• Business

    Συμμαχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat εναντίον Ελλάκτωρ για το ΣΔΙΤ των 235 εκατ. για την υδροδότηση της Αθήνας – Και τρίτη προσφορά!

    Προχωρούν οι διαδικασίες για το ΣΔΙΤ αξίας 235 που θα «ξεδιψάσει» την Αττική

    Γιώργος Περιστέρης ( Πρόεδρος και CEO ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), Πέτρος Σουρέτης (CEO Intrakat), Ευθύμιος Μπολούτας (CEO Ελλάκτωρ)


    Δύο μνηστήρες  διεκδικούν το ΣΔΙΤ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συνολικής αξίας 235 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τη λειτουργία του υδροδοτικού δικτύου Αττικής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο σχήματα που διεκδικούν το έργο είναι η Κοινοπραξία των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του Γεώργιου Περιστέρη με την Intrakat του Σωκράτη Κόκκαλη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Πέτρο Σουρέτη, ενώ ο Όμιλος της Ελλάκτωρ με διευθύνοντα σύμβουλο τον Ευθύμιο Μπουλούτα θα δοκιμάσει μόνος του τις δυνάμεις του.

    Απόντες από το εν λόγω διαγωνισμό είναι οι όμιλοι ΑΒΑΞ και Mytilineos, ενώ και η ΕΥΔΑΠ που διεκδικούσε δυναμικά τη νέα σύμβαση, έμεινε εκτός του διαγωνισμού, καθώς δεν έγινε η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την αλλαγή του καταστατικού της, γεγονός και το οποίο θα της έδινε τη δυνατότητα να διεκδικήσει πλήθος ΣΔΙΤ.

    Η τελευταία, μάλιστα, διεκδικούσε το έργο, τη συντήρηση του οποίου έχει αναλάβει για την επόμενη τριετία, έως ότου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να προκύψει ο νέος ιδιωτικός φορέας σύμπραξης.

    Προς τούτο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ΕΥΔΑΠ, η εισηγμένη είχε προχωρήσει σε επαφές με μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ισχυρή κοινοπραξία.

    Υπάρχει και τρίτη προσφορά

    Πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πάντως, επισημαίνουν ότι έχει κατατεθεί και τρίτος φάκελος, για τον οποίο ωστόσο θα δοθούν διευκρινήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

    Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θέμα των μνηστήρων του σημαντικού αυτού ΣΔΙΤ θεωρείται λήξαν, καθώς έχει παρέλθει η προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα όποια ενδιαφερόμενα σχήματα.

    Αυτό σημαίνει, πως δεν πρόκειται να έχουμε νέες προσθαφαιρέσεις τις επόμενες ημέρες και το Υπουργείο οδεύει προς την αποσφράγιση των προσφορών.

    Καθώς η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού αφορά σε ΣΔΙΤ τόσο το τεχνικό όσο και το οικονομικό αντικείμενο του έργου θα αποτελέσει σημείο διαπραγμάτευσης μεταξύ των σχημάτων (ιδιωτικοί φορείς σύμπραξης) που θα δώσουν σκληρή μάχη, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου.

    Τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού

    Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους των ενδιαφερομένων σχημάτων έληγε σήμερα και η αποσφράγιση των φακέλων θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπου και θα φανεί το ύψος των προσφορών των ενδιαφερομένων σχημάτων.

    Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός για το εν λόγω ΣΔΙΤ προκηρύχθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου με αρχική ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος τη 2η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος εκ μέρους των κατασκευαστικών Ομίλων δόθηκε εκ νέου παράταση για τις 20 Ιανουαρίου.

    Τι αφορά το έργο

    Σκοπός του έργου είναι η διασφάλιση της αποδοτικής και απρόσκοπτης λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής, μέσω σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης που θα προλαμβάνουν και θα εντοπίζουν έγκαιρα τις βλάβες, βελτιστοποιώντας την οικονομική του απόδοση ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζεται η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

    Στη Σύμβαση Σύμπραξης θα περιλαμβάνεται το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου συλλογής, αποθήκευσης και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των μονάδων επεξεργασίας του.



    ΣΧΟΛΙΑ