• Business

    Γκ. Αντάνι: Εκτός του top ten των δισεκατομμυριούχων αλλά κέρδισε το στοίχημα των 2,5 δις δολαρίων

    • NewsRoom
    Gautam Adani

    Gautam Adani


    Μέσα σε τρεις ημέρες ο Ινδός κροίσος Γκαουτάμ Αντάνι έχασε 34 δις δολάρια, πέφτωντας από την 3η θέση, στην οποία εκτοξεύτηκε μέσα στο 2022, στην 11η, εξαιτίας της επίθεσης που δέχτηκε από το Ινστιτούτο Hindenburg για λογιστική απάτη και χειραγώγηση της αγοράς.

    Παρά το sell off και τον διχασμό που έχει προκαλέσει η περίπτωση του μεγιστάνα του άνθρακα, οι επενδυτές δεν φαίνεται να τον έχουν εγκαταλείψει, εφόσον καλύψαν τα 2,5 δις δολάρια της δημόσιας προσφοράς για την αύξηση κεφαλαίου. Οι αναλυτές επιβεβαίωσαν την «ψήφο εμπιστοσύνης» των θεσμικών επενδυτών σε μία περίοδο που ο όμιλος δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα.

    Η άνοδος και η πτώση στο top ten

    Από έμπορος διαμαντιών, ο Αντάνι έκανε τη μεταστροφή στην ενέργεια, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί γρήγορα στον πλουσιότερο Ασιάτη. Το 2022 ήταν η χρονιά του, με την εταιρεία του στο γ’ τρίμηνο του 2022, όταν οι περισσότερες εταιρείες εμφάνιζαν τις πρώτες ρωγμές από τα αυξημένα επιτόκια, να καταγράφει άλμα 117% στα κέρδη της.

    Μέχρι πριν λίγο καιρό, η περιουσία του Αντάνι άγγιζε τα 138 δις δολάρια και μέσα στο 2022, κατάφερε να εκτοξευτεί στην 3η θέση του Bloomberg Billionaire Index, ξεπερνώντας κορυφαίους επενδυτές και επιχειρηματίες όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Γουόρεν Μπάφετ.

    Ο Αντάνι πέτυχε μία ακόμα πρωτιά, καθώς έκλεισε το 2022, με επιπλέον 40 δις δολάρια στην περιουσία του.

    Χρειάστηκε μια πολυσέλιδη έκθεση ενός Ινστιτούτου που ειδικεύεται στο short selling μόλις πέντε χρόνια για να αρχίσει να καταρρέει ένα σημαντικό κομμάτι της αυτοκρατορίας του Αντάνι και ο ίδιος ο κροίσος να χάνει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας που απέκτησε μέσα στο προηγούμενο έτος.  Το sell-off ξεκίνησε άμεσα και μέσα σε τρεις ημέρες συναλλαγών, ο όμιλος μέτραγε τις πληγές του.

    Οι θεσμικοί επενδυτές στο πλευρό του Αντάνι

    Το κλίμα δυσπιστίας δεν αποθάρρυνε μεγάλους επενδυτές να σταθούν στο πλευρό του Ινδού tycoon, ο οποίος δεν δίστασε να κατηγορήσει το Hindenburg ακόμα και για «εθνικιστική επίθεση» έχοντας ως στόχο την οικονομία της Ινδίας.

    Τα 2,5 δις δολάρια για την κάλυψη της δημόσιας προσφοράς για την αύξηση κεφαλαίου ήταν μία εντυπωσιακή ανταπόκριση των επενδυτών προς τον Αντάνι, ο οποίος μια ημέρα νωρίτερα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και από το Άμπου Ντάμπι.

    H International Holding Co., που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι, αποφάσισε να επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια στην επικείμενη πώληση μετοχών των 2,5 δισ. δολαρίων που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία του ομίλου Adani Enterprises.

    Ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή, η IHC με επικεφαλής τον Σεΐχη Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan – σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ και αδελφό του προέδρου – δήλωσε ότι οι επιχειρηματικές της αποφάσεις βασίζονται σε γεγονότα μετά την έκθεση του Hindenburg, στηρίζοντας τον μεγιστάνα.

    Τον προηγούμενο χρόνο, η IHC είχε επενδύσει πάνω από 2 δισ. δολάρια σε εταιρείες του Adani και με την ανακοίνωσή της εκφράζει την εμπιστοσύνη την στον Ινδό μεγιστάνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανατροπές στις περιουσίες των Billionaires: Ποιος κέρδισε 11 δις και ποιος έχασε 50 δις δολάρια σε δύο ημέρες



    ΣΧΟΛΙΑ