ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ιστορία της δυναστείας των Ferrero έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας τυπικής ιταλικής επιχείρησης: μία ισχυρή οικογένεια στο τιμόνι, αναπάντεχες τραγωδίες αλλά και σθεναρή αντοχή στην τάση των καιρών που θέλει πολλές επιχειρηματικές οικογένειες να παραδίδουν τα «κλειδιά» της επιχείρησής τους σε κάποιον εκτός οικογενείας τεχνοκράτη Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Η Ferrero, η εταιρεία που έχει συνδέσει το όνομά της με τα πιο αγαπημένα γλυκά των παιδικών αναμνήσεων, από τη Nutella μέχρι τα Kinder, πρόσθεσε στο πλούσιο χαρτοφυλάκιό της την WK Kellogg, έναντι 3,1 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, όπου τα Froot Loops και τα Rice Krispies είναι πιο δημοφιλή γλυκίσματα σε παιδιά και ενήλικες.
Για τους γνώστες της αγοράς, αυτό ήταν ένα ακόμα «στράικ» του Giovanni Ferrero, της τρίτης γενιάς μίας οικογένειας που δουλεύει στον χώρο των γλυκών από το 1946.
Ο Γουίλι Γουόνκα της Ιταλίας
Το επιτυχημένο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» έχει ως πρωταγωνιστή έναν ιδιόρρυθμο επιχειρηματία που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην κατασκευή μπαρών σοκολάτας.
Το όνομά του: Γουίλι Γουόνκα, ένα παρατσούκλι που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι Ιταλοί και για τον πατέρα του Giovanni, Michele. Μυστηριώδης και εμμονικός, όπως τον χαρακτήριζαν, ανέλαβε την εταιρεία από τον πατέρα του, Pietro και κατάφερε να την απογειώσει. O Michele κατάφερε να αναπτύξει μία οικογενειακή επιχείρηση σε παγκόσμιο κολοσσό με μια σχεδόν εμμονική προσήλωση στην ποιότητα και την καινοτομία.
Ο πατέρας του ύστερα από πολλά πειράματα είχε δημιουργήσει μία φθηνότερη εναλλακτική για τη σοκολάτα, ένα μείγμα μελάσας, φουντουκιού, βουτύρου καρύδας και μιας μικρής ποσότητας κακάου, το οποίο τύλιγε σε λαδόκολλα και το πουλούσε στην πόλη.
Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει την επιχείρησή του να απογειώνεται, παρά την τεράστια επιτυχία του γλυκού του, καθώς πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1949, σε ηλικία 51 ετών.
Την ίδια χρονιά, η Ferrero λάνσαρε μια πιο ευάλωτη έκδοση του Giandujot, που τελικά έγινε το Supercrema, ο πρόδρομος της Nutella.
Ο γιος του Michele, με τον θάνατο και του αδερφού του πατέρα του, βρέθηκε να διοικεί μόνος του την επιχείρηση σε ηλικία μόλις 33 ετών και παρά το νεαρό της ηλικίας του είχε τη διορατικότητα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που εμφανίστηκαν πάνω στα συντρίμμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Michele, λίγο πριν τον θάνατο του πατέρα του, έπεισε την οικογένεια να μπει στην αγορά της Γερμανίας. Η εταιρεία μετέτρεψε πρώην εργοστάσια πυραύλων των Ναζί σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και κέρδισε το ενδιαφέρον των Γερμανών με το λανσάρισμα μίας σοκολάτας γεμιστής με λικέρ κεράσι με όνομα Mon Chéri, την οποία οι Γερμανοί την λάτρεψαν.
Η επέκταση της Ferrero συνεχίστηκε στην Ελβετία και την Ιρλανδία και έφτασε μέχρι τον Ισημερινό, την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ. Νέα προϊόντα εισήχθησαν με σταθερό ρυθμό: η σειρά Kinder το 1968, το Tic Tac το 1969, οι πραλίνες Ferrero Rocher το 1982.
Η τραγωδία που άλλαξε την πορεία της εταιρείας
Το 1997, ο Michele παρέδωσε τα ηνία της επιχείρησής του στους γιους του, Giovanni και Pietro Jr. O Pietro έδειξε από την αρχή ότι είχε την πυγμή του πατέρα του και ως μεγαλύτερος γιος ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, επεκτείνοντας την εταιρεία σε νέες αγορές.
Ο Giovanni είχε επικεντρωθεί σε πιο δημιουργικές δραστηριότητας, που αφορούσαν το μάρκετινγκ της εταιρείας.
Το 2011 η οικογένεια αντιμετώπισε μία τραγωδία: Ο Pietro σε ηλικία μόλις 47 ετών έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή, όπως ακριβώς και το παππούς του. Ο Giovanni αναγκάστηκε να πάρει στους ώμους του το βάρος του οικογενειακού κολοσσού, ενώ τέσσερα χρόνια μετά έχασε και τον πατέρα του, ο οποίος μεχρι τότε είχε την θέση του Προέδρου στην εταιρεία.
Ο Giovanni ανέλαβε τον νέο του ρόλο και παρά τις δυσκολίες αποδείχθηκε ότι ήταν το ίδιο άξιος, ακολουθώντας όμως διαφορετικό δρόμο.
Κόντρα στην εμμονή του πατέρα του να μείνει μακριά από εξαγορές και να εστιάσει αποκλειστικά στα δικά του brands, o Giovanni επικεντρώθηκε στις εξαγορές, ενώ τοποθέτησε τον Lapo Civiletti, ως CEO για να αναλάβει τα διαδικαστικά της εταιρείας.
Η εταιρεία διαφοροποιήθηκε άμεσα από την παλαιότερη πολιτική της, με τουλάχιστον δώδεκα συμφωνίες την τελευταία δεκαετία και την προσθήκη προϊόντων όπως παγωτά, πρωτεϊνικές μπάρες και μπισκότα.
Το deal με την Kellog
Το πιο πρόσφατο επίτευγμα της ιταλικής εταιρείας ήταν η εξαγορά της WK Kellog έναντι 3,1 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια στροφή για την περιουσία της οικογένειας Ferrero, αξίας 50,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είναι συνδεδεμένη σε μεγάλο βαθμό από τα ζαχαρούχα γλυκά, την χαρακτηριστική κρέμα κακάο-φουντουκιού Nutella μέχρι τα Tic Tac και τις μπάρες Kinder.
«Η εξαγορά βοηθά επίσης τη Ferrero να εισχωρήσει στην αγορά του πρωινού, μια κατηγορία στην οποία η εταιρεία έχει ελάχιστη παρουσία πέρα από τη Nutella, η οποία δεν είναι ακόμη συνηθισμένη ως πρωινό στις ΗΠΑ. Η Ferrero «θέλει πραγματικά να κατακτήσει το πρωινό τραπέζι», δήλωσε ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence, Duncan Fox.
Διαβάστε επίσης:
Tesla: Με VIP πρόσωπα τα εγκαίνια του πρώτου εκθεσιακού κέντρου στην Ινδία – Πωλήσεις από Αύγουστο
Alibaba: Χάνει τη μάχη του ανταγωνισμού στην Κίνα; «Καπνός» έγιναν $100 δισ.
Unilever: Νέα πορεία χαράζει η πρώτη γυναίκα CEO στην Ινδία – Άλμα για τη μετοχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καρλ Λάγκερφελντ: Ο ωραίος Μπατίστ Τζιαμπικόνι, η τεράστια περιουσία, η γάτα και οι κληρονόμοι
- Ποιοι εργολάβοι αναλαμβάνουν αρδευτικά έργα 691 εκατ. ευρώ – Η ανατομία του ΥΔΩΡ 2.0
- Άδωνις Γεωργιάδης στο mononews: Επιχειρηματίες θέλουν έναν αδύναμο πρωθυπουργό, ο Μητσοτάκης είναι ισχυρός – Η Ελλάδα κινδυνεύει από τους λαθρομετανάστες
- Πλειστηριασμοί ακινήτων: Μια τροποποίηση άρθρου, γροθιά στο στομάχι της οικονομίας
