• Business

    Γιώργος Χατζηγεωργίου (ZOE): Αντλήσαμε 40 εκατ. δολάρια για να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας

    Γιώργος Χατζηγεωργίου (Ζoe): Σώζουμε ζωές με το Covid Symptom Study App και φέρνουμε επανάσταση στη διατροφή

    Γιώργος Χατζηγεωργίου, ιδρυτής Zoe


    Υγεία και αστείρευτη ενέργεια φέρνει η νεοφυής εταιρεία διατροφής πρωτοποριακή εφαρμογή ZOE, του Γιώργου Χατζηγεωργίου, σε όσους μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν, προσαρμόζοντας τις διατροφικές συνήθειες στις προσωπικές ανάγκες του κάθε οργανισμού. Πρόσβαση στις μοναδικές υπηρεσίες της έχουν μόνο όσοι βρίσκονται σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ και… η λίστα αναμονής για νέους πελάτες φτάνει τους 250.000.
    Η νεοφυής εταιρεία διατροφής ξεκίνησε από το Λονδίνο και τη Βοστώνη από μια ομάδα στην οποία συμμετέχει ο επιδημιολόγος του Kings College του Λονδίνου, Tim Spector. Η εφαρμογή έγινε γνωστή για τη συνεισφορά της στην καταγραφή συμπτωμάτων του κρονοϊού στην αρχή της πανδημίας καθώς λόγω της δημοτικότητάς της ήταν σε θέση να παρακολουθεί τα συμπτώματα του ιού με μεγαλύτερη ακρίβεια από το NHS.  Η εφαρμογή παρείχε πρώιμες ενδείξεις για τον τρόπο λειτουργίας του ιού, ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση των παγκόσμιων οδηγιών υγειονομικής περίθαλψης στο χάος που κυριαρχούσε στην αρχή της πανδημίας.
    Ο Έλληνας Γιώργος Χατζηγεωργίου, συνιδρυτής της ZOE, μιλάει αποκλειστικά στο Mononews.gr, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του νέου κύκλου χρηματοδότησης της εταιρείας με 40 εκ. δολάρια. Τα νέα κεφάλαια θα ενισχύσουν την ανάπτυξή της για να φτάσουν οι υπηρεσίες της πιο γρήγορα, σε περισσότερους…λύνοντας προβλήματα υγείας μέσω της διατροφής. Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηγεωργίου πρώτος ο ίδιος επωφελήθηκε από τις υπηρεσίες της ZOE, αφού μέσω αυτής κατάφερε να μειώσει κατά 40% τη χοληστερίνης του και να χάσει 15 κιλά.
     Πόσα κεφάλαια σηκώσατε στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης και ποιοι νέοι επενδυτές εισήλθαν; Πώς θα αξιοποιήσετε τα νέα κεφάλαια για την ανάπτυξή σας;  Πώς διαμορφώνεται σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας; 
    Αντλήσαμε 30 εκατομμύρια δολάρια από τους υπάρχοντες επενδυτές της ZOE που είναι μερικά από τα καλύτερα funds στον κόσμο – τα funds Accomplice, Balderton Capital, Ahren, Daphni και L Catterton και επίσης αντλήσαμε 10 επιπλέον εκατομμύρια δολάρια από μια καμπάνια crowdfunding που πραγματοποιήσαμε. Συνολικά δηλαδή ενισχύσαμε την εταιρεία με 40 εκατομμύρια δολάρια και πλέον η ZOE έχει μια αποτίμηση άνω των 250 εκατομμυρίων δολαρίων.
    Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν με τρεις τρόπους: Για να επενδύσουμε στις υποδομές μας – έτσι ώστε να μπορέσουμε ακόμη πιο γρήγορα να ανταποκριθούμε στη ζήτηση, καθώς σήμερα έχουμε μια λίστα  αναμονής των 250.000 ατόμων που θέλουν να εγγραφούν, για να βελτιώσουμε ακόμη παραπάνω το προϊόν μας με ακόμη πιο εξατομικευμένες πληροφορίες, συμβουλές και συστάσεις γύρω από τη  διατροφή και την υγεία καθώς και με νέες υπηρεσίες και για να επεκτείνουμε την πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα μας.  Η  έρευνά μας αφορά τη διατροφή, το μεταβολισμό και το εντερικό μικροβίωμα, τον τρόπο ζωής και  άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη υγεία, με στόχο πάντα να βελτιώνουμε/εξατομικεύουμε τη συμβουλή που δίνουμε και να βελτιώνουμε την υγεία των μελών μας.
    Πώς λειτουργεί το ZOE και που οφείλει την επιτυχία του και τη μεγάλη λίστα αναμονής νέων ατόμων που θέλουν να εγγραφούν;
    Το ZOE είναι το πιο επιστημονικά προηγμένο πρόγραμμα εξατομικευμένης διατροφής για την βελτιστοποίησης της υγείας, του μεταβολισμού και του εντέρου.
    Ξεκινά με ένα τεστ κιτ που το στέλνουμε στο σπίτι, όπου το μέλος κανει 3 τεστ για να αναλύσουμε το έντερο και το μεταβολισμό και το πώς λειτουργούν με κάθε μια από διαφορετικές τροφές και πώς επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής. Οι εξετάσεις που γίνονται είναι: τεστ κοπράνων για αναλύσουμε το μικροβίωμα του εντέρου, μέτρηση των επιπέδων της γλυκοζης real-time για 14 ημέρες με ένα continuous glucose monitor και ένα αιματολογικό τεστ το οποίο μελετάει τα επίπεδα των τριγλυκεριδιων μετά το φαγητό.
    Τα δεδομένα στη συνέχεια τροφοδοτούνται σε έναν αλγόριθμο τεχνητ’ης νοημοσύνης που βασίζεται στην έρευνα PREDICT της ZOE που λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των τεστ και μπορεί να υπολογίζει για κάθε τροφή, γεύμα και τρόπο ζωής τον αντίκτυπο που θα έχει στην υγεία του εντέρου και του μεταβολισμού του μέλους.
    Στη συνέχεια, το μέλος λαμβάνει μια λεπτομερή ανάλυση της υγείας του μεταβολισμού και του εντέρου του, ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που βελτιστοποιεί την υγεία του εντέρου και το μεταβολισμό και  προσωπική συμβουλευτική ( coaching).
    Και όλα αυτά γίνονται με τη  χρήση ενος εξατομικευμένου app, το οποίο λειτουργεί σαν ένας real-time personal nutritionist και με ένα κλικ μπορεί να αναλύσει για κάθε τροφή/γεύμα το αντίκτυπο που θα έχει στην υγεία του εντέρου και του μεταβολισμού του μέλους και να δώσει συμβουλές.
    Πώς αποφασίσατε στον τελευταίο κύκλο χρηματοδότησης να αντλήσετε και κεφάλαια με crowdcube? Πόσοι νέοι μέτοχοι μπήκαν;
    Η κοινότητα που έχει δημιουργηθεί γύρω από  την εφαρμογή ZOE, έχει από την αρχή της εταιρίας κεντρικό – συμπορευτικό – ρόλο, συμβάλλοντας στο εγχείρημα μας στο να βελτιώσουμε την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.
    Χαρακτηριστό παράδειγμα της συμβολής της κοινότητάς μας, είναι το πώς 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία συνενώθηκαν μαζι μας γύρω από έναν κοινό σκοπό την εποχη του covid και μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο community science project στον κοσμο, με εκπληκτικά αποτελέσματα που βοήθησαν να σωθούν ζωές. Μέσω του ZOE COVID app, βοηθήσαμε με την κοινότητά μας, μεταξύ άλλων να εμπεριστατώσουμε την ανοσμία ως κυρια ενδείξη για τον COVID, να μελετήσουμε την αποδοτικότητα των εμβολίων και εν γένει να βοηθήσουμε με σημαντικά επιστημονικά στοιχεία κυβερνήσεις να πάρουν σωστές αποφάσεις για το COVID
    Τονίζω, ότι με κάθε νέο μέλος στο προϊόν εξατομικευμένης διατροφής της ZOE , τα δεδομένα και η επιστημονική μας έρευνα, γίνεται ακόμη καλύτερα και κατά συνέπεια το προϊόν καλύτερο με ακόμη πιο εξατομικευμένες συμβουλές και συστάσεις.
    Γι αυτο το λογο, αντί να συμπεριλάβουμε περισσότερους θεσμικούς επενδυτές σε αυτόν τον γύρο (αν και είχαμε παραπάνω ζήτηση), θέλαμε να ενισχύσουμε την σχέση μας με το community μας και να τους φέρουμε ακόμη πιο κοντά στο κοινό μας εγχείρημα.
    Έτσι θέλαμε τα μέλη μας να συμμετέχουν πιο πολύ στο ταξίδι μας και στη μελλοντική επιτυχία της εταιρείας. Η καμπάνια ήταν μια απο τις πιο επιτυχημένες καμπάνιες crowdfunding που έγιναν ποτέ.
    Ήταν η 4η μεγαλύτερη καμπάνια στην Ευρώπη, κατά αριθμό επενδυτών (13319) και η πρώτη αν εξαιρέσει κανείς financial companies( όπως οι Monzo και Moneybox). Ήταν η καμπάνια με τις περισσότερες γυναίκες επενδυτές που συμμετείχαν ποτέ σε καμπάνια crowdfund και με τους  περισσότερους επενδυτές άνω των 65 ετών. Ξεπεράσαμε πάνω από 7 φορές το αριχκό ποσό που ζητούσαμε, και τελικά από την καμπάνια crowdfunding  συγκεντρώσαμε γύρω στα 10 εκατομμύρια δολάρια (773% του αρχικού μας στόχου).
    Σε πόσες χώρες είναι σήμερα προσβάσιμο το ZOE? Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι (χώρες) στην ανάπτυξή σας (Ελλάδα πότε;);
    Αυτή τη στιγμή ειμαστε προσηλωμένοι στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Είναι και οι δύο τεράστιες αγορές και θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι και κυρίαρχοι σε αυτές τις 2 αγορές πριν επεκταθούμε οπουδήποτε αλλού.
     
    Πόσοι είναι σήμερα οι εγγεγραμμένοι;  Ποια είναι η δυναμική προσθήκης νέων μελών; Πόσα προστίθενται κάθε χρόνο; 
    Μεχρι σημερα εχουμε εξυπηρετησει πανω απο 50,000 μελη και εχουμε λιστα αναμονης απο 250,000 μελη που αυξανεται διαρκως, με δυναμικη γυρω στις 10,000-20,000 νεα προσθετα μελη στη λιστα ανα μηνα
    Ποιες βελτιώσεις έχουν δει στην υγεία τους τα μέλη σας;
    Μέρος της έμπνευσης για την ιδρυση της ZOE ήταν το γεγονός ότι είχα υψηλή χοληστερινη και δεν ήθελα να πάρω στατίνες- και ήμουν πολύ μπερδεμένος ως προς το ποια ήταν η σωστή διατροφή και φαγητό για μένα. Και με τη ZOE, μπόρεσα να αλλάξω τον τρόπο που τρώω και ζω, μειώνωντας τη χοληστερίνη μου κατά 40%,  χάνοντας 15 κιλά βάρους και έχοντας παράλληλα μια τρομερή βελτίωση στην ενέργειά του.
    Εξ ου και το ονομα «ZOE – βασει του όραματος μας για ενα κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν είναι απλώς ζωντανοί – σχεδόν ζωντανοί – αλλά όπου ζουν τη ζωή – ζουν τη ζωή κάθε δευτερόλεπτο, κάθε μέρα της εβδομάδας, με περισσότερη ενέργεια και υγεία!
    Επομένως, πρώτα απ ‘όλα ξέρω ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιήσει καποιος το “φαγητό ως φάρμακο” για να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη υγεία του. Και αυτό είναι το επίπεδο επιρροής που θέλουμε να έχουμε, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.
    Αυτό το βλέπουμε και με τα μέλη μας που μας λένε ότι “η ΖΟΕ μου αλλαξε την ζωη μου”!
    Το 84% των μελών λέει ότι αισθάνεται πιο υγιείς τρώγοντας με τη μεθοδο της ZOE. Οι κορυφαίες βελτιώσεις τους ήταν: περισσότερη ενέργεια τρώγοντας με τον τρόπο ZOE, βελτιωμενη διάθεση και εγρήγορση, καλύτερες συνήθειες του εντέρου, βελτιωμένο σάκχαρο και λίπος στο αίμα και καλύτερη ποιότητα ύπνου.
    Το 85% των μελών λέει ότι βελτίωσε τα συμπτώματα υγείας του εντέρου με το ZOE. Οι κορυφαίες βελτιώσεις τους ήταν: μειωμένη δυσκοιλιότητα, μειωμένο φούσκωμα, βελτιωμένη διάθεση και μειωμένη διάρροια.
    Και είμαστε ακόμα στην αρχή – όσο πιο εξατομικευμένο κάνουμε το πρόγραμμά μας, τόσο περισσότερο θα βοηθήσουμε ακόμη περισσότερα μέλη να βελτιώσουν την υγεία τους.
    Τι υπηρεσίες προσφέρετε; Σχεδιάζεται νέες δυνατότητες;
    Στόχος μας πρώτα απ’ όλα είναι να κάνουμε τις τωρινές μας υπηρεσίες ακόμα καλύτερες και αυτό σημαίνει 2 πράγματα: Να εξατομικεύουμε τις αναλύσεις, πληροφορίες και συμβουλές διατροφής και τρόπου ζωής ακόμη περισσότερο (πχ για μέλη με υψηλή αρτηριακή πίεση, η σε εμμηνόπαυση, για μέλη που έχουν διαφορετικά προφίλ πείνας, κτλ).
    Και δεύτερον να κάνουμε ακόμη πιο εύκολο το να βάζει κανείς τη ΖΟΕ στη ζωή του – πχ με ένα κλικ να λες φωνητικά τι θελεις να μαγειρέψεις, να φας η να ψωνίσεις (όπου και να είσαι) και να υπολογίζουμε τον αντίκτυπο που θα έχει στην υγεία του εντέρου και του μεταβολισμού του μέλους real-time, να το βαθμολογούμε και να σου προτείνουμε μικρές αλλαγές βελτιστοποίησης.
    Μια υπηρεσία που μας τη ζητάνε όλα τα μέλη μας και θα τη λανσάρουμε το 2023 είναι το retesting (επαναληπτικό test) : έτσι θα βοηθήσουμε τα μέλη μας να μετρήσουν την πρόοδο που έχουν κάνει στην υγεία του μεταβολισμού και του εντέρου τους.
    Επίσης, μια άλλη υπηρεσία που εξετάζουμε ειναι εξατομικευμένα προβιοτικά. Και βέβαια το κύριο asset της εταρίας μας είναι τα δεδομένα.  Έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα datasets στο χώρο της υγείας και του εντέρου. Από την αρχή, στόχος μας είναι σε βάθος χρόνου να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα με artificial intelligence και να προσφέρουμε νέα καινοτόμες personalized health insights and services.
    Ποια είναι τώρα τα οικονομικά σας μεγέθη; Είναι κερδοφόρα η εταιρεία; Τι προβλέπει το Business Plan για την ανάπτυξή σας; 
    Αυτή τη στιγμή τρέχουμε με ρυθμό δεκαδων εκατομμυρίων σε έσοδα, και μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε στα 100 εκατομμύρια έσοδα και κερδοφόροι.
    Στόχος μας  δεν ειναι να γίνουμε  μονόκερος ή το Χρηματιστήριο. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων — να μπορέσουμε να βοηθήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους να βελτιώνουν την υγεία τους και να έχουν αστείρευτη ενέργεια, όπως ακριβώς μπόρεσα και εγώ να έχω. Να βοηθήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν την ζωή!



    ΣΧΟΛΙΑ