• Business

    Οι extreme διακοπές των tycoons – Πόσο κοστίζουν τα ταξίδια από το βυθό της θάλασσας μέχρι το διάστημα

    Από τον Τζεφ Μπέζος μέχρι τουριστικά γραφεία πολυτελείας, πληθαίνουν οι υπηρεσίες extreme τουρισμού για πλούσιους πελάτες

    Από τον Τζεφ Μπέζος μέχρι τουριστικά γραφεία πολυτελείας, πληθαίνουν οι υπηρεσίες extreme τουρισμού για πλούσιους πελάτες


    Μία νέα αγορά έχει αρχίσει να ανθίζει στον τουρισμό, γνωστή ως ακραίος τουρισμός (extreme tourism) ή τουρισμός του σοκ (shock tourism). H αγωνιώδης αναζήτηση του υποβρυχίου Titan, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ κατά το ταξίδι του προς τα συντρίμμια του πιο διάσημου ναυαγίου, του Τιτανικού, ανέδειξε την αυξανόμενη τάση πλούσιων πελατών για περιπέτεια.

    Ο κίνδυνος που εγκυμονεί για ταξίδια που ποικίλλουν από τον βυθό της θάλασσας μέχρι μία πτήση στο διάστημα είναι μεγάλος, αυτό όμως δεν ρίχνει την τιμή που κυμαίνεται από 100.000 δολάρια μέχρι και κάποια δεκάδες εκατομμύρια.

    Ο τιμοκατάλογος των extreme διακοπών

    Η εξερεύνηση στα συντρίμμια του Τιτανικού δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει. Στο παρελθόν αρκετοί ήταν αυτοί που κατέβαλλαν 250.000 δολάρια για να βρεθούν στο υποβρύχιο Titan της OceanGate, παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2018 υπήρξαν αντιδράσεις σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφάλειας.

    Κάτι που δεν θορύβησε τους πλούσιους επιβάτες του υποβρυχίου, καθώς ήταν εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι αυτό το ταξίδι εκτός από 250.000 δολάρια μπορεί να κοστίσει και τη ζωή τους.

    Ο Mike Reiss, ο 63χρονος σεναριογράφος της σειράς «The Simpsons» πραγματοποίησε μια αποστολή με το Titan τον περασμένο Ιούλιο. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είχαν ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια για τους κινδύνους του ταξιδιού και για το γεγονός ότι ο θάνατος είναι μία πιθανότητα.

    Μία ακόμα νέα τάση είναι τα ταξίδια στο διάστημα.

    H εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον, Virgin Galactica προσφέρει εκδρομές στο διάστημα με το διαστημόπλοιο Virgin Ship Unity. Τα εισιτήρια κοστίζουν 450.000 δολάρια και ήδη  σύμφωνα με το BusinessInsider, 800 άτομα είναι κάτοχοι, περιμένοντας να ανακοινωθεί η ημερομηνία του ταξιδιού τους. Κάθε διαστημόπλοιο έχει χωρητικότητα 8 ατόμων, με τους δύο να είναι πιλότοι.

    Η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, η οποία προσφέρει μία βόλτα στο διάστημα δεν δίνει δημόσια τις τιμές για μία θέση, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένα εισιτήριο έχει πωληθεί προς 1,25 εκατ. δολάρια.

    Η SpaceX του Έλον Μασκ προσέφερε πρόσφατα σε τρεις επιχειρηματίες μία ξενάγηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για μία εβδομάδα. Τιμή ανά άτομο; 55 εκατ. δολάρια συμπεριλαμβανομένων και των γευμάτων.

    Ένα ταξίδι στο διάστημα θεωρείται σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες μία εμπειρία αντίστοιχου κύρους με το να φτάσει κάποιος στην κορυφή του Έβερεστ.

    Η περιπέτεια δεν τελειώνει εκεί, καθώς ταξιδιωτικά πρακτορεία που προσφέρουν πολυτέλεια και αδρεναλίνη μαζί έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητες τους. Το τουριστικό γραφείο White Desert παρέχει υπηρεσίες ιδιωτικών τζετ στην Ανταρκτική.

    Οι τουρίστες επιβιβάζονται σε ένα ιδιωτικό τζετ στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής για να μεταφερθούν στον Νότιο Πόλο.

    Προσγειώνονται σε έναν εντυπωσιακό διάδρομο από πάγο και διαμένουν σε μία κατασκήνωση, όπου τα καταλύματα είναι διαμορφωμένα σε μορφή κάψουλας, εμπνευσμένη από το Star Wars. Η τιμή ξεκινάει από  98.500 δολάρια ανά άτομο.

    Αν κάποιος θέλει να προσθέσει λίγες ακόμα δραστηριότητες, προσφέρεται κι ένα ταξίδι με υποβρύχιο προς τη Νότια Αμερική, όπου οι ταξιδιώτες θα κάνουν αναρρίχηση σε πάγο και πεζοπορία σε μαγικές τοποθεσίες. Η τιμή σε αυτό το πακέτο μπορεί να ξεπεράσει τα 250.000 δολάρια, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

    Οι κίνδυνοι

    Ένα μέρος της γοητείας αυτών των αποστολών, είναι η exclusive εμπειρία που προσφέρουν, καθώς λίγοι έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Ο κίνδυνος πάντως δεν μπορεί να αποφευχθεί.

    Σύμφωνα με την Global Rescue, που παρέχει υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, ασφάλειας, εκκένωσης και διαχείρισης ταξιδιωτικών κινδύνων σε όλο τον κόσμο, τα περιπετειώδη ταξίδια έναντι υψηλού αντιτίμου αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο στον τουρισμό.

    Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια πολλά περιστατικά ταξιδιωτών με σπάνιες ασθένειες από τσιμπήματα εντόμων, ενώ πληθαίνουν και οι τραυματισμοί από περιπετειώδεις περιηγήσεις σε εξωτικά μέρη.

    Παρά τους αυξημένους κινδύνους, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το υποβρύχιο Titan με προορισμό τα συντρίμμια του Τιτανικού, πραγματοποιούσε την πέμπτη αποστολή του. Σύμφωνα με τους New York Times μερικές δεκάδες εμπειρογνώμονες υποβρυχίων, ωκεανογράφοι και εξερευνητές βαθέων υδάτων είχαν στείλει επιστολή το 2018 στον διευθύνοντα σύμβουλο της OceanGate -ο οποίος βρίσκεται στο σκάφος που αγνοείται- εκφράζοντας την ανησυχία τους για την ασφάλεια του υποβρυχίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Χάμις Χάρντινγκ: Οι επικίνδυνες αποστολές του αγνοούμενου δισεκατομμυριούχου στο ναυάγιο του Τιτανικού

    Η Google καταγγέλλει τη Microsoft για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο cloud

    Ideal: Στις 20/7 η ΓΣ για την ΑΜΚ υπέρ των μετόχων της attica stores

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ