• Business

    Η βελγική κυβέρνηση στηρίζει την ArcelorMittal με 10 χρόνια φθηνής ενέργειας και 250 εκατ. ευρώ για επενδύσεις

    • NewsRoom
    εργαζόμενος στο εργοστάσιο της ArcelorMittal


    Δέκα χρόνια φθηνής, πράσινης ενέργειας υποσχέθηκε η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην ArcelorMittal, ελπίζοντας έτσι να ενθαρρύνει την εταιρεία χάλυβα και εξόρυξης να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα. Πράγματι, υπάρχουν ήδη σχέδια για την πιθανή κατασκευή δύο ηλεκτρικών υψικάμινων, για ισχύ 400 μεγαβάτ.

    Η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπέγραψε την Τετάρτη επιστολή προθέσεων σε μια προσπάθεια να κρατήσει την ArcelorMittal, έναν μεγάλο βιομηχανικό εργοδότη, στη Φλάνδρα. Η κυβέρνηση υπόσχεται στην περιοχή της Γάνδης 10 χρόνια ισχύος χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε τιμές της αγοράς.

    Η εταιρεία χάλυβα και εξόρυξης απασχολεί σήμερα περίπου 4.500 άτομα στη Γάνδη και παρέχει έμμεσα άλλες 1.100 θέσεις εργασίας μέσω εργολάβων στο εργοτάξιο.

    Παράλληλα, η φλαμανδική κυβέρνηση πρόκειται να αυξήσει την οικονομική στήριξή της προς την πολυεθνική ArcelorMittal από 350 εκατομμύρια ευρώ σε 600 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Matthias Diependaele (N-VA).

    Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσω δανείων δια της Finocas, μιας κοινοπραξίας μεταξύ της χαλυβουργικής εταιρείας και της Περιφέρειας της Φλάνδρας.

    Η χρηματοδότηση στοχεύει στην αφαίρεση του άνθρακα από το χαλυβουργείο, υποστηρίζοντας τον στόχο της ArcelorMittal Ghent να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

    Ο Diependaele τόνισε ότι αυτή η κίνηση αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να καταστεί η βιομηχανία χάλυβα πιο βιώσιμη στη Φλάνδρα. Τόνισε πώς η επένδυση θα συμβάλει στη διασφάλιση του μέλλοντος της Γάνδης, συνεχίζοντας έτσι να εδραιώνει τον ηγετικό της ρόλο στη βιομηχανία χάλυβα και να ενισχύει την ανταγωνιστική της θέση.

    Η ArcelorMittal θα αποφασίσει πού θα γίνουν πρόσθετες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, «ζυγίζοντας» το κόστος τόσο για τη Γάνδη όσο και για τη Δουνκέρκη στη Γαλλία.

    Ο Diependaele είναι πεπεισμένος ότι η Φλάνδρα έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει: “Με άλλες επενδύσεις και προηγούμενες επιδοτήσεις, αυτή η αύξηση κεφαλαίου μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια καλή υπόθεση για τη Φλάνδρα. Μπορούμε επομένως να ανταγωνιστούμε τη Δουνκέρκη και να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας στην ArcelorMittal Ghent.”

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Επίσημη διάψευση για τα περί ενδιαφέροντος για την βουλγαρική First Invesmtent Bank

    Ένας στους τρεις Έλληνες παίζουν τυχερά παιχνίδια / στοιχήματα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

    Νίκολας Σμιτ: Δεν θεωρώ ότι το ΕΛΚ ή η ευρωομάδα “Ταυτότητα και Δημοκρατία” είναι δημοκρατικές δυνάμεις



    ΣΧΟΛΙΑ