• Business

    Οι καλύτεροι τρόποι για να επενδύσετε 500 ευρώ

    500 ευρώ


    Ναι, οι επενδύσεις είναι ένα «σπορ» που απευθύνεται κυρίως σε πλουσίους – ενδεικτικό είναι ότι πολλές φορές για να επενδύσει κανείς μέσω Διαδικτύου πρέπει να ξεκινήσει με ένα αρχικό κεφάλαιο ύψους άνω των 1.000 ευρώ. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια ή να βολευτούν με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των τραπεζικών τους καταθέσεων. Ακόμα και 500 ευρώ είναι αρκετά, και το Nerd Wallet σε άρθρο του εξηγεί πώς μπορεί να γίνει αυτό:

    1. Ξεκινήστε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα

    500aΑν έχετε κάποια χρήματα στην άκρη, μία καλή επένδυση είναι τα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Μία επένδυση 500 ευρώ με απόδοση 7% για τριάντα χρόνια μετατρέπεται σε σχεδόν 4.000 ευρώ, ενώ με κάποια έξτρα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 6.000 ευρώ – δεν είναι και μια περιουσία, αλλά είναι δέκα φορές η αρχική σας επένδυση.

    1. Επενδύστε μέσω ενός robo-advisor

    500b

    Οι robo-advisors χρησιμοποιούν υπολογιστικούς αλγόριθμους για να διαχειριστούν τα χρήματά σας, με αντάλλαγμα μία μικρή χρέωση. Το Wealthfront, για παράδειγμα, ζητά 500 δολάρια (περίπου 460 ευρώ) ως minimum ποσό, ενώ προσφέρει δωρεάν διαχείριση για τα πρώτα 10.000 δολάρια (περίπου 9.200 ευρώ). Το Betterment, από την άλλη, υποστηρίζει πως οι πελάτες του μπορούν να έχουν αποδόσεις κατά 4,3% υψηλότερες από τον μέσο ερασιτέχνη επενδυτή. Με 500 ευρώ, τα έσοδα μέσα σε τριάντα χρόνια μπορούν να φτάσουν τα 8.600 ευρώ.

    1. Απευθυνθείτε σε online χρηματομεσίτες επενδύσεων

    500c

    Πολλοί online χρηματομεσίτες επενδύσεων απαιτούν ένα ελάχιστο ποσό που αγγίζει τα 1.000 ευρώ για να ανοίξουν ένα χαρτοφυλάκιο, όμως κάποιοι «ξεχνούν» αυτό το minimum ποσό, αν δεσμευθείτε σε συνεχιζόμενες μηνιαίες καταθέσεις (το λεγόμενο πρόγραμμα αυτόματων επενδύσεων). Η εταιρεία Charles Schwab, για παράδειγμα, δέχεται να άρει το minimum των 1.000 δολαρίων (περίπου 920 ευρώ), αν δεσμευθείτε για αυτόματες επενδύσεις 100 δολαρίων (92 ευρώ) κάθε μήνα. Το μειονέκτημα είναι ότι με αυτήν την στρατηγική, οι επενδυτικές επιλογές είναι περιορισμένες και συχνά περιλαμβάνουν επιλεγμένα αμοιβαία κεφάλαια, συνήθως των ίδιων των χρηματομεσιτών.

    1. Επιλέξτε ETFs χωρίς προμήθεια

    500d

    Τα ETFs (Exchange-traded funds) αποτελούν «καλάθια» επενδύσεων που ακολουθούν έναν χρηματιστηριακό δείκτη. Ένα καλό ETF περιλαμβάνει μετοχές μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων σε μια ποικιλία διαφορετικών τομέων. Ωστόσο, επειδή τα ETFs διακινούνται ως μετοχές, μπορεί να υπόκεινται σε προμήθειες. Ευτυχώς πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων, όπως η Ameritrade και η E-Trade, παρέχουν μία λίστα από ETFs χωρίς προμήθειες – γλιτώνοντας την προμήθεια, αποφεύγουμε να χάσουμε με το «καλημέρα» το 2% της επένδυσής μας.

    1. Πληρώστε τα χρέη σας που έχουν υψηλό επιτόκιο

    500e

    Νομίζετε πως αυτό δεν είναι επένδυση; Ξανασκεφτείτε το: αποπληρώνοντας πρόωρα χρέη με υψηλό επιτόκιο, όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες, έχετε μία εγγυημένη επιστροφή στην επένδυσή σας, που ισούται με το επιτόκιο του χρέους. Αν αποπληρώσετε ένα χρέος 500 ευρώ, με επιτόκιο 14% κερδίζετε 70 ευρώ. Είναι μάλλον απίθανο να έχετε τέτοιες αποδόσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, και φυσικά η ικανοποίηση του να ξέρετε πως δε χρωστάτε τίποτα και σε κανέναν είναι απλώς ανεκτίμητη…



    ΣΧΟΛΙΑ