• Business

    Η απεργία της ΟΜΕ ΟΤΕ, η διαφοροποίηση του συλλόγου της Cosmote και οι 8 φύλακες σε ρόλο «Ιφιγένειας»


    Με επίκεντρο την πολυήμερη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΟΜΕ ΟΤΕ από 21/12/2019 μέχρι και 12/1/2020 το κλίμα μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας παραμένει συγκρουσιακό.

    Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα (Δευτέρα 23.12) καθώς είναι η πρώτη κανονική εργάσιμη που ισχύει η απεργία η οποία ξεκίνησε το Σάββατο μέρα που σε λειτουργία ήταν κυρίως τα καταστήματα.

    Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει χαρακτηρίσει την απεργία παράνομη και καταχρηστική γιατί, όπως επισημαίνει, έχει αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκεια τριών ολόκληρων εβδομάδων και μάλιστα μέσα στις γιορτές, ενώ δεν προηγήθηκε πρόσκληση σε Δημόσιο Διάλογο πριν την κήρυξή της.

    Από την πλευρά της Ομοσπονδίας ο μόλις πριν λίγες εβδομάδες εκλεγμένος πρόεδρός της, Δημήτρης Φούκας, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ότι «τη συζήτηση για τη νέα ΣΣΕ τορπίλισε η διοίκηση του ΟΤΕ». Και αυτό γιατί, όπως είπε, η διοίκηση έχει αποφασίσει να απολύσει τους 8 εργαζομένους στην υπηρεσία φύλαξης που δεν έχουν δεχθεί να αποχωρήσουν με το πρόγραμμα εθελουσίας, όπως έπραξε η συντριπτική πλειοψηφία (οι 66 φύλακες από τους συνολικά 74). Σημειώνεται ότι οι ΣΣΕ στον ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τη μείωση των μισθών έχουν ρήτρα μη απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους και κατά τον κ. Φούκα, η διοίκηση θα παραβιάσει την ΣΣΕ εφόσον πάει σε απόλυση όσων από τους φύλακες εν τέλει δεν επιλέξουν να υπογράψουν εθελουσία.

    Το θέμα με τους 8 εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης οι θέσεις των οποίων καταργήθηκαν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και συζητείται εντός και εκτός ΟΤΕ. Οι ίδιοι, όπως και η Ομοσπονδία γνωρίζουν από τον πεσμένο Μάρτιο ότι η διοίκηση θα επιμείνει στην απόλυσή τους. Συνεχίζουν να αρνούνται την επιλογή της εθελουσίας που τους έχει προσφερθεί με αυξημένη, σε σχέση με την υποχρεωτική εκ του νόμου αποζημίωση, συν τη δυνατότητα να εργαστούν για ορισμένα χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης.

    Όλα αυτά εφόσον αφορούν προσωπικές επιλογές θα ήταν εκτός συζήτησης. Ωστόσο, η ΟΜΕ ΟΤΕ κάνει «σημαία» της κινητοποίησής της τις επικείμενες αυτές απολύσεις, όταν το πιθανότερο είναι, αν δεν αλλάξει κάτι, αυτές (ή τμήμα αυτών) να γίνουν και η ίδια αργά ή γρήγορα να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Τότε όσοι από τους 8 εργαζομένους δεν αλλάξουν τη στάση τους θα χάσουν τη δυνατότητα να λάβουν μια σημαντικά μεγαλύτερη της νόμιμης αποζημίωσης και να απασχοληθούν σε συναφές αντικείμενο. Θυμίζει θυσία στο βωμό των απόψεων ορισμένων συνδικαλιστών…

    Στο μεταξύ με στόχο τη διατήρηση των όρων της υφιστάμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που λήγουν 30-12-2019 για τους εργαζόμενους στην Cosmote, κατά το χρονικό διάστημα των διαπραγματεύσεων, υπογράφηκε συμφωνία την Παρασκευή μεταξύ της διοίκησης της Cosmote και του Συλλόγου των Εργαζομένων.

    Συγκεκριμένα, για το διάστημα του τριμήνου των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση νέας ΣΣΕ, όπως αυτό ορίζεται από το νόμο και μέχρι την 31-3-2020, ισχύει για τους εργαζόμενους στην Cosmote η διατήρηση των μισθολογικών κλιμακίων στα επίπεδα του 2019 (με ισχύ από 31-12-2019) και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας (με ισχύ από 1-1-2020).

    Θεωρητικά οι εργαζόμενοι στην ΟΤΕ ΑΕ για τους οποίους δεν υφίσταται παρόμοια συμφωνία παύουν να έχουν την διασφάλιση των θέσεων εργασίας από 30.12.2019.

    Όπως σημειώνεται και από μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας που διαφωνούν με τα όσα αποφάσισε η σημερινή πλειοψηφία, τα βασικά σενάρια συνοψίζονται σε δύο: Το πρώτο είναι η κατάσταση να εκτονωθεί και η ΟΜΕ ΟΤΕ να πάει σε διαπραγματεύσεις για νέα ΣΣΕ και το δεύτερο οι δύο πλευρές να …αργήσουν να συναντηθούν.

    Όπως εκτιμάται το κόστος της επαναφοράς των μισθών στο επίπεδο πριν τις μειώσεις που συμφωνήθηκαν με ΣΣΕ δεν είναι υψηλό (υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ) και ως εκ τούτου είναι το λιγότερο που απασχολεί τη διοίκηση του ΟΤΕ. Άλλωστε, σε περίπτωση που τελικά δεν υπογραφεί ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ (και συγκεκριμένα ένα τμήμα τους) θα είναι στον αέρα μια σειρά από παροχές, όπως είναι το μηναίο επίδομα για τον παιδικό σταθμό. Και μπορεί η διοίκηση να μην τα αφαιρέσει από τους εργαζόμενους, όμως είναι σημαντικό ότι δεν θα βασίζονται πλέον σε ΣΣΕ.

    Την ίδια στιγμή μια πολυήμερη απεργία, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των εργαζομένων έχει κόστος, ειδικά όταν πρόκειται για επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ με πελάτες και ανταγωνισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ