• ESG Πρόσωπα

    Bill Gates-EUCatalystPartnership: Επενδύουμε για να μειωθεί το κόστος της πράσινης μετάβασης- Ανέρχεται σε 5 τρισ. το χρόνο


    “Για να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, το κόστος της πράσινης μετάβασης πρέπει να γίνει αρκετά χαμηλό ώστε να συμμετάσχουν όλοι και να μην ανακοπεί η οικονομική ανάπτυξη”, είπε ο Bill Gates κατά την υπογραφή της συμφωνίας με την Κομισιόν και την EBRD για το EUCatalystPartnership. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Breakthrough Energy’s Catalyst της EBRD και της Κομισιόν, στοχεύει σε επενδύσεις 1 δισ ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, για την επιτάχυνση τεχνολογιών που θα βοηθήσουν να πιαστεί ο στόχος για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

    Οι επενδύσεις θα γίνουν σε σχήματα εταιρειών από όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από το 2022, και θα αφορούν, όπως είπε ο ιδρυτής του Breakthrough Energy Bill Gates, σε κοινοπραξίες μεταξύ νέων μικρών εταιρειών start-ups και μεγάλων παραδοσιακών επιχειρήσεων, με δραστηριότητα σε τέσσερις τεχνολογίες: δέσμευσης άνθρακα, πράσινο υδρογόνο, αποθήκευση ενέργειας μακράς διάρκειας (LDS)  και βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF).

    Τόνισε επίσης, ότι σήμερα οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ανέρχονται σε 51 δισ. τόνους και το να μηδενιστούν ως το 2050, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα. Για να γίνει αυτό, σημείωσε, δε χρειαζόμαστε μόνο νέες τεχνολογίες, αλλά και νέες πολιτικές και νέες αγορές, σημαντικές επενδύσεις και συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.

    Και συμπλήρωσε ότι για να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας, το κόστος της μετάβασης πρέπει να είναι αρκετά χαμηλό ώστε όλος ο κόσμος να συμμετάσχει  χωρίς να ανακοπεί η οικονομική ανάπτυξη. “Πρέπει να συνεργαστούμε”, είπε, “για μειώσουμε τη διαφορά κόστους ανάμεσα στο σημερινό ρυπογόνο τρόπο παραγωγής και την παραγωγή των πράσινων προϊόντων του αύριο, το green premium. Για αυτό δημιουργήσαμε το Breakthrough Energy, ένα δίκτυο επενδυτικών οχημάτων, πρωτοβουλιών και προγραμμάτων που στοχεύουν στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης”.

    Σημείωσε μάλιστα ότι το κόστος της πράσινης μετάβασης, θα ανέρχεται σε 1 τρισ δολάρια το χρόνο.

    Για το EUCatalystPartnership, εξήγησε ότι η Ευρώπη έχει την εξειδικευμένη τεχνολογία, την επιστήμη αλλά και τη σταθερή αφοσίωση και τις πολιτικές όπως το Fit for 55 για να ωθήσει την αγορά και ολόκληρο τον κόσμο προς τις καθαρές τεχνολογίες. Η συνεργασία με την EBRD και την Κομισιόν στοχεύει να φέρει πιο κοντά τις κλιματικές τεχνολογίες, επιταχύνοντας την ανάπτυξή τους. “Μαζί θα χτίσουμε την πράσινη βιομηχανική επανάσταση, που θα σταματήσει την κλιματική αλλαγή και θα βάλει τον κόσμο σε ένα μονοπάτι διαρκούς ανάπτυξης”, κατέληξε.

    Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα Breakthrough Energy’s Catalyst συμμετέχει η ArcelorMittal,  επενδύοντας 100 εκατομμυρίων δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Citi και το ΙΚΕΑ Foundation εντάσσονται επίσης στην ομάδα του Catalyst, με στόχο να κάνουν σημαντικές επενδύσεις.

    Το Breakthrough Energy Ventures ξεκίνησε πριν έξι χρόνια,  έχει συγκεντρώσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει επενδύσει σε περισσότερες από 80 εταιρείες από 11 χώρες σε τέσσερις ηπείρους.

    Αυτή η πρόοδος οδήγησε στην επέκταση του έργου της Breakthrough Energy με το Catalyst, ένα πρόγραμμα που στοχεύει να φέρει κοντά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να  ενθαρρύνει τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες για το κλίμα δέσμευσης άνθρακα,  πράσινου υδρογόνου, αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας και των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ