• Business

    Ηχηρός πλειστηριασμός για πασίγνωστο ξενοδοχείο – Πρώτη τιμή 20 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom


    Ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας, το 4στερο «Athenaeum Palace & luxury suites» στη λεωφόρο Συγγρού, βγαίνει στο σφυρί τα επόμενα 24ωρα.

    Πρόκειται για έναν από τους υψηλότερους πλειστηριασμούς που θα γίνουν αφού η αρχική τιμή του είναι στα 20 εκατ. ευρώ, κάτι που καθιστά δύσκολη την εύρεση αγοραστή, όμως, τίποτε δεν αποκλείεται.

    Ένα ξενοδοχείο έτοιμο, που διαθέτει 108 δωμάτια με τα 37 από αυτά να είναι σουίτες.

    Ο πλειστηριασμός θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου με την τιμή να έχει αλλάξει, σύμφωνα με δικαστική απόφαση και από τα 15,57 εκατ. ευρώ που ήταν το Νοέμβριο να ανεβαίνει κατά 5 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση για αύξηση της αρχικής τιμής:

    «Η συνολική αξία του ενιαίου οικοπέδου και του επ’ αυτού κτηρίου ανέρχεται στο ποσό των δεκαέξι εκατομμυρίων τριακοσίων ενενήντα μίας χιλιάδων εκατόν είκοσι δύο ευρώ και εξήντα τριών λεπτών (16.391.122,63€).

    Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η τουριστική δραστηριότητα στην πόλη της Αθήνας εμφανίζει ραγδαία αύξηση κατά τα τελευταία έτη, καθώς αυτή αποτελεί τόσο αυτοτελή ταξιδιωτικό προορισμό, όσο και ενδιάμεσο σταθμό για την μετάβαση σε περισσότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και του Αργοσαρωνικού και στην Κρήτη, με συνέπεια τη σταθερή αύξηση των εσόδων από αυτή και συνεπακόλουθα των ποσών που επενδύονται για την ίδρυση και λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων.

    Εξάλλου, η θέση του ένδικου κτιρίου επί μίας από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών με άμεση πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο και στο λιμάνι του Πειραιά και με ευχερή πρόσβαση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθιστά ιδιαίτερα πλεονεκτική την αξιοποίησή του ως ξενοδοχείου και επιδρά θετικά στην αξία του, η οποία για τον λόγο αυτό πιθανολογείται ότι υπερβαίνει την κατά τα ανωτέρω αντικειμενική του αξία και ανέρχεται στο ποσό των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ (20.000.000,00€)».

    Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει ιστορία και έναν… εμπρησμό.

    Το ξενοδοχείο την ώρα της φωτιάς

     

    Ηταν κάποτε τα γραφεία της Attica Group και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια Ελληνα επιχειρηματία από τη Γερμανία ο οποίος το μίσθωσε για να γίνει ξενοδοχείο Athenaeum αφού πρώτα δόθηκαν περί τα 5 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του.

    Στην αρχή το ξενοδοχείο πήγαινε πολύ καλά, ωστόσο, υπήρξαν έντονες προστριβές του ιδιοκτήτη με τον μισθωτή. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο επιχειρηματίας ήθελε να το πουλήσει με ένα ποσό περί τα 25 εκατ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2019 στο ξενοδοχείο ξέσπασε φωτιά με αποτέλεσμα να καούν τρεις όροφοι ενώ είχαν τραυματιστεί και τρία άτομα.

    Εντρομοι πελάτες έβγαιναν από τις φλόγες και γλίτωσαν την τελευταία στιγμή ενώ υπήρξαν φήμες ότι μεταξύ αυτών ήταν και αρκετά γνωστά ονόματα από τον αθλητικό κυρίως χώρο.

    Επειτα από έρευνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αποδείχθηκε ότι δύο υπάλληλοι πακιστανικής καταγωγής είχαν βάλει τη φωτιά κατ’ εντολήν των συνδιαχειριστών του ξενοδοχείου και με αφορμή την κόντρα με τον ιδιοκτήτη.

    Πριν από 2,5 χρόνια οι εμπρηστές καταδικάστηκαν σε εννέα χρόνια φυλακή ενώ ανάλογη ποινή επιβλήθηκε και στους ηθικούς αυτουργούς.

    Το ξενοδοχείο δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ξανά και είναι άγνωστο το ποσό που θα απαιτηθεί για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

     

     

    Το ακίνητο βρίσκεται επί της διασταυρώσεως της Λεωφόρου Συγγρού αριθμός 125 και της οδού Τορβά αριθμός 1, θέση «Μολυβά ή Μάλαμα», προ του Αγίου Σώστη , στον Δήμο Αθηνών, επί οικοπέδου 1.550,90 τ.μ. που προέκυψε από τη συνένωση τριών επιμέρους όμορων οικοπέδων, άρτιου και οικοδομήσιμου, εντός του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών.

    Στο ακίνητο, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλαθάκη, αρχικά ανεγέρθηκε κτίριο γραφείων και καταστημάτων, ωστόσο από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια το κτίριο είχε αλλάξει χρήση από καταστήματα-γραφεία σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με την επωνυμία “Athenaeum Palace & Luxury Suites”, δυναμικότητας 108 δωματίων.

    Σύμφωνα με την αναφορά του εκτιμητή, το κτίριο αποτελείται από:
    – Δ’ ΥΠΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 1.025,06τ.μ.
    – Γ’ ΥΠΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 1.025,06τ.μ.
    – Β’ ΥΠΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 1.025,06τ.μ.
    – Α’ ΥΠΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 1.025,06τ.μ.
    – ΙΣΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 869,34τ.μ.
    – Α’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 649,22τ.μ.
    – Β’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 649,22τ.μ.
    – Γ’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 649,22τ.μ.
    – Δ’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 611,62τ.μ.
    – Ε’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 611,62τ.μ.
    – ΣΤ’ ΟΡΟΦΟΣ συνολικής επιφάνειας 611,62τ.μ.
    – ΔΩΜΑ συνολικής επιφάνειας 94,85τ.μ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την αυτοψία διαπιστώθηκε πως τα τελευταία χρόνια το κτίριο έχει αλλάξει χρήση από καταστήματα-γραφεία σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με την επωνυμία «Athenaeum Palace & Luxury Suites» δυναμικότητας 108 δωματίων.

    «Τα τελευταία δύο χρόνια το εν λόγω κατάλυμα παραμένει κλειστό λόγω πυρκαγιάς το έτος 2020», τονίζεται και διευκρινίζεται ότι η αυτοψία που πραγματοποιήθηκε ήταν μόνο εξωτερική, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η τωρινή εσωτερική κατάσταση του κτιρίου, ούτε η έκταση των φθορών που υπέστη από τον εμπρησμό.

    Επί του ακινήτου υπάρχουν προσημειώσεις και αναγκαστικές κατασχέσεις για αρκετά εκατομμύρια, με τελευταία αυτή της Παγκρήτιας Τράπεζας που έγινε στις 25 Ιουλίου 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί σήμερα η ιστορική Μπριτάννια

    Στις 13 Μαρτίου ο πλειστηριασμός του πλοίου «Πρωτεύς» της ΑΝΕ Σύμης

    Ποια ακίνητα – «διαμάντια» άλλαξαν χέρια στους τελευταίους πλειστηριασμούς και ποια έμειναν στα… αζήτητα



    ΣΧΟΛΙΑ