• Business

    Γιώργος Οικονόμου: Έκανε τη συμφωνία του αιώνα


    Αν θέλετε μια εικόνα του πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στο χώρο της ενέργειας, να σας διαφωτίσουμε ευχαρίστως. Η Ocean Rig του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, μια εταιρεία υπεράκτιας γεώτρησης πετρελαίου, μόλις πραγματοποίησε τη συμφωνία του αιώνα με ένα πλωτό γεωτρύπανο βαθέων υδάτων.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ναυτιλιακό blog gCaptain, η Ocean Rig προέβη στην αγορά ενός έκτης γενιάς πλωτού γεωτρύπανου αξίας περίπου 700 εκ. δολαρίων (το 2011) για μόλις 65 εκ. δολάρια! Δηλαδή, η Ocean Rig εξασφάλισε έκπτωση της τάξεως του 90,7% για ένα τεράστιο κομμάτι εξοπλισμού.

    Σύμφωνα με το gCaptain, η Ocean Rig αγόρασε τέσσερα ίδιου τύπου εξαρτήματα από τη Samsung Heavy Industries το 2008 για 800 εκ. δολάρια το καθένα. Η τιμή του ενός βαρελιού αργού τότε ήταν στο εντυπωσιακό υψηλό των 140 δολαρίων – τώρα το αργό κατρακύλησε στα 40 δολάρια το βαρέλι.

    oikonomou 2
    Ο εφοπλιστής και επικεφαλής της Ocean Rig, Γιώργος Οικονόμου

    Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Σε μια εποχή που οι πετρελαϊκές εταιρείες κάνουν ότι μπορούν για να περιορίσουν τα κόστη, η υπεράκτια γεώτρηση αποτελεί μια από τις πιο ακριβές τεχνολογίες γεώτρησης.

    Η βραζιλιάνικη εταιρεία Schalin Group, που πούλησε στον Οικονόμου το πλωτό γεωτρύπανο, συμπληρώνει το παζλ της κατάστασης της ενεργειακής βιομηχανίας. Η εταιρεία είναι μια από αυτές τις βιομηχανίες που πτώχευσαν και πρέπει να ρευστοποιήσουν κεφάλαια για να επιβιώσουν.

    Το οξύμωρο είναι ότι αυτή είναι η τέλεια συμφωνία για την Ocean Rig και άλλο ένα σημάδι της κάκιστης κατάστασης της βιομηχανίας της ενέργειας.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/g-ikonomou-oi-atichies-sinechizonte-gia-ton-ellina-efoplisti/37409

    http://www.mononews.gr/g-ikonomou-afxise-ti-simmetochi-tou-sti-danaos-shipping/34505

    http://www.mononews.gr/afti-ine-i-logi-pou-i-efoplistes-ke-o-giorgos-ikonomou-stamatoun-na-plironoun-ta-dania-tous/30380

     



    ΣΧΟΛΙΑ