• Business

    Αυτοκίνητα: Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Τι να περιμένουν οι ιδιοκτήτες το 2024

    Γιάννης Καντώρος (Interamerican) - Robert Fauci (Εθνική Ασφαλιστική) - Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Eurolife) - Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (Allianz)

    Γιάννης Καντώρος (Interamerican) – Robert Fauci (Εθνική Ασφαλιστική) – Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Eurolife) – Χρήστος Γεωργακόπουλος (Allianz)


    Σημαντικές αυξήσεις έως και 6% αναμένεται να δουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στα ασφάλιστρα, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες, βλέποντας ότι οι αποζημιώσεις αυξάνονται, αναμένεται να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις στα συμβόλαια από το νέο έτος.

    Πρόσφατα, μελέτη της KPMG έδειξε ότι το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση του κόστους των αποζημιώσεων το 2022 κατά 20%, ενώ η αύξηση των ασφαλίστρων στα συμβόλαια αυτοκίνητου ήταν μόλις 2%. Επίσης ο συνολικός δείκτης ζημιών στον κλάδο αυτοκινήτου ανήλθαν στο 98% το 2022 από 88% το 2021.

    Επίσης, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το loss ratio του κλάδου αυτοκινήτου ανήλθε το 2022 στο 54,5% από 45,6 το 2021.

    Πηγές αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις επιτοκίων, οι καταστροφές στη Θεσσαλία και ο μεγάλος αριθμός ατυχημάτων, αποτελούν το…εκρηκτικό κοκτέιλ που θα οδηγήσουν κατά πάσα πιθανότητα τις ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρήσουν σε αυξήσεις των ασφαλίστρων το 2024.

    Οι αποζημιώσεις μόνο για τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel το φθινόπωρο, στοίχισαν στις ασφαλιστικές εταιρείες συνολικά 370 εκατ. ευρώ. Με μεγάλο ποσοστό να είναι από οχήματα.

    Αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι είναι «αναγκασμένες» να προχωρήσουν σε αυξήσεις προκειμένου να…διορθώσουν τη ζημιά.

    Δυσκολίες στον κλάδο του αυτοκινήτου

    Ένας από τους βασικούς λόγους που αναμένεται αύξηση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου είναι και η ραγδαία αύξηση των ατυχημάτων.

    Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG, ο αριθμός του συνόλου των ατυχημάτων σωματικών βλαβών και στο 2022 (7% σε σχέση με το 2021 και 23% σε σχέση με το 2020) με τον αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων και θανόντων σε επίσης ανοδική τάση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

    Τα τελευταία έτη και οι υλικές ζημιές δείχνουν ανοδική πορεία λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας ιδιαίτερα εντός αστικού ιστού και της αύξησης του κόστους επισκευής όπως δείχνουν και τα στοιχεία σφοδρότητας της συχνότητας της ΕΑΕΕ.

    Μάλιστα ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων παραμένει σημαντικά υψηλότερος με 57 ατυχήματα ανα εκατομμύριο πληθυσμού σε σχέση με τα 44 στο μέσο όρο της Ευρώπης.

    Παραγωγή ασφαλίστρων

    Τα στοιχεία του 2022 με βάση το δείγμα της KPMG επιβεβαιώνουν τη συνεχή αύξηση παραγωγής, αν και με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τη μεταβολή του ΑΕΠ.

    Το 2022 ήταν γενικά μια καλή χρονιά για την παραγωγή με αύξηση περίπου στο 4%, ακολουθώντας την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας αλλά ωστόσο με μικρότερο ρυθμό (ΑΕΠ 5.6%).

    Tα συνολικά ασφάλιστρα για το 2022 ανέρχονται στα Ευρώ 4.8 δισ. σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με επίκεντρο, τις ασφαλίσεις ζωής με άνοδο 2.4% και τους λοιπούς κλάδους γενικών ασφαλίσεων (εκτός αστικής ευθύνης οχημάτων) με πλέον του 8%.

    Έχουμε σημειώσει στο παρελθόν ότι μια σημαντική άνοδος της παραγωγής στις παραδοσιακές ασφαλίσεις ζωής (εκτός αυτών που συνδέονται με επενδύσεις και εφάπαξ προϊόντων και λοιπών κλάδων γενικών ασφαλίσεων) σηματοδοτεί την αύξηση του μεγέθους της αγοράς και υπό προϋποθέσεις αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, εντούτοις φαίνεται ότι με την παράλληλη αύξηση του μέσου ετήσιου πληθωρισμού για το 2022 στο 9.6% συμπεραίνουμε ότι η αύξηση της παραγωγής είναι κυρίως πληθωριστική.

    Διαβάστε επίσης:

    «Φωτιά» στα ασφάλιστρα το 2023 – Εκτιμήσεις για ανατιμήσεις και το 2024

    Άλμα 10,7% στην παραγωγή ασφαλίστρων στο 8μηνο

    Πόσο κοστίζει η ασφάλεια για φυσικές καταστροφές



    ΣΧΟΛΙΑ