• Business

    Γιώργος Περιστέρης: Ισχυρά funds επενδύουν στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.: Συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Με γενναιόδωρη μερισματική πολιτική και τη διαβεβαίωση για την καλή πορεία της εταιρείας,  υποδέχθηκε τους μετόχους του στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Γιώργος Περιστέρης.

    Μια καλή πορεία που δεν είναι τυχαία, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που συστηματικά ακολουθεί εδώ και χρόνια, πιστεύοντας και επενδύοντας στην καθαρή ενέργεια.

    Και αυτή τη χρονιά, κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών και όπως είπε ο Πρόεδρος της εταιρείας, το τελευταίο διάστημα “έχουν επενδύσει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ισχυροί ξένοι θεσμικοί”.

    Έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει πρώτος ένα ισχυρό όμιλο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που φαίνεται να τις ανακάλυψε πρώτος, και έχοντας επιλέξει να αναπτύξει ΑΠΕ πολύ νωρίς, σήμερα δρέπει τους καρπούς αυτών των επιλογών.

    Και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 αντικατοπτρίζει στην τιμή της μετοχής της, όλες αυτές τις επιτυχημένες στρατηγικές επιλογές και διαπραγματεύεται σήμερα στα 12,8 ευρώ, όταν η τιμή της μετοχής της ένα χρόνο πριν ήταν 7,8 ευρώ.

    Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 1,61 δισ. ευρώ.

    Σειρά σημαντικών  ισχυρών ξένων θεσμικών επενδυτών έχουν επενδύσει δεκάδες εκατ. ευρώ

    Σε αυτή τη στρατηγική που τον τελευταίο χρόνο επιβραβεύτηκε από τους επενδυτές αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Περιστέρης. Τόνισε ” ήταν στρατηγική επιλογή της εταιρείας μας να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού και οι επενδυτικές μας επιλογές  έχουν επιβραβευτεί από την εγχώρια αλλά και την διεθνή επενδυτική κοινότητα.

    Ειδικά το τελευταίο διάστημα και παρά την πανδημία, σειρά σημαντικών, ισχυρών ξένων θεσμικών επενδυτών έχουν επενδύσει δεκάδες εκατ. ευρώ στην εταιρεία μας, παρέχοντας ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην μέχρι σήμερα πορεία μας αλλά και στις προοπτικές του Ομίλου μας”.

    Όπως είπε χθες ο Πρόεδρος της εταιρείας, η Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζει να υλοποιεί το επενδυτικό της πρόγραμμα στους τομείς της παραγωγής κι αποθήκευσης καθαρής ενέργειας προς όφελος της χώρας, του περιβάλλοντος και φυσικά των μετόχων, των εργαζομένων και των συνεργατών μας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομική κοινότητα και η χώρα.

    Σχετικά με την κλιματική αλλαγή τόνισε, ότι η εταιρεία συμβάλλει με τις επενδύσεις της στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. “Όσα περνάει η υφήλιος τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας έχουν επιφέρει πολύ μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας. Πρέπει, όμως, να έχουμε κατά νου ότι οι αλλαγές στη ζωή μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι δραματικές, αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι όσα ζούμε αυτή την περίοδο θα φαντάζουν εύκολα σε σχέση με όσα κινδυνεύουμε να κληθούμε να διαχειριστούμε”.

    Προτεραιότητα οι μέτοχοι και το προσωπικό

    Στη χθεσινή Συνέλευση,  απέδειξε στην πράξη ότι ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ   επιβραβεύει του μετόχους της εταιρείας, αλλά και το  πολυτιμότερο  asset της, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της.

    Όπως είπε, “σε ό,τι αφορά τους μετόχους μας, νομίζω ότι όλοι έχετε διαπιστώσει στην πράξη ότι από την πρώτη στιγμή της εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο ακολουθούμε μία γενναιόδωρη μερισματική πολιτική που έχει ανταμείψει σε υψηλό βαθμό την διαχρονική εμπιστοσύνη σας.

    Η μεγάλη ανάπτυξη της εταιρείας μας τα τελευταία χρόνια και οι σημαντικές επενδύσεις που υλοποιήσαμε και στο εξωτερικό και κυρίως στην αγορά των ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία της εταιρείας.

    Η επιλογή να επεκταθούμε στην αγορά των ΗΠΑ αποδείχθηκε καίρια και μας επέτρεψε αφενός να διπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ μας και αφετέρου να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη από την πώληση πάρκων που αναπτύξαμε στις ΗΠΑ.

    Έτσι, μπορέσαμε τα τελευταία χρόνια να ασκήσουμε μία εξαιρετικά γενναιόδωρη μερισματική πολιτική. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι μόνο την τελευταία πενταετία η εταιρεία θα έχει προχωρήσει – συμπεριλαμβανομένης της σημερινής απόφασης – σε διανομές κερδών προς τους μετόχους συνολικού ύψους άνω των 132 εκατ. ευρώ.

    Κι είναι στρατηγική μας επιλογή να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και στο μέλλον.

    Αυτές οι διανομές κερδών σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και φυσικά η συνεχής προσπάθεια και η σκληρή δουλειά όλων μας για ανάπτυξη της εταιρείας μας είναι το δικό μας μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μετόχους που χρόνια τώρα μας εμπιστεύονται. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να έχουμε χιλιάδες ανθρώπους κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια, οι οποίοι μας εμπιστεύονται τις οικονομίες και τα κεφάλαιά τους.

    Όμως, η εταιρεία οφείλει να ανταμείβει και τους ανθρώπους της που με καθημερινή σκληρή δουλειά συντελούν στην διαρκή ανάπτυξη της και την οικονομική της ευρωστία, παρά τις τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες της εποχής.

    Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να προτείνουμε την διανομή μετοχών την προσεχή τριετία σε στελέχη της εταιρείας που συνδράμουν τα μέγιστα στην μεγέθυνση του Ομίλου μας και στην δημιουργία κερδών για όλους τους μετόχους.

    Οι μετοχές θα διατεθούν με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια και στη βάση επίτευξης συγκεκριμένων, μετρήσιμων αλλά και πολύ απαιτητικών στόχων και κυρίως αναλογικά με το βαθμό επίτευξης των στόχων αυτών.

    Όταν έλεγε για την αντλησιοταμίευση δεν καταλάβαιναν

    Σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, μετά την εφαρμογή του target model, θύμισε πόσα χρόνια επισημαίνει την ανάγκη να υπήρχαν ήδη στο Σύστημα σταθμοί κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τύπου αντλησοταμίευσης.

    “Είναι αλήθεια ότι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα κατά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του target model με ακραίες τιμές στην αγορά εξισορρόπησης.

    Το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ είναι αρμόδιοι να βρουν τα αίτια αυτών των ανισορροπιών και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων στρεβλώσεων κι ακραίων φαινομένων.

    Ωστόσο, θα ήθελα να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι αν υπήρχαν ήδη στο Σύστημα σταθμοί κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τύπου αντλησοταμίευσης, όπως χρόνια τώρα επιμένουμε να λέμε, θα είχαν αποφευχθεί αυτά τα φαινόμενα ανωμαλίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

    Επίσης, θα επιτυγχανόταν βέλτιστη αξιοποίηση των μεταβλητών ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), ενώ θα παρέχονταν κι όλες εκείνες οι πρόσθετες επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του δικτύου”, είπε.

    Και κατέληξε, “για το λόγο αυτό, θεωρούμε απαραίτητη την άμεση οριστικοποίηση κι εφαρμογή στην πράξη του θεσμικού πλαισίου για την κεντρική (μεγάλης κλίμακας) αποθήκευση, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση ώριμων έργων αντλησοταμίευσης”.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Περιστέρης: Επιβραβεύουμε τους μετόχους μας και το ανθρώπινο δυναμικό μας

    Γιώργος Περιστέρης: Αν υπήρχαν σταθμοί αποθήκευσης δεν θα είχαμε προβλήματα στην εφαρμογή του target model

    Τέρνα Ενεργειακή: Ο Γιώργος Περιστέρης προχώρησε στην πώληση μετοχών αξίας €27 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ