• Business

    Google: Αντιμέτωπη με αγωγή $7 δισ. για αντιγραφή πατέντας – «Μήλον της Έριδος» το AI

    • NewsRoom
    Sundar Pichai, CEO Google

    Sundar Pichai, CEO Google


    Ενώπιον δικαστηρίου βρίσκονται ξανά σήμερα οι εκπρόσωποι της Google, καθώς αυτή τη φορά ο κολοσσός αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της πατέντας ενός επιστήμονα, προκειμένου να τροφοδοτήσει την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης σε βασικά προϊόντα της.

    Η Singular Computing με έδρα Μασαχουσέτη, η οποία ιδρύθηκε από τον επιστήμονα Τζόζεφ Μπέιτς, ισχυρίζεται ότι η Google αντέγραψε την τεχνολογία του και τη χρησιμοποίησε για να υποστηρίξει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στην Αναζήτηση Google, στο Gmail, στο Google Translate και σε άλλες υπηρεσίες της Google.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Singular έχει ζητήσει χρηματική αποζημίωση έως και 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό υπερδιπλάσιο από τη μεγαλύτερη αποζημίωση που ζητήθηκε ποτέ για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της Google, Χοσέ Καστανέντα, χαρακτήρισε τις πατέντες της Singular “αμφίβολες”, τονίζοντας ότι η Google αναπτύσσει τους ανεξάρτητους επεξεργαστές της εδώ και “πολλά χρόνια”.

    “Μοιραστήκαμε και τα οικειοποιήθηκε”

    Η αγωγή της Singular από το 2019 εξηγεί οτι ο Μπέιτς μοιράστηκε με την Google τις καινοτομίες του σχετικά με το “computer-processing”,  μεταξύ 2010 και 2014.

    Η Singular αναφέρει ότι οι μονάδες επεξεργασίας Tensor της Google, οι οποίες ενισχύουν τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης του τεχνολογικού γίγαντα, αντιγράφουν την τεχνολογία του Μπέιτς και παραβιάζουν δύο πατέντες του.

    Στην αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Βοστώνης, σημειώνεται ακόμη ότι τα κυκλώματα της Google χρησιμοποιούν έναν βελτιωμένο σχεδιασμό που  ανακαλύφθηκε από τον Μπέιτς, και ο οποίος επιτρέπει μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ.

    Έχει «φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η εκπαίδευση και τα συμπεράσματα AI», επισημαίνεται.

    Οι ισχυρισμοί της Goggle

    Υπενθυμίζεται ότι η Google παρουσίασε τις μονάδες επεξεργασίας της το 2016 για την τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται για αναγνώριση ομιλίας, δημιουργία περιεχομένου, σύσταση διαφημίσεων και άλλες λειτουργίες.

    Ωστόσο, η Singular τονίζει ότι οι δύο εκδόσεις που παρουσιάστηκαν το 2017 και το 2018, παραβιάζουν τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της.

    Από πλευράς της η Google ανέφερε στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο ότι οι επεξεργαστές της λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους από την πατενταρισμένη τεχνολογία της Singular και ότι δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

    «Οι μηχανικοί της Google είχαν ανάμεικτα συναισθήματα για την συγκεκριμένη τεχνολογία και η εταιρεία τελικά την απέρριψε, λέγοντας ρητά στον Δρ Μπέιτς ότι η ιδέα του δεν ταιριάζει στον τύπο των εφαρμογών που επιθυμεί να αναπτύξει η Google», δήλωσαν εκπρόσωποι της Google σε κατάθεσή τους στο δικαστήριο.

    Η συγκεκριμένη δίκη αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις εβδομάδες.

    Παράλληλα, μία ξεχωριστή δίκη θα πραγματοποιηθεί σε εφετείο της Ουάσιγκτον, κατόπιν ενεργειών της Google.

    Το εφετείο, πρόκειται να αποφασίσει εάν θα ακυρωθούν από το σχετικό γραφείο των ΗΠΑ οι πατέντες της Singular.

    Διαβάστε επίσης: 

    Google: Διευθετεί ομαδική αγωγή $5 δισ. για παραβίαση της ιδιωτικότητας

    Samsung: Νέα βουτιά 35% στα λειτουργικά κέρδη τριμήνου

    Μicrosoft: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το deal 13 δισ. δολαρίων με την OpenAI



    ΣΧΟΛΙΑ