• Business

    Golden Goose: Το dirty luxury είναι όντως «χρυσή χήνα»

    • NewsRoom
    Golden Goose sneakers


    Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας και τους επόμενους 12-18 μήνες «βλέπει» για την εταιρεία Golden Goose ο οίκος Moody’s.

    Η εταιρεία, που ανήκει στο private equity Permira, έχει δημιουργήσει μία σειρά από sneakers τα οποία έχουν κάνει «θραύση», λόγω της ιδιαιτερότητάς τους να δείχνουν βρόμικα και πολυχρησιμοποιημένα, αν και καινούρια.

    Οι τιμές των ζευγαριών κυμαίνονται μεταξύ 350 και 500 ευρώ, με τα παπούτσια να ξεχωρίζουν χάρη στο «ταλαιπωρημένο στυλ» που διαφημίζουν, στο αστέρι που έχουν στο πλάι, αλλά και για την αδυναμία που τους έχουν δείξει κορυφαίοι celebrities και influencers, όπως η Τέιλορ Σουίφτ και η Σελίνα Γκόμεζ.

    Όπως αναφέρει ο οίκος Moody’s, που αναβαθμίζει τις προοπτικές για τα ιταλικά sneakers σε χθεσινό report του (5 Δεκεμβρίου 2023), η Golden Goose παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις το 2023, ενώ έχει μειώσει σημαντικά τον δανεισμό της, γεγονός που αντανακλά τις ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις της, με τις πωλήσεις και τα EBITDA να αυξάνονται με διψήφια ποσοστά, κατά +19% και +22% αντίστοιχα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.

    Η Moody’s εκτιμά ότι η ανάπτυξη της εταιρείας θα μετριαστεί τους επόμενους 12 έως 18 μήνες λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στο εμπόριο και, κυρίως, λόγω μιας κάποιας επιβράδυνσης στην αμερικανική αγορά και της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

    Ωστόσο, η αγορά στην οποία απευθύνεται η εταιρεία εξακολουθεί να παρουσιάζει καλές προοπτικές ανάπτυξης, υποστηριζόμενες από την τάση προς πιο casual εμφανίσεις

    Η Moody’s προβλέπει στη χειρότερη περίπτωση υψηλή μονοψήφια ανάπτυξη τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τα EBITDA το 2024, με βάση το γεγονός ότι η εταιρεία συνεχίζει να ανοίγει καταστήματα, να επεκτείνεται στα ready-to-wear προϊόντα και να κερδίζει πελάτες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.

    Οι θετικές προοπτικές που δίνει πλέον ο οίκος αντικατοπτρίζουν, όπως σημειώνει, τις προσδοκίες του ότι ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της Golden Goose θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους 12-18 μήνες καθώς η εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο λιανικής της με ελεγχόμενο τρόπο, παρά το αδύναμο καταναλωτικό κλίμα και τις υποτονικές προοπτικές μακροοικονομικής ανάπτυξης.

    Οι θετικές προοπτικές λαμβάνουν επίσης υπόψη την εκτίμηση της Moody’s ότι η εταιρεία θα διατηρήσει τις καλές ελεύθερες ταμειακές ροές και θα συνεχίσει να έχει μια ισορροπημένη οικονομική πολιτική.

    Διαβάστε επίσης:

    Golden Goose: Τα «dirty luxury» παπούτσια που στοχεύουν σε IPO έως και 4 δισ. ευρώ

    Zara από δεύτερο χέρι και στην Ελλάδα

    Βραβεύτηκε η Μελίνα Τραυλού από την Wista Hellas



    ΣΧΟΛΙΑ