• Business

    IDEAL: Υπεραξίες που ζαλίζουν από την πώληση της Astir δια χειρός Λάμπρου Παπακωνσταντίνου

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ideal Holdings

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ideal Holdings


    Σχεδόν 96 εκατ. ευρώ υπεραξία γράφει η IDEAL μέσω της θυγατρικής της SICC Limited που είχε στην κατοχή της το 100% της Astir Vitogiannis στην ιταλική εταιρεία πωμάτων Guala Closures.

    Η Astir κατέχει άμεσα το 74,99% της Coleus Packaging (pty) Limited («Coleus»).

    Το deal ανέρχεται στα 136 εκατ. ευρώ εταιρικής αξίας της Astir, την οποία όταν πέρασε στα βιβλία της η IDEAL τo 2021 ως άμεση συμμετοχή της SICC διαμορφωνόταν στα 40,1 εκατ. ευρώ.

    Κατά τη σημερινή ενημέρωση των αναλυτών στις 12 το μεσημέρι, μένει να διευκρινιστεί το πώς θα διαθέσει η IDEAL τα νέα φρέσκα κεφάλαια που πρόκειται να εισρεύσουν στον όμιλο, δηλαδή αν θα χρησιμοποιηθούν για νέες εξαγορές και προς ποια κατεύθυνση ή αν θα επιβραβευτούν και οι μέτοχοι μέσω της επιστροφής κεφαλαίου.

    Η πώληση αυτή πάντως, δεν είναι τυχαία.

    Η συγκεκριμένη εταιρεία φτιάχνει πώματα για μεγάλα brands, όπως CampariBacardiBalantinesStolisnaya με τζίρο στο 9μηνο του 2023 της τάξεως των 645,3 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, η ίδια εταιρεία έχει πελάτες και στην Ελλάδα, όπου κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, πώματα για μπουκάλια ούζου.

    Η Astir εδρεύει στον Αυλώνα, παράγει περίπου 7 δισεκατομμύρια μεταλλικά πώματα ετησίως και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 70 χώρες.

    Η Coleus εδρεύει στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής, παράγει περίπου 6 δισεκατομμύρια μεταλλικά πώματα ετησίως και είναι ο κορυφαίος παραγωγός στην Υποσαχάρια Αφρική.

    Η Astir απέκτησε το 74,99% της Coleus τον Ιούλιο του 2022 και έγινε ο μοναδικός παραγωγός με εγκαταστάσεις στα 2 ημισφαίρια.

    Οι εταιρείες εξυπηρετούν πολυεθνικές ζυθοποιίες και εταιρείες αναψυκτικών αλλά και ομοειδείς εταιρείες με μικρότερο μέγεθος, με διαφοροποιημένη πελατειακή βάση και περισσότερους από 600 πελάτες.

    Η Astir και η Coleus είναι γνωστές διεθνώς για την παραγωγή μεταλλικών πωμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, την εξαιρετική ποιότητα και τις συνεχείς επενδύσεις.

    Το 2023 οι εταιρείες πούλησαν περισσότερα από 12,3 δισ. μεταλλικά πώματα, με έσοδα € 75 εκατ.

    Προσαρμοσμένο EBITDA € 19 εκατ., ΚΠΦ € 16 εκατ. και Καθαρό Δανεισμό € 15,0 εκατ.

    Η συμφωνηθείσα Εταιρική Αξία ανέρχεται σε € 136 εκατ., με την συνήθη επιφύλαξη ορισμένων προσαρμογών κλεισίματος.

    Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το Β’ Εξάμηνο 2024 και υπόκειται σε συνήθεις όρους κλεισίματος και ρυθμιστικές εγκρίσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    IDEAL Holdings: Συμφωνία για την πώληση της Astir Vitogiannis στην Guala Closures – Στα 136 εκατ. ευρώ το τίμημα

    Σε επιστροφή κεφαλαίου αντί για διανομή μερίσματος προχωρά η Ideal

    Παπακωνσταντίνου (Ideal): Κοιτάμε για νέες εξαγορές – Καλύτερο έτος το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ