• Business

    Γουόρεν Μπάφετ: Πώς ο σοφός της Όμαχα βγαίνει κερδισμένος ακόμα και με ζημιές 22 δις δολαρίων

    Warren Buffett

    Warren Buffett


    Ακόμα και ο Γουόρεν Μπάφετ έπεσε θύμα των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού με την Berkshire Hathaway, την εταιρεία του, να καταγράφει απώλειες 22,8 δις δολαρίων για το 2022. Όμως ο δραστήριος επενδυτής, που παλιότερα είχε προτρέψει τους επενδυτές «να αγοράζουν όταν οι άλλοι φοβούνται», βγήκε κερδισμένος από μία χρονιά, που οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.

    Στην επιστολή του προς τους μετόχους, ο Μπάφετ τους προέτρεψε να ανατρέξουν στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας του, τα οποία έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, στα 30 δις. δολάρια για το 2022. Ειδικότερα τα λειτουργικά έσοδα ανά μετοχή για το 2022 αυξήθηκαν κατά 15% έναντι του 2021. Τα διαθέσιμα μετρητά αυξήθηκαν στα 125 δις δολάρια, επιτρέποντας στον σοφό της Όμαχα στα 92 του χρόνια να συνεχίζει να έχει τον αέρα νικητή.

    Στον Μπάφετ αρέσουν τα νούμερα και ίσως το σημαντικότερο νούμερο στην έκθεσή του να είναι 3.787.464%. Τι είναι αυτό; Το κέρδος της τιμής μετοχής της Berkshire από το 1964 μέχρι το τέλος του 2022.

    Οι επενδύσεις που έφεραν απώλειες

    Τα καταναλωτικά προϊόντα της Berkshire Hathaway ήταν αυτά που προκάλεσαν το μεγαλύτερο πλήγμα στον Μπάφετ, με πτώση 23% από τα κέρδη του 2021. Κι όπως προειδοποίησε ο 92χρονος επενδυτής αναμένει ήπια ύφεση και για το 2023.

    Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που διαχρονικά τροφοδοτούν τις νέες επενδύσεις που κάνει ο Μπάφετ κάθε χρόνο, κατέγραψαν επίσης ζημιές εξαιτίας των αποζημιώσεων που δόθηκαν για φυσικές καταστροφές.

    «Το ποσό των επενδυτικών κερδών/ζημιών σε οποιοδήποτε τρίμηνο είναι συνήθως χωρίς νόημα και μπορεί να είναι εξαιρετικά παραπλανητικό για τους επενδυτές που έχουν ελάχιστες ή καθόλου γνώσεις λογιστικών κανόνων», ανέφερε ο Μπάφετ στην επιστολή του προς του επενδυτές.

    Κι αν δεν τους έπεισε με τα λειτουργικά κέρδη-ρεκόρ των 30 δις δολαρίων, η μετοχή της Berkshireη οποία αυξήθηκε κατά 4% το 2022, όταν ο S&P 500 υποχώρησε συνολικά κατά 18%, είναι ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα του «σοφού της Όμαχα».

    Η αντοχή της Berkshire

    Ξεκινώντας ως μία αποτυχημένη εταιρεία κλωστουφαντουργίας, η εταιρεία του Μπάφετ εξελίχθηκε σε έναν κολοσσό ετερογενών δραστηριοτήτων με επενδύσεις σε όλο τον κόσμο και «χρυσές» επιλογές όπως η Apple, η Coca-Cola και η American Express.

    Η αγορά της εταιρείας στοίχισε στον Μπάφετ, όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος, μία ζημιά 200 δις δολαρίων, πέτυχε όμως να την εξελίξει σε μία εταιρεία 670 δις δολαρίων, με τον ίδιο ταπεινά να δηλώνει ότι αυτό οφείλεται σε μία «δεκαριά» καλές επιλογές που έκανε.

    Αν και οι εκατομμύρια επενδυτές θαυμαστές του που τον παρακολουθούν ανελλιπώς θα θεωρούσαν πολύ μικρό το ποσοστό το οποίο του χάρισε την επιτυχία, ο Μπάφετ κρατάει σταθερά τον ρόλο του «κουλ» επενδυτή, επενδύοντας σε εταιρείες με υγιή ανάπτυξη και δείχνοντας την απαραίτητα ψυχραιμία και υπομονή.

    «Η αγαπημένη μας περίοδος για να κρατήσουμε τις μετοχές μας είναι το για πάντα», έλεγε ήδη από το 1988 στους μετόχους του.

    Οι επικριτές

    Η στενή σχέση που έχει με τους μετόχους του και η εντυπωσιακή επιρροή των λεγομένων του στους επενδυτές παγκοσμίως, χάρισαν στον Μπάφετ μία τεράστια φήμη που τον κατέταξε στην πρώτη θέση μεταξύ των κορυφαίων επενδυτών.

    Το τελευταίο του γράμμα προς τους επενδυτές όμως έγινε και αντικείμενο επικρίσεων, λόγω του νικηφόρου λόγου του σε έναν χρόνο που η εταιρεία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα.

    Ο Jeffrey Goldfarb έγραψε στο Reuters σχετικά: «Η δήλωση του Μπάφετ που συνόδευε τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν από τις πιο σύντομες, με λιγότερες από 3.500 λέξεις, σε σχεδόν 60 χρόνια συγγραφής τους. Παρείχε επίσης ελάχιστες πληροφορίες για τις μεθόδους του. Ανέφερε ότι μέρος της επιτυχίας του οφείλεται στον 99χρονο συνεργάτη του Charlie Munger, χαρακτήρισε τα οφέλη του χρόνου ως «μυστική συνταγή» και αναφέρθηκε στις αρετές των εξαγορών μετοχών όταν οι συνθήκες είναι καλές. Αυτές οι ομιλίες είναι πολύ γνωστές στους πιστούς του Berkshire, όπως και οι έπαινοι που τραγούδησε ξανά σχετικά με τη δυναμική της αμερικάνικης οικονομίας. Δεν είναι ντροπή να παίζεις με το πλήθος, αλλά είναι εύκολο να αρχίσεις να τους συντονίζεις».

    Διαβάστε επίσης:

    H CEO του πετρελαίου: Πώς απέφυγε την καταστροφή και έγινε η αγαπημένη του Γουόρεν Μπάφετ



    ΣΧΟΛΙΑ