• Business

    Ikea: Αποζημίωση μαμούθ για το θάνατο δίχρονου αγοριού

    • Newsroom

    Jozef Dudek


    Η σουηδική αλυσίδα επίπλων Ikea, συμφώνησε να πληρώσει αποζημίωση 46 εκατομμύρια δολάρια στους γονείς ενός 2χρονου αγοριού, το οποίο σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από μία συρταριέρα της εταιρείας το 2017, στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας.

    Το συγκεκριμένο μοντέλο επίπλου ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και είχε ανακληθεί μετά από το θάνατο και άλλων παιδιών, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας The New York Times.

    Ο δικηγόρος των Joleen και Craig Dudek, των οποίων ο γιος Jozef, σκοτώθηκε το 2017, ανακοίνωσε το διακανονισμό μεταξύ των δύο πλευρών, τον οποίο επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Ikea. Σημειώνεται ότι το 2016, η εταιρεία είχε προχωρήσει διακανονισμό ύψους 50 εκατ. δολαρίων και με τρεις ακόμη οικογένειες, των οποίων τα παιδιά σκοτώθηκαν από έπιπλα που είχαν ανατραπεί.

    Οι Dukek κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Ikea το 2017, σε δικαστήριο της Πενσιλβανία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της αντιπροσωπείας της γνωστής αλυσίδας στη Βόρειο Αμερική, υποστηρίζοντας ότι ο κατασκευαστής της σειράς επίπλων Malm, γνώριζε ότι είναι εύκολο να ανατραπούν και δεν είχε προειδοποιήσει τους πελάτες για την αστάθεια του συγκεκριμένου σχεδίου.

    Η εταιρεία προσέφερε αρχικά δωρεάν σετ με στηρίγματα σε εκατομμύρια πελάτες της προκειμένου να διορθώσουν τα συγκεκριμένα έπιπλα, πριν τελικά ανακαλέσει το μοντέλο τον Ιούνιο 2016.  Οι Dudeks αγόρασαν τη συρταριέρα το 2008 και δήλωσαν στην αγωγή τους ότι δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ για την ανάκληση από την Ikea.

    Στις 24 Μαίου 2017, όταν ο Craig Dudek πήγε να ελέγξει το γιο του στο υπνοδωμάτιο του, βρήκε το μικρό Jozef παγιδευμένο κάτω από το έπιπλο βάρους 70 λιβρών (32 κιλών), που είχε ανατραπεί και έπεσε πάνω του,  σύμφωνα με την αγωγή. Το αγοράκι πέθανε την ίδια ημέρα από ασφυξία που προκάλεσε η πίεση που δέχθηκε στο λαιμό του, αναφέρθηκε στο δικόγραφο.

    Jozef Dudek

    Ένας εκπρόσωπος της Ikea δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία έχει λάβει μέτρα για τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τους κινδύνους ανατροπών των επίπλων.

    “Αν και κανένας διακανονισμός δεν μπορεί να αλλάξει τα τραγικά γεγονότα που μας έφεραν εδώ, για χάρη της οικογένειας και όλων των εμπλεκομένων, είμαστε ευγνώμονες που αυτή η δικαστική διαμάχη έφτασε στο τέλος της”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ikea.

    Οι Dudeks θα δωρίσουν το ένα εκατομμύριο δολάρια από το ποσό που θα λάβουν σε τρεις οργανώσεις που ασχολούνται με την ασφάλεια προϊόντων και τους καταναλωτές.



    ΣΧΟΛΙΑ