• Business

    Υδρογονάνθρακες: Στα τέλη του χρόνου θα ξέρουμε για τα κοιτάσματα της Κρήτης- Τι γίνεται με την αποθήκευση άνθρακα

    Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ

    Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ


    Μέχρι τα τέλη του 2023 θα έχει διαμορφωθεί τελική εικόνα για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών Νότια και Δυτικά της Κρήτης, αναφέρουν πληροφορίες από την ΕΔΕΥΕΠ, ενώ το 2024 θα είναι καθοριστική χρονιά για την εξέλιξη της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

    Μετά την ολοκλήρωση τις εκτίμησης των δεδομένων των σεισμικών ερευνών, που ολοκληρώθηκαν στα οικόπεδα Νότια και Δυτικά της Κρήτης, για την οποία ενημερώνεται και παρακολουθεί η ΕΔΕΥΕΠ, θα ακολουθήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις με στόχο ενδεχομένως και το 2026 να έχουμε τις πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου στα Νότια και Δυτικά της Κρήτης, από την κοινοπραξία των εταιρειών Exxon-Helleniq Energy.

    Με βάση τον προγραμματισμό από το 2024 και ως το 2026 θα διαρκέσουν οι διερευνητικές γεωτρήσεις και τη διετία 2026-2027 θα γίνει η ανάπτυξη του κοιτάσματος ώστε από το 2027 να ξεκινήσει η παραγωγή Φυσικού Αερίου.

    Ιωάννινα: Θετικά βλέπει η ΕΔΕΥΕΠ το ενδεχόμενο παράτασης της ερευνητικής περιόδου

    Τα Ιωάννινα παραμένουν το πιο προχωρημένο μπλοκ από όλες τις παραχωρήσεις για ερευνητική γεώτρηση και η αντίστροφη μέτρηση  έχει ξεκινήσει  με στόχο να είναι όλα έτοιμα στα τέλη του 2023.

    Στις 27/3 ολοκληρώθηκε η διαβούλευση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων που κατέθεσε λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων η εταιρεία στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Θετική εξέλιξη είναι ότι έχει λάβει θετικές γνωματεύσεις, από τους αρμόδιους φορείς, το Δήμο, τις Περιφέρειες και τις διευθύνσεις χωροταξικού σχεδιασμού του ΥΠΕΝ.

    Η έγκριση της ΑΕΠΟ από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ αναμένεται ως το φθινόπωρο, και μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία της εταιρείας και η αναζήτηση γεωτρύπανου, ώστε να πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση μέσα στο 2024. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ζητήσει από την ΕΔΕΥΕΠ παράταση της περιόδου που της έχει δοθεί για την ερευνητική γεώτρηση, η οποία κανονικά λήγει τον Απρίλιο του 2025.
    Το αίτημα της Eneregean για παράταση, αφορά την περίπτωση που οι ερευνητικές γεωτρήσεις έχουν ευρήματα, και απαιτηθούν και γεωτρήσεις αποτίμησης, οι οποίες με τη σειρά τους θα χρειαστούν νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η ΕΔΕΥΕΠ αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της εταιρείας, σε αυτό το ενδεχόμενο.

    Σημειώνεται ότι την Energean, κατά πληροφορίες, την απασχολεί η  αναζήτηση διεθνούς εταίρου μετά την αποχώρηση της Ισπανικής Repsol την Άνοιξη του 2021 από την παραχώρηση των Ιωαννίνων στην οποία κατείχε το 60% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης. Στην αναζήτησή της αυτή είναι σημαντικό να υπάρχει δυνατότητα παράτασης της ερευνητικής περιόδου.

    Αποθήκευση Άνθρακα

    Η ΕΔΕΥΕΠ χθες πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για την αποθήκευση άνθρακα, και εκεί η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου  τόνισε ότι η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης σημειώνοντας ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας και σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος σημείωσε ότι ήδη στις ΗΠΑ και τη Β. Ευρώπη αναπτύσσονται δεκάδες έργα με σημαντική κρατική υποστήριξη ενώ πρόσθεσε ότι και στη χώρα μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα καθώς έχουμε ήδη θεσμικό πλαίσιο και την πρώτη εγκεκριμένη αίτηση για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο.

    Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ακόμη 4 συγκεκριμένα οφέλη από την ανάπτυξη της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη χώρα μας: αυτά είναι η συμβολή στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων και η προστασία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

    Η βιομηχανία, τονίστηκε,  πιέζει να βρεθούν λύσεις στην ελληνική αγορά για την αποθήκευση άνθρακα, γιατί την επόμενη δεκαετία, καθώς θα αυξάνεται το κόστος των εκπομπών, θα είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν λύσεις για τη διοχέτευση των βιομηχανικών εκπομπών.

    Σύμφωνα με πηγές της ΕΔΕΥΕΠ, την ανάγκη για αποθήκευση άνθρακα τονίζουν τόσο οι τσιμεντοβιομηχανίες και τα διυλιστήρια όσο και η ηλεκτροπαραγωγή.

    Το μοναδικό σχετικό project στη χώρα είναι η αποθήκη άνθρακα της Energean  για την οποία όμως ακόμη δεν έχει ληφθεί επενδυτική απόφαση. Η εν λόγω αποθήκη έχει δυνατότητα αποθήκευσης 60 εκ τονων άνθρακα, αξίας 6 δισ. ευρώ.

    Το έργο του Πρίνου αφορά σε πρώτη φάση αποθήκευση 0,5-1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι η Energean από κοινού με τον ΔΕΣΦΑ έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή του έργου στα πρότζεκτς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αλλά και στο Ταμείο Καινοτομίας ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες τεχνικές μελέτες από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Halliburton και η Wood plc έχουν ολοκληρώσει τις πρώτες τεχνικές μελέτες. Σε τελικό στάδιο η επένδυση στον Πρίνο μπορεί να φθάσει σε 1 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που μπορεί να πάρει είναι 100 εκ. ευρώ.

    Η ΕΔΕΥΕΠ προσανατολίζεται στην αναζήτηση και άλλων κατάλληλων περιοχών στη χώρα για αποθήκευση άνθρακα, και θεωρητικά, έχουν εντοπιστεί τρεις περιοχές, Δυτικά της Θεσσαλονίκης, στα Γρεβενά και στους Πασσάλους του Βόλου.

    Διαβάστε επίσης

    Αριστοφάνης Στεφάτος: Στόχος της Ελλάδας να έχουμε γεωτρήσεις το 2025

    ΕΔΕΥΕΠ: Έως και 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

    ΕΔΕΥΕΠ: Η νέα ταυτότητα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων



    ΣΧΟΛΙΑ