• Τράπεζες

    Η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα η συνεργασία Πειραιώς – Intrum

    • Ευγενία Τζώρτζη
    Χρήστος Μεγάλου

    Χρήστος Μεγάλου-CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Πολλαπλά οφέλη συνεπάγεται για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 η συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ και τη μεταφορά της μονάδας RBU σε νέα εταιρεία την οποία συστήνουν τα δύο μέρη.

    Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους με αφορμή τη συμφωνία, ο κ. Μεγάλου έδωσε έμφαση στο στρατηγική και μακροπρόθεσμη στόχευση της Intrum, που καθιστούν τη συνεργασία της με την τράπεζα Πειραιώς τη μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στην Ελλάδα.

    «Πρόκειται για επένδυση με προοπτική, που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, που μετά την κίνηση αυτή εκσυγχρονίζεται σε μια σύγχρονη αγορά στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς.

    Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου «με την κίνηση αυτή η Πειραιώς πρωτοπορεί καθώς συμμετέχει ενεργά στην επόμενη μέρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο χάρτης του οποίου αλλάζει με τη είσοδο επενδυτών εξειδικευμένων στη μείωση των NPEs.

    Να σημειωθεί ότι η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά της μονάδας RBU της τράπεζας Πειραιώς στη νέα εταιρεία που συστήνουν τα δύο μέρη και την καταβολή για το 80% της νέας εταιρείας, 328 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Πειραιώς.

    Η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II ανά πάσα στιγμή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς και σε αυτό συμβάλλει το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

    Στόχος της τράπεζας είναι η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 9% στο τέλος του 2023 και προς την κατεύθυνση αυτή η τράπεζα θα τηρήσει το πλάνο που έχει συμφωνήσει με τον SSM για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ήδη η τράπεζα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ το 2018, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους επιτεύχθηκε επιπλέον μείωση 500 εκατ. ευρώ.

    Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου, η συμφωνία θα συμβάλει στην εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, στην επικέντρωσή της στις νέες χρηματοδοτήσεις και στην περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ομίλου μέσα και από τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

    Η συμφωνία θα έχει, μεταξύ άλλων, θετική επίπτωση στα κεφάλαια κατά 60 μονάδες βάσης, ενώ η νέα εταιρεία διαχείρισης που συστήνεται θα αποτελέσει όπως επεσήμανε το μεγαλύτερο servicer στην Ελλάδα, ο οποίος θα μπορεί να διευρύνει τις εργασίες του, αναλαμβάνοντας και χαρτοφυλάκια τρίτων, είτε απευθείας είτε μέσω των τιτλοποιήσεων που προγραμματίζουν οι ελληνικές τράπεζες.

    Ο κ. Μεγάλου έδωσε έμφαση στο στρατηγική και μακροπρόθεσμη στόχευση της Intrum, που καθιστούν τη συνεργασία της με την τράπεζα Πειραιώς τη μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στην Ελλάδα.

    Πρόκειται για επένδυση με προοπτική, που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, που μετά την κίνηση αυτή εκσυγχρονίζεται σε μια μοντέρνα αγορά στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων.

    Διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας θα είναι ο επικεφαλής της μονάδας RBU κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος και όπως εκτίμησε ο κ. Μεγάλου το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού – που αριθμεί 1.200 άτομα – θα μεταφερθεί στην εταιρεία που συστήνουν η τράπεζα Πειραιώς και η Intrum, που θα προσφέρει ευελιξία αμοιβών, κίνητρα και διεύρυνση των ευκαιριών καριέρας.

    Ο κ. Μεγάλου επέμεινε στην υψηλή τεχνογνωσία που κομίζει η Intrum, η οποία είναι εξειδικευμένος πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων, με εμπειρία 100 χρόνων, παρουσία σε 24 ευρωπαϊκές χώρες και  περισσότερους από 9.000 εργαζομένους.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει πάνω από 80.000 πελάτες και  ένα δίκτυο συνεργατών που επεκτείνεται σε 160 χώρες.

    Είναι οργανωμένη με βάση τις πιο αυστηρές απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης και όπως αναφέρει στον ιστότοπό της εφαρμόζει «ηθικές πρακτικές είσπραξης, παρέχοντας υπηρεσίες τόσο σε φυσικά πρόσωπα ή νοικοκυριά όσο και για εταιρείες».



    ΣΧΟΛΙΑ