• Business

    Οίκοι αξιολόγησης: Η νέα ήττα Τσίπρα και γιατί περιμένουν τις εκλογές για να αναβαθμίσουν την Ελλάδα

    Αρκούδα που βρυχάται


    Κρίσιμες είναι οι επόμενες 48 ώρες για το οικονομικό επιτελείο καθώς μετά την ψυχρολουσία από την Standard and Poor’s που δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στις 26 Απριλίου 2019,  το ενδιαφέρον εστιάζεται στην DBRS. Ο Καναδικός οίκος (έχει μικρότερη ειδική βαρύτητα σε σχέση με τους  Moodys, Fitch και S&P) θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 3 Μαΐου 2019. 

    Με βάση τα δεδομένα οπως έχουν διαμορφωθεί οι οίκοι αξιολόγησης ενώ αναμενόταν να στηρίξουν  τον Τσίπρα με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλασας και κατ΄ επέκταση πολιτικά την τωρινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν αλλάξει σχεδιασμό. 

    Η Standard and Poor’s έθεσε ως προαπαιτούμενο μια γενναία λύση για τα προβληματικά δάνεια. Η επόμενη αξιολόγηση της είναι προγραμματισμένη για τις 25 Οκτωβρίου 2019 δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές.

    Η Moody’s δεν θα αναβαθμίσει την Ελλάδα εντός του 2019 και ήδη βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Β1. Η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 23 Αυγούστου 2019 και εκτιμάται οτι θα αφήσει την Ελλάδα στην ίδια κλίμακα. 

    Η Fitch θα αξιολογήσει εκ νέου την ελληνική οικονομία στις 2 Αυγούστου αλλά οι αναλυτές δεν περιμένουν καποια εκπληξη.

    Ο καναδικός οίκος DBRS θα επαναξιολογήσει την Ελλάδα πέραν από τις 3 Μαΐου και την 1η Νοεμβρίου οπότε επίσης αναμένεται μια αναβάθμιση. 

    Πρακτικά όλα αυτα σημαίνουν οτι οι οίκοι αξιολόγησης αποφεύγουν να αξιολογήσουν  την Ελληνική οικονομία γιατί αναμένουν τις συλλογικές λύσεις για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών όπως το ιταλικό μοντέλο ή APS με παροχή εγγυήσεων. Επιπρόσθετα αναλυτές εκτιμούν οτι  αφετέρου για να πριμοδοτήσουν την επόμενη κυβέρνηση. 

    Με βάση ενδείξεις η Ελλάδα έως το τέλος του 2019 θα βρίσκεται στο ΒΒ με προοπτική στο τέλος του 2020 ή αρχές 2021 να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα investment grade σενάριο που ωστόσο χρειάζεται γενναίες πολιτικές αποφάσεις στην οικονομία και αυξημένη ορατότητα για τα μακροοικονομικά μεγέθη, τα NPEs των τραπεζών και το χρέος. 



    ΣΧΟΛΙΑ