• Business

    «Φωτιά» στα ασφάλιστρα το 2023 – Εκτιμήσεις για ανατιμήσεις και το 2024

    Γιάννης Καντώρος (Interamerican) - Robert Fauci (Εθνική Ασφαλιστική) - Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Eurolife) - Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (Allianz)

    Γιάννης Καντώρος (Interamerican) – Robert Fauci (Εθνική Ασφαλιστική) – Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Eurolife) – Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (Allianz)


    Αυξήσεις στα ασφάλιστρα από το 2024 κυρίως υγείας και αυτοκινήτου βλέπουν παράγοντες της αγοράς, καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, εκτόξευσαν τις αποζημιώσεις στα ύψη.

    Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα της Pricefox, έδειξε ότι όσον αφορά τον κλάδο του αυτοκινήτου, οι ασφαλισμένοι ακόμα και το 2023 είδαν μεγάλες αυξήσεις στα συμβόλαιά τους σε σύγκριση με το 2022. Αυξήσεις που στην Αθήνα φτάνουν το 13% και στην Θεσσαλονίκη ακόμα και το 40%.

    Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι «μετά από πολλά χρόνια, από το 2022 παρατηρούνται όλο και πιο συχνά ανατιμήσεις στα συμβόλαια, με το μεγαλύτερο κύμα να έρχεται το 2023 ενώ και το 2024 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα, κυρίως σε αυτοκίνητο και υγεία».

    Πηγές αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις επιτοκίων, οι καταστροφές στη Θεσσαλία και ο μεγάλος αριθμός ατυχημάτων, αποτελούν το…εκρηκτικό κοκτέιλ που οδήγησαν τις ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρήσουν σε αυξήσεις των ασφαλίστρων, ενώ και το 2024 το κύμα ανατιμήσεων αναμένεται να συνεχιστεί.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών αναφορικά με τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, οι ζημιές από οχήματα ανήλθαν στα 7,7 εκατ. ευρώ, κάτι που όπως αναφέρουν στελέχη, «πρέπει κάπως να ισοσταθμιστεί, αν αναλογιστεί κάποιος και τον αυξημένο αριθμό ατυχημάτων στους δρόμους».

    Αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Τι δείχνει η έρευνα

    Διαφωτιστικά είναι τα ευρήματα έρευνας της πλατφόρμας σύγκρισης τιμών Pricefox, καθώς έδειξε σημαντικές αυξήσεις, ειδικά όσον αφορά τα βασικά συμβόλαια.

    Η έρευνα έγινε μεταξύ 23 μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών και έδειξε το αυξημένο κόστος ανταλλακτικών καθώς και τα συχνότερα ατυχήματα έχουν οδηγήσει σε αύξηση ασφαλίστρων γύρω στο 13%. Με τις αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν το 40% στο βασικό πακέτο.

    Το βασικό πακέτο ασφάλειας αυτοκινήτου περιλαμβάνει τις ελάχιστες καλύψεις που είναι υποχρεωτικές από το νόμο και αφορούν την κάλυψη αστικής ευθύνης και την κάλυψη φροντίδας ατυχήματος.

    Για τα βασικά πακέτα ασφάλισης (την ελάχιστη από το νόμο ασφάλεια) η έρευνα δείχνει ότι στην Αθήνα οι τιμές παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξεως του 13%.

    Όμως τη μεγαλύτερη αύξηση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου καταγράφει η Θεσσαλονίκη με αυξήσεις που ξεπερνούν το 13% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 40%.

    Τρίτη ακολουθεί η Λάρισα με αυξήσεις που ξεπερνούν το 10% και αγγίζουν σχεδόν το 30%.

    Βέβαια, εξαίρεση αποτελεί η Πάτρα, στην οποία τα ασφάλιστρα φαίνεται να πέφτουν το 2023 συγκριτικά με πέρυσι καταγράφοντας πτώση άνω του 8%. Μάλιστα, βρέθηκε μια περίπτωση που η έκπτωση έφτασε το 38%.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τιμές στα πακέτα πυρός/κλοπής και μικτής ασφάλειας αυτοκινήτου, σύμφωνα με το Pricefox, καθώς οι τιμές στις φθηνότερες προσφορές δεν έχουν αυξηθεί.

    Μπορεί το βασικό πακέτο να είναι το πιο δημοφιλές, ωστόσο τα πυρός/κλοπής και μικτά πακέτα σε ασφαλίζουν για περισσότερους κινδύνους. Ακόμη και σε αυτά τα πακέτα, η προσφορά που θα σου κάνει κάθε εταιρεία είναι διαφορετική και οι τιμές κυμαίνονται πολύ.

    Διαβάστε επίσης:

    Άλμα 10,7% στην παραγωγή ασφαλίστρων στο 8μηνο

    Πόσο κοστίζει η ασφάλεια για φυσικές καταστροφές

    Μεγαλώνει το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ