• Business

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ψάχνει χειραγώγηση στη Frigoglass – Πώς έχασαν την εταιρεία μέσα από τα χέρια τους σε ένα μήνα οι οικογένειες Δαυίδ – Λεβέντη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass

    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass


    Ακόμα και τη χειραγώγηση της μετοχής της Frigoglass  εξετάζει η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αφού από τον Ιανουάριο που ανακοινώθηκε ότι επήλθε συμφωνία με τους ομολογιούχους μέχρι την Τετάρτη που έγινε γνωστό ότι τα funds (ομολογιούχοι και δανειστές) αποκτούν τα περιουσιακά της στοιχεία, η μετοχή πραγματοποίησε ράλι 87%. Και συγκεκριμένα από τα 8 λεπτά μέχρι το υψηλό των 0,158 ευρώ στις 8 Φεβρουαρίου.

    Η μετοχή τελεί από χθες εκτός διαπραγμάτευσης και η όλη συζήτηση μεταξύ Frigoglass και ομολογιούχων είναι η εισφορά των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας σε νέα εταιρεία, στην οποία το πάνω χέρι θα έχουν οι ομολογιούχοι, οι οποίοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι πολύ επιθετικά funds, ενώ στην πλευρά Δαυίδ μένει η μειοψηφία των μετοχών.

    Η πλευρά Δαυίδ σήμερα στη Frigoglass ελέγχει μέσω της εταιρείας Truad Verwaltungs ποσοστό 48,55%.

    Ουσιαστικά, η εταιρεία που θα μείνει στο χρηματιστήριο δεν θα έχει δραστηριότητα, θα είναι μία εταιρεία τύπου όχημα ή holding που στο μέλλον μπορεί να «στεγάσει» άλλες δραστηριότητες του ομίλου.

    Το θέμα είναι ότι μία ιστορική εταιρεία, την οποία δημιούργησαν oι Δαυίδ – Λεβέντης πριν από 60 χρόνια στη Νιγηρία, επενδύοντας στην υαλουργία, τομέας ο οποίος, επίσης, εντάσσεται στη Frigoglass, αλλάζει χέρια εν μια νυκτί.

    Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα υπήρξε κινητικότητα γύρω από την εταιρεία, αφού η Frigoglass, η οποία έχει εκδώσει ομολογιακό δάνειο 260 εκατ. ευρώ, ζητούσε επιπλέον χρηματοδότηση από τους πιστωτές της λόγω της άσχημης συγκυρίας που βιώνει η εταιρεία εδώ και τρία χρόνια – κορονοϊός, πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας και πόλεμος στην Ουκρανία.

    Η μετοχή βίωσε τη χρηματιστηριακή απαξίωση που την οδήγησε στα 7 λεπτά.

    Μάλιστα τον Φεβρουάριο, σε ανακοίνωσή της, η Frigoglass μιλούσε για συμφωνία με τους ομολογιούχους και κυρίως με το 57,9% των ομολογιούχων, αυτούς που κατέχουν τα 150 εκατ. ευρώ από το συνολικό δάνειο των 260 εκατ. ευρώ.

    Στην προ μηνός ανακοίνωση γινόταν λόγος ότι «τα μέρη της δεσμευτικής συμφωνίας έχουν συμφωνήσει να τροποποιήσουν ορισμένους όρους της δεσμευτικής συμφωνίας προκειμένου, μεταξύ άλλων:

    (α) να παραταθεί (i) η προθεσμία υλοποίησης της Συναλλαγής μέχρι την 1η Μαρτίου 2023 καθώς και  (ii) ορισμένα βήματα που εκεί περιγράφονται,

    (β) να αυξηθεί το συνολικό ποσό των Νέων Ομολογιών Προνομιακής Εξασφάλισης μέχρι το ποσό των €75 εκατ. (από €65 εκατ.) και να προσδιοριστεί ο υπολογισμός του τόκου σε 4% μετρητά και 8% PIYC,

    (γ) να μειωθεί το συνολικό ποσό των Αναδιαρθρωμένων Ομολογιών σε €150 εκατ. (από €165 εκατ.) και να προσδιοριστεί ο υπολογισμός του τόκου (από το 2024 και έπειτα) σε 3% μετρητά και 8% PIYC, και

    (δ) να προστεθεί όρος ότι κατά τη διάρκεια της Δεσμευτικής Συμφωνίας και σύμφωνα με τους όρους αυτής, η Επιτροπή Ομολογιούχων, η οποία αποτελείται από κατόχους Ομολογιών Λήξεως 2025 που από κοινού κατέχουν το 57,9% του συνολικού κεφαλαίου των Ομολογιών Λήξεως 2025, έχει συμφωνήσει να μην προβεί στην άσκηση οιωνδήποτε δικαιωμάτων της έναντι του Ομίλου τα οποία θα ασκούσε σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν είχε καταβληθεί το τοκομερίδιο που έληξε την 1η Φεβρουαρίου 2023 αναφορικά με τις Ομολογίες Λήξεως 2025».

    Τι άλλαξε, όμως, και οι ομολογιούχοι ενώ είχαν συμφωνήσει να μην προβούν στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, τελικά προέβησαν;

    Aς πάμε λίγο πιο πίσω.

    Στις 5 Δεκεμβρίου 2022 γίνεται αναφορά για τις ομολογίες λήξεως 2025 ως εξής: Ποσό 165 εκατ. από τις Ομολογίες Λήξεως 2025 θα αναδιαρθρωθούν.

    Οι Αναδιαρθρωμένες Ομολογίες θα λήξουν σε πέντε έτη από την Ημερομηνία Υλοποίησης και το υπόλοιπο των Ομολογιών, Λήξεως 2025, θα ανταλλαγεί με το 100% του pro forma κεφαλαίου της Frigoinvest Holdings B.V. και θα κατέχεται από ένα όχημα ειδικού σκοπού.

    Η Frigoglass θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συμφωνήσει με την Επιτροπή Ομολογιούχων, στο κατάλληλο χρονικό σημείο, ότι το σύνολο του ενεργητικού και των υποχρεώσεών της θα αποκτηθεί ή αναληφθεί (αναλόγως) από νομικό πρόσωπο το οποίο θα ελέγχεται ή θα υποδειχθεί από το Όχημα Ειδικού Σκοπού των Ομολογιούχων, ανέφερε τότε η ανακοίνωση.

    Στις 19 Ιανουαρίου έδινε ενημέρωση και για τις πωλήσεις του 2023 και τα εκτιμώμενα EBITDA, χωρίς να αναφέρει κάτι για απώλεια περιουσιακού στοιχείου.

    Έτσι η μετοχή από τα 0,09 ευρώ πήγε στα 0,14 ευρώ, για να έρθουμε στις 2/2 όπου ανακοινώθηκε αύξηση των νέων ομολογιών μέχρι τα 75 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ και μείωση στα 150 εκατ. ευρώ από 165 εκατ. ευρώ των αναδιαρθρώμενων ομολογιών, χωρίς όμως πάλι να μαθαίνουμε κάποια άλλη λεπτομέρεια για μεταβίβαση περιουσίας.

    Πλην όμως, υποψία χειραγώγησης γύρω από τη μετοχή για το επίμαχο διάστημα τον Ιανουάριο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι κάτι που ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Είναι σαφές ότι διοίκηση και ομολογιούχοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν τα βρήκαν. Οι ομολογιούχοι ζητούσαν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

    Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα κι αν έπαιρναν τα περιουσιακά στοιχεία της Frigoglass, εργοστάσια, μονάδες παραγωγής κ.ά., δεν έβρισκαν πελατεία, αφού βασικός πελάτης της Frigo είναι η Coca Cola.

    Μόλις δύο μέρες πριν, γινόταν σαφές από την Frigoglass πως, η αρχική ημερομηνία λήξης των Ενδιάμεσων Ομολογιών ήταν στις 11 Ιανουαρίου 2023 με καταληκτική ημερομηνία λήξεως στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

    Η Frigoinvest Holdings B.V. (“FHBV”) και η Frigoglass Finance B.V., εκδότριες των Ενδιάμεσων Ομολογιών, δεν αποπλήρωσαν το κεφάλαιο και τους δεδουλευμένους τόκους των Ενδιάμεσων Ομολογιών το οποίο κατέστη ληξιπρόθεσμο και απαιτητό στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Το γεγονός αυτό αποτελεί Γεγονός Καταγγελίας (Event of Default) στο πλαίσιο της πράξης έκδοσης των Ενδιάμεσων Ομολογιών και αυτό το Γεγονός Καταγγελίας απαιτείται για την έναρξη υλοποίησης της Συναλλαγής.

    Μετά τη λήξη των Ενδιάμεσων Ομολογιών, η Επιτροπή Ομολογιούχων αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει την υλοποίηση της Συναλλαγής μέσω της αναγκαστικής εκτέλεσης του ενεχύρου επί των μετοχών της FHBV.

    Επίσης, η Frigoglass και η Επιτροπή Ομολογιούχων, μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις αναφορικά με (i) τη μεταβίβαση προς την FHBV ή/και θυγατρικές της σχεδόν του συνόλου του ενεργητικού και των υποχρεώσεών της προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της επιχειρηματικής λειτουργίας κατά την Ημερομηνία Υλοποίησης και μετέπειτα και (ii) τη διατήρηση από τη Frigoglass ενός έμμεσου μειοψηφικού ποσοστού στην FHBV μετά την Ημερομηνία Υλοποίησης.

    Εκτός από τα δάνεια και τις μονάδες παραγωγής από τη Νιγηρία, μέχρι την Ελλάδα και την Ρουμανία, οι νέοι ιδιοκτήτες της αποκτούν πρόσβαση και στο ταμείο των 70 εκατ. ευρώ…

    Η  αναστολή διαπραγμάτευσης έγινε με την κεφαλαιοποίηση στα 35 εκατ. ευρώ.

    Για την ιστορία, από το 2016 και μετά οι διοίκηση της εταιρείας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για  να διασωθεί ο πολυεθνικός βιομηχανικός όμιλος αφού βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού υπό το βάρος του υψηλού δανεισμού, της αρνητικής καθαρής θέσης, της μειωμένης ρευστότητας και των ζημιογόνων αποτελεσμάτων.

    Σε όλα αυτά τότε προστέθηκε και η ματαίωση του deal πώλησης του κλάδου της υαλουργίας που στέρησε κεφάλαια 204 εκατ. ευρώ που θα μείωναν στο σχεδόν μισό τις υποχρεώσεις, διασφάλισαν όμως μία δραστηριότητα που εισέφερε το 73% της λειτουργικής κερδοφορίας.

    Εν συνεχεία η διοίκηση της Frigoglass συγκρότησε ένα νέο business plan και προχώρησε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης με στόχο την επιστροφή του ομίλου σε κερδοφόρα ανάπτυξη. Παράλληλα προχώρησαν σε δύσκολες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων η αποχώρηση από αγορές του μεγέθους της Κίνας και των ΗΠΑ, η πώληση εργοστασίων όπως στο Ντουμπάι, αλλά και το κλείσιμο μονάδων όπως στο Σιλιβρί της Τουρκίας και στην Κάτω Αχαΐα, στην Πάτρα.

    H Frigoglass, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με εμφιαλωτές της Coca‐Cola μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας επαγγελματικών ψυγείων, όπως με την Coca‐Cola HBC AG και την Coca‐Cola European Partners Plc, γεγονός που την στήριξε και την στηρίζει στις δύσκολες συγκυρίες τόσο εσωτερικού τύπου όσο και εξωτερικού όπως ο Covid-19 και οι αρρυθμίες που έφερε στην λειτουργία των αγορών.

    Πλέον διαθέτει μονάδες στη Νιγηρία, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Νότια Αφρική, στη Ρουμανία και στη Ρωσία.

    Διαβάστε επίσης

    Frigoglass: Χάνει τον έλεγχο η πλευρά Δαυίδ, το πάνω χέρι στους ομολογιούχους

    Intralot: Στην CQ Lottery το 32,9% της εταιρείας

    Landis+Gyr: Ένδικα μέσα για τον αποκλεισμό από το διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ



    ΣΧΟΛΙΑ