• Business

    Η ΑΒ λέει «όχι» στη σπατάλη τροφίμων και αναλαμβάνει δράση

    • NewsRoom

    Με 1/3 των παραγόμενων τροφίμων να καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας άσκοπα το περιβάλλον, τη στιγμή που σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που υποσιτίζονται, οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σπατάλης τροφίμων είναι σήμερα πιο σημαντικές από ποτέ.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται. Αν καταφέρναμε να μειώσουμε στο ήμισυ τη σπατάλη τροφίμων, θα καταφέρναμε να θρέψουμε αυτούς τους ανθρώπους!

    Έχοντας απόλυτη επίγνωση του πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τόσο το περιβάλλον όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο, η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες γύρω από τη δική της «ευθύνη» αλλά και την ενημέρωση των καταναλωτών για τον αντίκτυπο του προβλήματος. Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΒ «προτρέπει» να αλλάξουμε συνήθειες, πετώντας λιγότερο φαγητό.

    Η αρχή έγινε το 2013 με την πρωτοβουλία «Τρόφιμα Αγάπης», ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 η αλυσίδα σούπερ μάρκετ δεσμεύτηκε να μειώσει το δικό της αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2025.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, προχώρησε σε στοχευμένες δράσεις, όπως η ίδρυση της πρώτης Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα μαζί με την οργάνωση «Μπορούμε».

    Την ίδια στιγμή, πραγματοποίησε 18μηνη έρευνα με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για να διερευνήσει τη σπατάλη τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τους προμηθευτές και τους πελάτες μέχρι και τις διαδικασίες που ακολουθούνται, εσωτερικά.

    Παράλληλα, ξεκίνησε συνεργασία με το WWF Ελλάς, με στόχο δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των κοινών.

    Τρόφιμα Αγάπης

    Η ΑΒ Βασιλόπουλος ήταν εκείνη που εφάρμοσε πρώτη στο εγχώριο λιανεμπόριο, από το 2013, το οργανωμένο πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων τροφίμων «Τρόφιμα Αγάπης».

    Καθημερινά, συλλέγει και προσφέρει σε φορείς και ΜΚΟ υγιή τρόφιμα, που έχουν καταστεί μη εμπορεύσιμα λόγω κοντινής ημερομηνίας λήξης ή λόγω ταλαιπωρημένης/χτυπημένης συσκευασίας, με πολύτιμους συνεργάτες σε αυτό το ταξίδι των 9 τελευταίων ετών την Τράπεζα Τροφίμων και το «Μπορούμε».

    Από την έναρξη του Προγράμματος έχουν δοθεί και σωθεί τρόφιμα αξίας άνω των 16 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα κατέληγαν στα απορρίμματα! Μόνο το 2021, δόθηκαν πάνω από 8 εκατομμύρια γεύματα μέσα από το Πρόγραμμα!

    Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων

    Η Συμμαχία αριθμεί ήδη 62 μέλη -κοινωνικούς και επιχειρηματικούς εταίρους- και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Γιατί στην ΑΒ πιστεύουν στη δύναμη του «μαζί» και αναλαμβάνουν δράση σήμερα, η οποία θα έχει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στο μέλλον.

    Έρευνα με Χαροκόπειο

    Η έρευνα για τη μελέτη της σπατάλης τροφίμων, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, είναι πρωτοποριακή, καθώς πρώτη φορά στην Ελλάδα δόθηκε απάντηση στο απαιτητικό ερώτημα για το ποια είναι εκείνα τα τρόφιμα που σπαταλούνται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα ενός σουπερμάρκετ, και σε ποιες ποσότητες.

    Συνεργασία με το WWF Ελλάς

    Πολύτιμος συνεργάτης της ΑΒ Βασιλόπουλος, το WWF Ελλάς. Στηρίζει την αλυσίδα σουπερμάρκετ στη δέσμευσή της για ένα μέλλον χωρίς σπατάλη τροφίμων.

    Στόχος είναι η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών απώλειας τροφίμων, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πελατών, των προμηθευτών, αλλά και της μεγάλης οικογένειας της ΑΒ, ώστε όλοι μαζί να επιτύχουμε μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή μας με θετική επίδραση στη φύση, την κοινωνία και την οικονομία.

    Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ένα στοίχημα που αποφέρει σημαντικότατα περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικά οφέλη. Για παράδειγμα, η καλύτερη διαχείριση της σπατάλης και η αύξηση δωρεών κοντόληκτων τροφίμων θα ωφελήσει ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Και οι ανάγκες είναι μεγάλες, αφού 1,4 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας στην Ελλάδα, δηλαδή το 12,9% του πληθυσμού, είναι αντιμέτωποι με επισιτιστική ανασφάλεια.

    Ώρα, λοιπόν, να αναλάβουμε και εμείς δράση. Σήμερα. Για εμάς και τις επόμενες γενιές.

    Διαβάστε περισσότερα για το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων και την αντιμετώπισή του στο αφιέρωμα Σώζοντας το φαγητό, σώζουμε το περιβάλλον