• Business

    Hub καινοτομίας για την Ελλάδα διεκδικεί η Bosch

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας

    Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας


    Hub καινοτομίας στην Ελλάδα, το οποίο θα αναλάβει διάφορα projects για λογαριασμό του μητρικού ομίλου διεκδικεί να δημιουργήσει η Bosch Ελλάδας.

    «Δουλεύουμε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, ο ανταγωνισμός και εσωτερικά στον όμιλο είναι μεγάλος» επεσήμανε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο CEO της Robert Bosch στην Ελλάδα και επικεφαλής των συγγενών εταιρειών BSH και Bosch rexsorth, κ. Γιάννης Κάπρας. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι πλέον ελκυστική και ήδη βρίσκεται σε μία ομάδα χωρών που έχουν μπει σε ένα short list για να προχωρήσουν ορισμένα σημαντικά projects.

    Την  τελευταία δεκαετία πολλές επενδύσεις της Bosch είχαν πάει σε χώρες όπως Ρουμανία Ουγγαρία Βουλγαρία ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κάπρας, οικονομικά πλέον μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε (γιατί έχουν αυξηθεί εκεί οι μισθοί και φτάνουν στα δικά μας επίπεδα), η Πορτογαλία είναι η μόνη που παρέμεινε ανταγωνιστική και είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα.

    Δεν θα γίνουν νέες ανατιμήσεις φέτος

    Το 2022, μια χρονιά δύσκολη λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων, παράγοντες που επηρεάζουν και τη φετινή χρονιά, η θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού της Bosch στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11,3% στα 245,9 εκατ. ευρώ. Επίδοση, η οποία, κατά το ήμισυ προήλθε από τις ανατιμήσεις στα προϊόντα της εταιρείας. Κάτι που δεν θα συμβεί φέτος, καθώς όπως είπε ο κ. Κάπρας δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων όσον αφορά τα προϊόντα του ομίλου, υπογραμμίζοντας πως επετεύχθη ισορροπία σε ότι αφορά τα κόστη ενέργειας, παραγωγής και μεταφοράς.

    Οι πωλήσεις ανά δραστηριότητα

    Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών ανά τμήμα και δραστηριότητα κατά το 2022, το τμήμα Αυτοκίνησης σημείωσε συνολική αύξηση κατά 9,5% στην Ελλάδα. Το τμήμα των Καταναλωτικών Αγαθών – το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο από άποψη τζίρου στο οικοσύστημα της Bosch στην Ελλάδα- κατέγραψε μια αύξηση της τάξεως του 14,4% στα 202 εκατ. ευρώ, ενώ το τμήμα Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτιρίων σημείωσε μείωση 6,4%, η οποία θεωρείται μικρή δεδομένου του ισχυρού αντίκτυπου των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Τέλος, ο τομέας των Βιομηχανικών Λύσεων σημείωσε ανάπτυξη της τάξεως του 20%. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ελέγχει επίσης τις αγορές της Μάλτας, της Κύπρου και της Αλβανίας, οι οποίες εμφάνισαν αθροιστικό τζίρο της τάξης των 32 εκατ.ευρώ το 2022.

    Με θετικό πρόσημο η κερδοφορία

    Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, τα καθαρά προ φόρων και τόκων κέρδη της Robert Bosch ανήλθαν στα 2,9 εκατ.ευρώ αυξημένα κατά 4,3% ενώ τα κέρδη προ φόρων – τόκων και για τις τρεις εταιρείες του ομίλου ανήλθαν στα 11 εκατ.ευρώ, αυξημένες κατά 4,5%.

    Σύμφωνα με τον κ. Κάπρα, παρά το γεγονός του ότι οι επιδόσεις του ομίλου στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων και κέρδη κάθε χρονιά που επέστρεφαν ως μέρισμα στη μητρική, εν τούτοις για το 2023 υιοθετείται συντηρητική πρόβλεψη.

    Για το τρέχον οικονομικό έτος, αναμένεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξεως 2,4 τοις εκατό κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία των πρώτων μηνών του έτους.  Σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται ότι η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,7 τοις εκατό. «Παρότι αναμένουμε μια απαιτητική χρονιά και στην Ελλάδα λόγω της τρέχουσας κατάστασης, παραμένουμε προσηλωμένοι στην τοπική αγορά και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητές της», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας.

    Ανοδικό το πρώτο τετράμηνο του 2023

    Ο ίδιος ανάφερε πως η ανάπτυξη για την Robert Bosch στο α’ τετράμηνο του 2023 κινήθηκε στο επίπεδο του 4,8% εκτιμώντας ότι αυτό θα διαμορφωθεί έως το τέλος του 2023 στο 5,4%. Για το α’ τετράμηνο του 2023 σε ομιλικό επίπεδο η ανάπτυξη πωλήσεων υπολογίζεται σε 3,5% ενώ η εκτίμηση για το σύνολο του έτους είναι πως θα κινηθεί μεταξύ 6%-9% .

    Πέραν των εμπορικών επιδόσεων η διοίκηση του ομίλου στοχεύει σε περαιτέρω διείσδυση στην ελληνική αγορά με τεχνολογίες αιχμής όπως ηλεκτροκίνηση, ημιαγωγοί, υδρογόνο, καινοτόμα συστήματα θέρμανσης κ.α.

    Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον όμιλο Bosch στην Ελλάδα ανήλθε στα 280 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση τον Δεκέμβριο του 2022.

    Διαβάστε επίσης

    Loulis Food Ingredients: ΟΚ από τη Γ.Σ. σε αύξηση, μείωση μ.κ. με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου

    United Group: S&P Global και Moody’s αναθεωρούν θετικά τις προοπτικές της

    HSBC: «Ψηφίζει» ΟΠΑΠ και Jumbo από Ελλάδα

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ