• Business

    Guardian: Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της


    “Η χώρα αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης σε λίγο καιρό, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το χρέος θα αποπληρωθεί. Μάλιστα, αρκετοί φοβούνται μια νέα κρίση”. Αυτό επισημαίνει σε άρθρο της στην εφημερίδα “Guardian” η Έλενα Σμιθ.

    «Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της. Η συμφωνία, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους των 320 δισ. ευρώ κατά μια δεκαετία και παρέχει την τόσο αναγκαία “ανάσα” για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Όμως, θεωρείται ευρέως ως αν επαρκής για να αποφύγει η Ελλάδα περαιτέρω κρίση στο μέλλον».

    Στη συνέχεια, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, “αλλά ο οικονομικός ‘ζουρλομανδύας’ έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. Από 120% στο ξέσπασμα της κρίσης, η αναλογία χρέους-ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ”.

    Σε άλλο σημείο, το δημοσίευμα περιγράφει το μέγεθος του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, το οποίο επιδεινώνεται διαρκώς, με τη χώρα να έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων μετά τη Βουλγαρία στην ΕΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μοσκοβισί: Να συνεχίσει η Ελλάδα τις αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές – Το χρέος παραμένει υψηλό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Neues Deutschland: Επίδειξη ισχύος της γερμανικής κυβέρνησης το μπλοκάρισμα της τρίτης δόσης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ESM: «Πράσινο φως» από Γερμανία για να εκταμιευθούν τα 15 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ