• Business

    Η Τράπεζα Πειραιώς κερδίζει τους Έλληνες εφοπλιστές (και η Credit Suisse επίσης)

    Έλληνες εφοπλιστές


    Στην πρώτη πεντάδα με τις τράπεζες που προτιμούν οι Έλληνες εφοπλιστές περιλαμβάνεται η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στο σύνολο των εγχώριων τραπεζών, καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

    Την ίδια ώρα, η Royal Bank of Scotland (RBS) έχασε την πρωτοκαθεδρία στη δανειοδότηση των Ελλήνων εφοπλιστών μετά από 15 χρόνια, καθώς στην πρώτη θέση των προτιμήσεων τους βρίσκεται πλέον η Credit Suisse.

    RBS_Royal_Bank300

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Petrofin Research, η Credit Suisse είναι πλέον ηγέτης, με τα δάνεια προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες να ανέρχονται σε 5,58 δισ. δολάρια, ενώ επιπλέον δάνεια 1,14 δισ. δολαρίων βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Γενικά η ελβετική τράπεζα κατέχει μερίδιο αγοράς άνω του 10%.

    Από την άλλη πλευρά, τα δάνεια της RBS προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες ανήλθαν σε 5,2 δισ. δολάρια, ενώ το μερίδιο αγοράς της τράπεζας υποχώρησε από 16,5% στο τέλος του 2012, στο 9,25% στο τέλος του 2015.

    Στην τρίτη θέση, σταθερή,  παραμένει η DVB, με δάνεια ύψους 4,54 δισ. δολαρίων προς τους Έλληνες εφοπλιστές.  Τα αντίστοιχα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς, που κατέχει την 4η θέση στη γενική κατάταξη, ανήλθαν στο τέλος της περασμένης χρονιάς σε 3 δισ. δολάρια από 3,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα.

    trapeza peiraiws

    Σύμφωνα με την Petrofin, τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι ελληνικές τράπεζες είδαν το μερίδιο αγοράς τους να υποχωρεί την περασμένη χρονιά, ενώ αντίθετα, οι ασιατικές τράπεζες απέκτησαν μεγαλύτερο μερίδιο στον ελληνικό εφοπλισμό, λόγω της στήριξης τους κατά τις παραγγελίες νέων πλοίων.

    Το συνολικό ποσό του δανεισμού των Ελλήνων εφοπλιστών ανήλθε στο τέλος του 2015 στα 62,7 δισ. δολάρια από 64 δισ. δολάρια στο τέλος του 2014, σύμφωνα με την Petrofin. Ωστόσο, ο αριθμός των τραπεζών που εξυπηρετούν τους Έλληνες αυξήθηκε σε 51 από 49 το 2014.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/i-mistikes-diapragmatefsis-marinaki-fragkou-ke-kousta/42180



    ΣΧΟΛΙΑ