• Business

    Intrakat: Νέο επιχειρηματικό μοντέλο με δυναμική επέκταση στις ΑΠΕ, ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεις και τουριστικά ακίνητα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Intrakat: Στα 87 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του ομίλου στο α΄ εξάμηνο

    Πέτρος Σουρέτης. Διευθύνων Σύμβουλος Intrakat


    Σε 4 τομείς εστιάζει η Intrakat, όπως είπε χθες μιλώντας στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πέτρος Σουρέτης, με το επιχειρησιακό της μοντέλο να οργανώνεται σε ισάριθμα business unit.

    Ο πρώτος είναι ο κλασσικός για τη δραστηριότητά της, οι δημόσιες υποδομές,

    με τη διοίκηση να στοχεύει να αναλάβει συμβάσεις από τα έργα αξίας 43,4 δις. ευρώ που προγραμματίζονται έως το 2030.

    Ο δεύτερος είναι τα ΣΔΙΤ (Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) αξίας 2,7 δις. ευρώ και οι συμβάσεις παραχώρησης, 7 δις. ευρώ έως το 2026.

    Ο τρίτος είναι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με την Intrakat να ανακοινώνει χθες την απορρόφηση της Γαία Άνεμος ΑΕ, η οποία διατηρεί συμμετοχές σε εταιρείες που έχουν λάβει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 823,55 MW και από φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 208 MW.

    Σύμφωνα με τον κ. Σουρέτη οι επενδύσεις στις ΑΠΕ για την αξιοποίηση των προαναφερόμενων αδειών συνολικής ισχύος 1,1 GW θα είναι της τάξεως του 1 δις. ευρώ στην 8ετία, ενώ για την πρώτη τριετία είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια και στρατηγικές συνεργασίες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με τις τράπεζες.

    Η Γαία Άνεμος έχει ιδρυθεί το 2011 ως εταιρεία συμμετοχών. Στο διοικητικό της συμβούλιο συμμετέχει ο κ. Σουρέτης ο οποίος είναι και μέτοχος της κατασκευαστικής με ποσοστό 8,28%. Σύμφωνα με πληροφορίες μικρή συμμετοχή διατηρεί και στο μετοχικό κεφάλαιο της Γαία Άνεμος.

    Οι υπόλοιποι μέτοχοι και μέλη του ΔΣ της Γαία Άνεμος είναι ο Λουκάς Λαζαράκης (κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) με εμπειρία στις ΑΠΕ ο Δημοσθένης Στασινόπουλος και ο Δημήτρης Θεοδωρίδης.

    Ο τέταρτος τομέας στον οποίο εστιάζει η Intrakat είναι των ακινήτων και ειδικότερα αυτών που αφορούν στον τουρισμό, καθώς όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαφαίνονται σημαντικές ευκαιρίες από την είσοδο ξένων επενδυτών.

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Intrakat περιλαμβάνει 380,9 εκατ. ευρώ υπογεγραμμένες συμβάσεις συν 225 εκατ. ευρώ προς υπογραφή.

    Η διοίκηση της Intrakat χαρακτήρισε συγκυριακή, λόγω πανδημίας, την πτώση των μεγεθών το 2020 και εκτίμησε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα φέρει βελτίωση στα αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι οι ταμειακές ροές και το περιθώριο μικτού κέρδους παρέμειναν σταθερά και ανθεκτικά.

    Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την προοπτική της συνεργασίας με τη Fraport Greece (η Intrakat ολοκλήρωσε την ανακαίνιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας, έργο συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ) ο κ. Σουρέτης ανάφερε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για ένα επόμενο έργο εντός των αεροδρομίων (στους χώρους των αεροσκαφών) ύψους 150 εκατ. ευρώ που πιθανά θα αναλάβει η εν λόγω κατασκευαστική εταιρεία.

    Intrakat: Παρουσιάστηκε στους αναλυτές η νέα στρατηγική του ομίλου – Στο 1 δισ. ευρώ η συνολική δυνητική επένδυση



    ΣΧΟΛΙΑ