• Business

    Η FG Europe, ο κ. Γ. Φειδάκης και η αποτίμηση…

    • Στ. Χαρίτος
    Γιώργος Φειδάκης, FG Europe

    Γιώργος Φειδάκης, FG Europe


    Κάτι τρέχει με τις αποτιμήσεις των θυγατρικών που πουλάει η FG Εurope (συμφερόντων κ. Γ. Φειδάκη), αφού το τίμημα πώλησης δεν περνάει στην τιμή της δημόσιας πρότασης της εταιρείας, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά στους μετόχους μειοψηφίας.

    Μόλις κατά 0,024 ευρώ ανά μετοχή προκύπτει από την έκθεση αποτίμησης της Τράπεζας Πειραιώς ότι βελτιώνεται η αποτίμηση της FG Europe από την πώληση της RF Energy. Και να φανταστεί κανείς ότι η Επενδυτική Τράπεζα είχε αποτιμήσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης και είχε βγάλει αξία 0,42 ευρώ ανά μετοχή και η δημόσια πρόταση έγινε με τίμημα 0,4920 ευρώ.

    Όπως προκύπτει από την επιστολή που έστειλε η Επενδυτική Τράπεζα στις 4/7 και η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί από την εισηγμένη, αλλά αναφέρεται στην έκθεση αποτίμησης της Τράπεζας Πειραιώς, η συναλλαγή επηρεάζει θετικά την αποτίμηση με 0,024 ευρώ ανά μετοχή και επομένως η αξία διαμορφώνεται σε 0,4440 ευρώ ανά μετοχή.

    Τονίζεται, δε, ότι ο αποτιμητής προσδιόρισε σε 0,024 τη θετική επίπτωση που προέκυψε κατόπιν της γνωστοποίησης της συμφωνίας για την πώληση του 100% των θυγατρικών εταιρειών, ήτοι των ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΔΕΡΕΣ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΥΛΙΝΔΡΙΑΣ και ΥΔΡΟΫΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΧΑΪΑΣ της κατά 50% θυγατρικής της εταιρείας με την επωνυμία R.F. Energy και συνεπώς δεν υφίσταται καμία μεταβολή σχετικά με τον προσδιορισμό του προσφερόμενου τιμήματος.

    Βάσει αποτίμησης, η αξία της RF Energy ήταν στα 37 εκατ. ευρώ και ή 18,5 εκατ. ευρώ για το 50% που κατέχει η FG Europe.

    Υπενθυμίζεται τελικά πως η RF Energy πουλήθηκε 55 εκατ. ευρώ άρα το 50% έχει αξία 27,5 εκατ. ευρώ ή 9 εκατ. ευρώ υψηλότερη από την αποτίμηση.

    Ευλόγως, λοιπόν, μπαίνει το ερώτημα πώς μία διαφορά 9 εκατ. ευρώ δίνει μόνο βελτίωση στην τιμή 0,024 ευρώ ανά μετοχή;



    ΣΧΟΛΙΑ