στην κερδοφορία ακόμα και εντός του 2023.

    Πιο συγκεκριμένα, η εισηγμένη διπλασίασε τα λειτουργικά έσοδα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) καθώς αυτά από τα 2,6 εκατ. ευρώ για το Γ΄Τρίμηνο του 2021 ανήλθαν στα 5,23 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ ο δανεισμός της εταιρείας δε σημείωσε σημαντικές μεταβολές και μάλιστα επετεύχθη η συρρίκνωσή του από τα 141 εκατ. ευρώ στα 132 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα λειτουργικά  κέρδη της εταιρείας άγγιξαν τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 45,2 εκατ. ευρώ.

    Υπό το πρίσμα αυτό και την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ, η οποία μάλιστα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2023, η Intrakat θέτει τις βάσεις για να πετύχει μία σωστή κεφαλαιοποίηση και να αποτελέσει μία υγιή εταιρεία.

    Σημαντικό στοιχείο που θα βοηθήσει για την επιστροφή προς την κερδοφορία είναι και το ανεκτέλεστο έργων (υπογεγραμμένα και προς υπογραφή), το οποίο παραμένει σταθερό στα 1,2 δισ. ευρώ με έργα προϋπολογισμού 406 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη υπογραφεί εντός του τρέχοντος έτους, και την τοποθετεί στην κορυφαία πεντάδα των εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων.

    Το νέο στρατηγικό πλάνο της Intrakat

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου και η νέα διοίκηση της εισηγμένης που εξελέγη στα μέσα του περασμένου Ιουλίου έχουν ξεκινήσει την κατάρτιση ενός πλάνου για την αναδιάρθρωση του Ομίλου, το οποίο και στηρίζεται σε πέντε πυλώνες. Αυτοί είναι οι εξής:

    • Έργα Υποδομών
    • Έργα ΑΠΕ
    • ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις
    • Real Estate
    • Έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων

    Επισημαίνεται πως ο Όμιλος αναμένεται να διεκδικήσει ένα πλήθος έργων που αφορούν κατά κύριο λόγο τα ΣΔΙΤ και τις Παραχωρήσεις με αιχμή του δόρατος την παραχώρηση για την Αττική Οδό, την οποία θα διεκδικήσει σε συνεργασία με τις Briza και Rubicone, ενώ εξετάζεται και η συμμετοχή στον διαγωνισμό για την παραχώρηση Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ.

    Όσον αφορά τα έργα απορριμμάτων, Intrakat διεκδικεί τις μονάδες απορριμμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στον κλάδο του real estate έχει ήδη εξαγοράσει το ξενοδοχείο Apanema Resort στη Μύκονο και έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Ellington για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται.

    Σχετικά με τις ΑΠΕ, έχει γίνει ξεκάθαρο από τη διοίκηση ότι δεν πωλούνται τα assets της Intrakat ενώ αναζητούνται ισχυροί σύμμαχοι για τη δημιουργία Κοινοπραξιών για την ανάπτυξη ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου, το οποίο ανέρχεται πλέον στα 1,8 GW. Επιπλέον, η Intrakat διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 0,7 GW.

    Διαβάστε επίσης

    Intrakat: Αύξηση EBITDA στο γ΄ τρίμηνο – Στα 1,2 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο



    ΣΧΟΛΙΑ