• Business

    Ideal: Αισιοδοξία για την αποδοχή της δημόσιας πρότασης στην Byte από τον Σπύρο Βυζάντιο

    Νέο Big Deal: H IDEAL εξαγοράζει την BYTE

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος IDEAL


    «Αν δεν υπήρχε η παρουσία του Σπύρου του Βυζάντιου δεν θα ενδιαφερόμασταν για την Byte. Πρόθεσή μας είναι να αναλάβει την απόλυτη διοίκηση της Byte και αυτό πρόκειται να το επικοινωνήσουμε και δια ζώσης στο επόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε χθες από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Ideal κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

    Την αισιοδοξία τους για τη θετική έκβαση του εγχειρήματος της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση της Byte Computer εκφράζουν κύκλοι προσκείμενοι στον Όμιλο Ideal, καθώς εκτιμούν ότι η πρόταση που κατέθεσαν είναι «δίκαιη για όλους», ενώ παράλληλα το σύνολο των εμπλεκομένων θα ωφεληθεί από τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου σχήματος που ακολουθεί ανοδική πορεία.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «πιστεύω ότι προχωρήσαμε σε μια δίκαιη προσφορά, μέσα από την καταβολή μετρητών αλλά και νέων μετοχών της Ideal, ενός Ομίλου που ακολουθεί ανοδική πορεία, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου και όπως συνεχίζεται με την έως τώρα πορεία τους μέσα στο 2022».

    Σημειώνεται πως η πλευρά των βασικών μετόχων της Byte δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακόμα τις προθέσεις τους. Στο μετοχικό σχήμα της Byte εκτός του Σπύρου Βυζάντιου, μετέχει και η Alpha Bank, ενώ στην Ideal υπάρχει αισιοδοξία ότι η δημόσια πρόταση θα πετύχει. Το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης αναμένεται να κριθεί μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο (τον Αύγουστο προβλέπεται η έγκριση του σχετικού ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

    Σύμφωνα με τους όρους της δημόσιας πρότασης, ο κάτοχος δέκα μετοχών της Byte Computer θα λάβει 2,1 ευρώ και 3,975 νέες μετοχές της Ideal που θα εκδοθούν μετά από την απόφαση της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της τελευταίας.

    Με δεδομένο ότι η Ideal έχει θέσει ως ελάχιστο όριο επιτυχίας της ΔΠ την απόκτηση του 70% της Byte, κομβικό σημείο έχει η αποδοχή της πρότασης τόσο από την οικογένεια Βυζάντιου, όσο και από την Alpha Bank.

    Aτζέντα

    «Βασικό μας θέμα αποτελεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θέλουμε να κάνουμε σχετικά με τη δημόσια πρόταση την οποία έχουμε υποβάλει για την εξαγορά της Byte…», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ η βασική εισήγηση του Δ.Σ. της Ideal Holdings προς την χθεσινή Γ.Σ. των μετόχων ήταν η ΑΜΚ μέχρι το ποσό των 2.515.317,20 ευρώ, με την έκδοση 6.288.293 νέων κοινών ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών με ονομαστική αξία 0,40 ευρώ η καθεμία και με τιμή διάθεσης 4,15 ευρώ εκάστη.

    Η αύξηση θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου με εισφορά σε είδος, με τις μετοχές της εταιρείας Byte υπέρ των μετόχων της εν λόγω εταιρείας, οι οποίοι θα έχουν αποδεχθεί νομίμως και εγκύρως την προαιρετική δημόσια πρόταση. Με προθεσμία 4 μηνών, από την μέρα που θα καταχωρηθεί η απόφαση στο ΓΕΜΗ.

    Σύμφωνσα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «έχουμε δηλώσει ότι αν το ποσοστό μας φθάσει στο 90%, θα εφαρμόσουμε το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος να κάνουμε squeeze out, να βγάλουμε την Byte από το ΧΑ και να γίνει 100% θυγατρική της Ideal Holdings».

    Σε περίπτωση που πετύχει η δημόσια πρόταση, η εταιρεία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Ideal Holdings (κυβερνοασφάλεια, υπηρεσίες εμπιστοσύνης, SOC, με systems integration).

    Το σκεπτικό για την περίπτωση της Byte

    «Ενδιαφερόμαστε να επενδύσουμε περαιτέρω στο σύνολο του κλάδου της πληροφορικής. Ως Ideal Holdings είχαμε κάνει μια πρώτη επένδυση στην Adacom, η οποία ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια. Στις 10/5 προχωρήσαμε στη νέα κίνηση μας, μεγαλώνοντας το αποτύπωμα μας σε αυτό τον χώρο με την εξαγορά της Netbull. Και θεωρούμαστε πλέον από τους μεγαλύτερους παρόχους του τομέα -αν όχι ο μεγαλύτερος- στην Ελλάδα και την Κύπρο. Θέλοντας να επεκταθούμε και άλλο (στην πληροφορική) διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μια εταιρεία που πληρούσε τα κριτήρια από πλευράς ενδιαφέροντος, διοίκησης και αποτυπώματος στην αγορά και αποφασίσαμε να κινηθούμε γι’ αυτήν.

    Αποτίμηση

    Όπως είπε ο κ. Παπακωνσνταντίνου, η αποτίμηση της Byte έγινε με τις δικές μας μεθόδους, κοντά στα 60 εκατ. Ευρώ.

    «Προσφέραμε ένα τίμημα σε μετρητά και μετοχές. Αρχίσαμε το ταξίδι από την 1η Ιουλίου. Με βάση το business plan μας αποτιμήθηκε και η Ideal, για τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης επένδυσης. Η εξίσωση λύνεται, είναι απλή. Το ίδιο συνέβη και πέρσι, στην συναλλαγή τις Ideal με το fund (της Virtus). Η πορεία μας είναι πολύ καλή το 2022, αν δείτε τα αποτελέσματα τριμήνου, αλλά και όλη η χρονιά μας. Δεν περιμένουμε επιδείνωση (σ.σ. παρά τις συνθήκες της αγοράς), σε κανέναν από τους κλάδους όπου επενδύουμε».

    Σερ άλλο σημείο ο πρόεδρος της Ideal είπε ότι, «εμείς θα θέλαμε για το επόμενο διάστημα και όσο θέλει ο κ. Βυζάντιος, όταν με το καλό ολοκληρωθούν διαδικασίες, να παραμείνει και πρόεδρος και CEO και να έχει την απόλυτη διοίκηση της εταιρείας. Θα του το επικοινωνήσουμε και δια ζώσης άμεσα…».

    Ο λόγος που δεν έγινε due diligence είναι, «…γιατί ξέρουμε ποιοι είναι, αναλύσαμε τις οικονομικές τους καταστάσεις και δεν υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε. Είναι μια εταιρεία η οποία έχει εισαχθεί στο ΧΑ από το 2.000 και δεν έχει δώσει αρνητικά δείγματα. Αντιθέτως, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, ούτε έχει δεχθεί καταγγελίες. Υλοποιεί πολλά απαιτητικά έργα, διεκδικεί μεγάλους διαγωνισμούς και συμβάσεις.

    Με τη δημόσια πρόταση της δίνεται η δυνατότητα να μπει σε ένα μεγαλύτερο σχήμα, ικανό να αποφέρει συνολικά έσοδα που για το 2022 υπολογίζονται πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Μια win win συνεργασία με υψηλά περιθώρια κέρδους».

    Διαβάστε επίσης:

    IDEAL: To επιχειρηματικό σκεπτικό για την πρόταση εξαγοράς της Byte



    ΣΧΟΛΙΑ