• Business

    Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς: Πόσα ψάρια πούλησε μετά το deal της οικογένειας Γερουλάνου με τους Ισπανούς

    • Άννα Διανά
    Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου, Ιχθυοτροφεία Κεφαλονίας

    Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου, Ιχθυοτροφεία Κεφαλονίας


    Αύξηση πωλήσεων, σχεδόν διπλάσια EBITDA και αυξημένα κέρδη προ φόρων κατά 72% πέτυχε πέρυσι η Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς.

    Η εταιρεία της οικογένειας Γερουλάνου, μετά την εξαγορά του 60% από τον ισπανικό πολυεθνικό όμιλο Profand, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους θαλασσινών στην Ευρώπη με αλιευτικούς στόλους και μονάδες επεξεργασίες  σε ΗΠΑ, Νότια Αμερική, Ινδία και φυσικά στην Ευρώπη, είδε τις επιδόσεις να αυξάνονται θεαματικά σε μια χρονιά που οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση κόστους προσέγγισαν το 30%.

    Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ, η Ιχθυοτροφία Κεφαλονιάς το 2022 πούλησαν 6.634 τόνους ψάρια (έναντι 7.530 τόνους της προηγούμενης χρήσεως), εκ των οποίων οι 4.420 τόνοι ήταν ιδιοπαραγωγής (67%) και οι υπόλοιποι 2.214 τόνοι ήταν παραγωγή συνεργαζόμενων μονάδων (33%).

    Αύξηση τζίρου, άλμα 45% στα EBITDA

    Η εταιρεία με επικεφαλής τη Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της κατά 7%, στα 52,7 εκατ. ευρώ έναντι 49,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 12.1 εκατ. ευρώ έναντι 10, 6 εκατ. ευρώ  την περασμένη χρήση σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 14,17%, όπως επίσης το μικτό περιθώριο κέρδους το 2022 παρουσίασε αύξηση της τάξης 1,46% σε σχέση με το 2021, από το 21,66% το 2021 στο 23,12% το 2022.

    Τα αποτελέσματα προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο ποσό των 5,4 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 3,7 εκατ. ευρώ το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 45,03% συγκριτικά με το 2021. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 3,57 εκατ. ευρώ από 2,077 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,722 εκατ. ευρώ από 1,670 εκατ. ευρώ το 2021 σημειώνοντας αύξηση κατά 63%.

    Αναφορικά με την πορεία της εταιρείας τους πρώτους δύο μήνες του 2023 καταγράφονται αυξημένες πωλήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 σε τσιπούρα και λαβράκι, καθώς και αυξημένες τιμές πώλησης στο λαβράκι. Παράλληλα διαπιστώνεται τάση σταθεροποίησης ή και μείωσης σε κάποιες κατηγορίες πρώτων υλών (τροφές, υλικά συσκευασίας).

    Η στρατηγική συμμαχία με την Grupo Profand

    Η Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου, σύζυγος του Παύλου, που επί χρόνια κρατά τα ηνία της εταιρείας στα χέρια της παραμένει στο μάνατζμεντ ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που είχε δημιουργήσει το 1981 ο Μαρίνος Γερουλάνος, πατέρας του Παύλου. Η πώληση του 60% της Ιχθυοτροφεια Κεφαλονιάς στην Grupo Profand τον Μάρτιο του 2022 χαρακτηρίστηκε ως μια κίνηση που θα ανοίξει διαύλους σε νέες διεθνείς αγορές που δραστηριοποiείται ο ισπανικός όμιλος, ο δεύτερος μεγαλύτερος βάσει πωλήσεων στον τομέα των αλιευμάτων στην Ισπανία με παρουσία σε 60 χώρες, 12 εργοστάσια και περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους.

    Στις προοπτικές που δίνει η στρατηγική συνεργασία γίνεται αναφορά και στο ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύουν τις οικονομικές καταστάσεις. Όπως αναφέρεται αυτή η στρατηγική συμμαχία θα επιτρέψει στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς να επεκτείνει την προσφορά των προϊόντων της με μια σειρά προϊόντων προστιθέμενης αξίας και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο φρέσκων και κατεψυγμένων ψαριών και κεφαλόποδων της Profand. Επιπλέον, η ισχυρή παρουσία της Profand στην αγορά των ΗΠΑ μέσω της Stavis Seafood θα συμβάλλει ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι υφιστάμενοι πελάτες στις ΗΠΑ και να αυξηθεί η εμβέλεια της εταιρείας στην αγορά.

    Η επίτευξη της υψηλής κερδοφορίας το 2022 θέτει στέρεες βάσεις για ένα πιο ισχυρό 2023, επισημαίνεται από τη διοίκηση της εταιρείας.  «Η αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας και την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων, προστατεύουν τη μελλοντική κερδοφορία από εξωγενείς παράγοντες διατηρώντας την εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια» τονίζεται χαρακτηριστικά.

    Οι στόχοι το 2023

    Η εταιρεία συνεχίζει να υλοποιεί τα αναπτυξιακά σχέδια της που ξεκίνησαν με την εξαγορά της παραγωγικής μονάδας στον Κορινθιακό κόλπο εκτιμώντας ότι η θετική πορεία των τελευταίων ετών θα συνεχιστεί. Στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω του σχεδιασμού νέων προϊόντων και αναζήτησης νέων αγορών και σημείων πώλησης, της ικανοποίησης των πελατών, της ανάπτυξης και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και της συνεχούς βελτίωσης των αποτελεσμάτων της.

    Οι βασικοί στόχοι εξειδικεύονται για το 2023 ως εξής:

    • Ολοκλήρωση όλων των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί,
    • σταδιακές υποβολές είσπραξης από τα επενδυτικά σχέδια,
    • σχεδιασμό επέκτασης του συσκευαστηρίου στη Φθιώτιδα,
    • σχεδιασμό σκάφους αλίευσης και μεταφοράς στη Φθιώτιδα,
    • ανασχεδιασμό του δανεισμού λόγω αύξησης των επιτοκίων,
    • συμφωνία με εταιρεία για κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε γόνο.

    Η επένδυση στη Φθιώτιδα

    Υπενθυμίζεται ότι η Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς είχε εξαγοράσει τη μονάδα της Avramar στη Φθιώτιδα, δεδομένης της υποχρέωσης που διατηρούσε η τελευταία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για πώληση περιουσιακών στοιχείων, για λόγους ισορροπίας στον τομέα του ανταγωνισμού κατά την απορρόφηση των Νηρέα και Σελόντα.

    Το 2023, η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσει την υδατοκαλλιέργεια Φθιώτιδα με σημαντικές επενδύσεις σε χερσαίες υποδομές, εγκαταστάσεις παραγωγής και σκάφη συγκομιδής και μεταφοράς. Όπως αναφέρεται στο σημείωμα της διοίκησης που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις, η πρόσθετη παραγωγική ικανότητα στη Φθιώτιδα κυρίως σε μικρά μεγέθη ψαριών θα επιτρέψει στην εταιρεία  να επεκτείνει την παρουσία της στην Ευρώπη, στην αγορά των ΗΠΑ και στο λιανικό εμπόριο.

    Επίσης θα επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους στη συντήρηση, στη συσκευασία στα υλικά συσκευασίας, στις μεταφορές και από πλευράς παραγωγής ιδιαίτερα στην πιο στοχευμένη και αποδοτική κατανάλωση ζωοτροφών.

    Διαβάστε επίσης

    Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου: Η επιχειρηματίας που βρίσκεται στο τιμόνι της Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς και το νέο deal

    Ασφαλιστικές εταιρείες: Ιδανική η συγκυρία για την ελληνική οικονομία – Να δοθούν κίνητρα

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ