• Business

    Ικανοποίηση στην ελληνική διαστημική βιομηχανία από τις παρεμβάσεις του Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης


    Με ικανοποίηση υποδέχεται η ελληνική βιομηχανία του Διαστήματος τις τρεις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη και τη διαφανή αξιοποίηση των κονδυλίων των προγραμμάτων του διακυβερνητικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) που για φέτος είναι συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ.

    Αποτελούσαν πάγιο αίτημα της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).

    Όπως επισημαίνει στο mononews ο πρόεδρος της Ένωσης, Αθανάσιος Πότσης, με τα νέα αυτά δεδομένα θα δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική βιομηχανία του Διαστήματος να ανταγωνιστεί τις ξένες εταιρείες με διαφάνεια, αξιοκρατία και λιγότερη γραφειοκρατία και με τον τρόπο αυτό να αποδείξει την ικανότητά της.

    Η ελληνική βιομηχανία του διαστήματος και ειδικότερα οι 45 εταιρείες μέλη της ΕΒΙΔΙΤΕ απασχολούν περίπου 2.500 εξειδικευμένους επιστήμονες και το 2019 πραγματοποίησαν ετήσιο τζίρο περίπου 183 εκατ. ευρώ (βάσει εκτίμησης σε αναμονή των οριστικών στοιχείων).

    Οι παρεμβάσεις δρομολογήθηκαν από τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνη Τζωρζακάκη, η σχετική απόφαση υπογράφεται από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και είναι ειδικότερα:

    – Απλουστεύεται η διαδικασία για τη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς προμηθειών (Competitive Invitations To Tender) των διαστημικών προγραμμάτων της ESA.

    – Η απόφαση προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης που είχαν ως σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις να προσκομίζουν επιστολή υποστήριξης από την Ελληνική Δημοκρατία στον φάκελο της υποψηφιότητάς τους στην ESA.

    – Με την κατάργηση της συγκεκριμένης υποχρέωσης μειώνονται οι διοικητικές διαδικασίες και ο χρόνος προετοιμασίας των προτάσεων, παρέχονται νέες ευκαιρίες συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διασφαλίζονται η διαφάνεια και η αξιοκρατία (έχουν υπάρξει φαινόμενα που κάποιες εταιρείες απορρίφθηκαν για να ευνοηθούν κάποιες άλλες) και ενθαρρύνονται οι επενδύσεις.

    Παράλληλα, η Ελλάδα θα δημοσιεύσει εντός του καλοκαιριού πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων σε θεματικά προγράμματα για τον τομέα του Διαστήματος, σύμφωνα με τους στόχους που τέθηκαν από την ΓΓΤΤ για την εθνική συνδρομή στα προαιρετικά προγράμματα της ESA και τα οποία φέτος έχουν προϋπολογισμό 33 εκατ. ευρώ (τα υπόλοιπα 30 εκατ. είναι τα υποχρεωτικά προγράμματα – έργα με τα οποία συμμετέχει η χώρα μας στον ESA).

    Να σημειωθεί ότι ένα μέρος των έργων αυτών ανατίθεντο με απευθείας αναθέσεις. Με τη διαδικασία που καθιερώνεται οι προτάσεις των εταιρειών θα αξιολογούνται από την ESA.

    Ακόμη, δρομολογείται η ίδρυση ενός ESA Business Incubation Centre (ESA BIC) στην Ελλάδα. Το κέντρο θα ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του Διαστήματος σε εφαρμογές της καθημερινότητας και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας.

    Στην Ευρώπη λειτουργούν περί τα 27 ESA BICαπό τα οποία βοηθήθηκαν να εισέλθουν στην βιομηχανία του διαστήματος, ως σήμερα, περί τις 700 επιχειρήσεις, ενώ κάθε χρόνο φιλοξενούν περίπου 180 startups.



    ΣΧΟΛΙΑ