• Business

    Γιώργος Χατζηγεωργίου (Ζoe): Σώζουμε ζωές με το Covid Symptom Study App και φέρνουμε επανάσταση στη διατροφή

    Γιώργος Χατζηγεωργίου (Ζoe): Σώζουμε ζωές με το Covid Symptom Study App και φέρνουμε επανάσταση στη διατροφή

    Γιώργος Χατζηγεωργίου, ιδρυτής Zoe


    Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της ΖΟΕ, της healthtech εταιρείας που δημιουργήθηκε το 2017 με έδρα το Λονδίνο και τη Βοστώνη, και ανέπτυξε την εφαρμογή που παράγει γνώση για τον Covid και σώζει ζωές, συλλέγοντας δεδομένα για συμπτώματα σε πραγματικό χρόνο και πλέον και δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

    Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου μιλά στο mononews.gr για  τη συμβολή του Covid Symptom Study App  στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα για το Covid και τις δυνατότητες  που δημιουργεί η ψηφιακή   έρευνα και η  τεχνολογία της εταιρείας σε σειρά ασθενειών. Επίσης για τον τρόπο που λειτουργεί η επαναστατική μέθοδος της ΖΟΕ που παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του οργανισμού στις τροφές βελτιώνει τo μεταβολισμό, τη λειτουργία του εντέρου και την υγεία.

    Η ZOE ιδρύθηκε από τον καθηγητή Tim Spector του King’s College London, τον   Jonathan Wolf και τον έλληνα επιχειρηματία  Γιώργο Χατζηγεωργίου και το 2019 ήταν μεταξύ των 50 γρηγορότερα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στη λίστα της  Deloitte Fast 50 Rising Stars, για τη συμβολή της στην επιστήμη χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. To όνομά της, ΖΩΗ, αποκαλύπτει την αποστολή της να βελτιώσει την υγεία όλων των ανθρώπων του πλανήτη ώστε να ζήσουν καλύτερα τη ζωή τους.

    Ψυχή της εταιρείας ο επιδημιολόγος  Tim Spector που βραβεύτηκε από τη βασίλισσα Ελισσάβετ για τη συμβολή του στην έρευνα για τον περιορισμό του Covid στη Βρετανία ο οποίος πιστεύει ότι πρέπει η ιατρική έρευνα να γίνει ψηφιακή. Η εταιρεία  Zoe ανέπτυξε αφιλοκερδώς το Covid Symptom Study App, μια εφαρμογή με 5.000.000 χρήστες, σήμερα  στην οποία καταγράφονται τα συμπτώματα Covid και παρακολουθεί την εξέλιξή τους,  συμβάλλοντας σημαντικά στην έρευνα για την αντιμετώπηση του Covid 19. Σήμερα η εταιρεία αναπτύσσεται και προσλαμβάνει ταλαντούχους νέους επιστήμονες και από την Ελλάδα που μπορούν να εργαστούν με remote working.

    Η έρευνα της ZOE, που ξεκίνησε για την υγεία του εντέρου και το μεταβολισμό, όταν ξέσπασε η πανδημία, προστέθηκε ερώτηση για το αν παρουσιάζουν συμπτώματα κορονοιού και πώς αυτά εξελίσσονται κάθε μέρα. Γρήγορα, η εφαρμογή εξελίχθηκε στο  Covid Symptom Study App που ενημερώνεται καθημερινά από τους 5 εκ. χρήστες της, δίνοντας μια live εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας στη Βρετανία.

    Αρχικά αποστολή της Zoe ήταν να βελτιώσει την διατροφή και την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, εστιάζοντας πρώτα στην υγεία του εντέρου και του μεταβολισμού.

    Ξεκίνησε μελετώντας πως αντιδρούν οι διαφορετικοί οργανισμοί στην κάθε τροφή (πώς τη μεταβολίζει κάθε ένας και πώς τον επηρεάζει) και συνδυάζοντας τα δεδομένα από ερευνητικά εργαστήρια σε διάφορες χώρες με τεχνητή νοημοσύνη, ανέπτυξε την εφαρμογή για να  μπορεί να προβλέψει εξατομικευμένα την επίδραση των τροφίμων στην υγεία.

    Η υπηρεσία ΖΟΕ για τη διατροφή, ξεκίνησε πριν ένα χρόνο από τις ΗΠΑ, το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα λανσαριστεί στη Βρετανία και θα ακολουθήσει ακόμη μία ευρωπαϊκή χώρα, ίσως η Ελλάδα και μετά κάποια χώρα της Ασίας.

     

     

     

     Πόσο χρόνο χρειαστήκατε για να αναπτύξετε το Covid Symptom Tracker ; Πώς έχει βοηθήσει η εφαρμογή τη Βρετανία;

    Μας ενδιαφέρει βαθιά να συμβάλουμε σε θέματα που απασχολούν σε μεγάλη κλίμακα την κοινωνία και τον Μάρτιο του 2020, με την έναρξη της πανδημίας, νιώσαμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε. Χρειάστηκαν 4 άγρυπνα 24ωρα για να λανσάρουμε την Covid Symptom Tracker  με βάση την τεχνολογία που ήδη είχαμε. Ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία pro -bono που πραγματικά απογειώθηκε.

    Σήμερα, είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό έργο πολιτών για τον COVID που σώζει παγκοσμίως ζωές, με 5 εκατομμύρια άτομα να χρησιμοποιούν την εφαρμογή συμπτωμάτων COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο και από 500.000 άτομα σε ΗΠΑ και Σουηδία. Δεν θα την επεκτείνουμε σε άλλες χώρες, γιατί τα πολύτιμα συμπεράσματα για την εξέλιξη του Covid δεν απαιτούν μεγαλύτερο εύρος χωρών. Όμως αυτή η μέθοδος, συγκέντρωσης δεδομένων συμπτωμάτων, θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ και στην έρευνα για άλλες ασθένειες.

    Η εφαρμογή λειτουργεί με τον ακόλουθο τρόπο: Ο χρήστης εισάγει το προφίλ του (με την επιλογή να προσθέσετε όση πληροφορία θέλετε – υγεία, διατροφή, δόσεις εμβολίου κλπ) και καταγράφει πώς αισθάνεται καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων που έχετε και, φυσικά, εάν έχει COVID και πώς κόλλησε.

    Μέσω των δεδομένων μπορούμε να κάνουμε 3 πράγματα συνδέοντας τα δεδομένα για το ποιος είσαι,  τι έχεις κάνει, πώς νιώθεις και που είσαι:

    • Να απεικονίζουμε τα κρούσματα COVID σε πραγματικό χρόνο και να βοηθήσουμε το κοινό και την κυβέρνηση να σχεδιάσουν στρατηγικές και να λάβουν προφυλάξεις.
    • Να συμβάλουμε ερευνητικά (έχουμε δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις) – στην ανακάλυψη των χαρακτηριστικών του ιού, όπως να εντοπίζουμε νέα συμπτώματα (δημοσιεύσαμε πρώτοι στο Nature σχετικά με την ανοσμία (έλλειψη όσφρησης/γεύσης) που είναι βασικό σύμπτωμα για τον COVID – και σήμερα είναι επίσημο σύμπτωμα για τον COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες).
    • Να εντοπίζουμε τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου COVID αλλά και τον αντίκτυπο  των εμβολίων στους ανθρώπους.
    • Αποδείξαμε ότι τα αντισώματα των εμβολίων μετά από 6 μήνες δεν προσφέρουν απόλυτη κάλυψη.

    Πλέον η δράση χρηματοδοτείται από την βρετανική κυβέρνηση – υπάρχει μια ομάδα 20 ατόμων που εργάζεται σε αυτό και βοηθά την κυβέρνηση της Βρετανίας με αυτή την προσπάθεια.

    Μακροπρόθεσμα, η ZOE σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να υποστηρίξει ευρύτερες πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας. Μετά από έρευνα ορισμένων χρηστών της, η Zoe διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να παρακολουθήσουν πέντε από τις πιο κοινές ασθένειες ενηλίκων: καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, άνοια και ψυχική υγεία. Κανείς άλλος δεν συλλέγει συμπτώματα από έναν πληθυσμό σε πραγματικό χρόνο.

    2. Η πρώτη δραστηριότητα της Zoe αφορούσε τη διατροφή και τον μεταβολισμό. Πώς συλλέγετε τα δεδομένα; 

    Το προϊόν είναι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με στόχο οι χρήστες να κατανοήσουν και να βελτιστοποιήσουν την υγεία του εντέρου τους και του μεταβολισμού τους παρακολουθώντας τον τρόπο που ζουν και τρέφονται.

    Χρησιμοποιώντας το ειδικό κιτ και το πρόγραμμα της Zoe βρίσκουν και εφαρμόζουν τη βέλτιστη διατροφή και βελτιστοποιούν τις εντερικές και μεταβολικές αντιδράσεις τους στα τρόφιμα. Η διαδικασία περιλαμβάνει τρία βήματα:

    Βήμα 1: Zoe At-Home Test Kit

    Οι χρήστες φορούν ένα συνεχές μόνιτορ γλυκόζης (CGM), από 2-14 ημέρες, το οποίο μετρά το σάκχαρο του αίματός τους σε πραγματικό χρόνο και τους βοηθά να ανακαλύψουν πώς διαχειρίζεται το σώμα τους τα τρόφιμα.

    Οι πελάτες παίρνουν ένα δείγμα από τα κόπρανά τους χρησιμοποιώντας τις διαδικασίες μας, η Zoe να εντοπίζει τα «καλά» και «κακά» μικρόβια στο έντερο που συνδέονται με την «καλή» και «κακή» μεταβολική υγεία.

    Οι χρήστες τρώνε ειδικά σχεδιασμένα μάφιν και με μια αιματολογική εξέταση στο δάκτυλο μπορούν να  ελέγξουν το αίμα τους για να διαπιστώσουν πώς ο οργανισμός τους ανταποκρίνεται στα λίπη.

    Επίσης,  μπορούν να δοκιμάσουν τα συνηθισμένα τρόφιμα ή τον τρόπο διατροφής τους ή να επιλέξουν από διάφορα πειράματα της  ZOE για τη μέτρηση και την αναγνώριση της επίδρασης  των διαφορετικών τύπων τροφίμων (λίπος, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη κ.λπ.). Μπορούν να δουν την απόκριση του σακχάρου στο αίμα τους σε πραγματικό χρόνο και μετά την παραλαβή των αποτελεσμάτων τους, να κατανοήσουν καλύτερα πώς ανταποκρίνονται σε διαφορετικά τρόφιμα-αποτελώντας μέρος ενός μεγάλου αλλά και εξατομικευμένου επιστημονικού πειράματος.

    Βήμα 2: Πρόσβαση στη Γνώση

    Μετά από 4-6 εβδομάδες, οι πελάτες λαμβάνουν μια ολοκληρωμένη αναφορά, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τα 15 καλά και κακά βακτήρια στο έντερο τους, πώς ανταποκρίθηκε το σώμα τους στο φαγητό που έτρωγαν κατά τη διάρκεια της περιόδου δοκιμής (εισαγωγή συστήματος, αξιολόγηση τροφίμων), πώς επηρεάστηκαν στο αίμα η ζάχαρη και το λίπος του αίματος, πώς συγκρίνονται με χιλιάδες άλλους ανθρώπους και μια εξατομικευμένη λίστα ενισχυτών εντέρου που υποστηρίζουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων και κατασταλτικά του εντέρου που περιορίζουν ή μειώνουν τα κακά βακτήρια.

    Μόλις οι πελάτες μας έχουν τα αποτελέσματά τους, μπορούν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα τους με ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα στην εφαρμογή Zoe. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί προβλέψεις με τεχνητή νοημοσύνη για να δείξει πώς εκατομμύρια τρόφιμα και συνδυασμοί τροφίμων επηρεάζουν το σώμα, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, του λίπους και της υγείας του εντέρου.

    Βήμα 3: Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα

    Χτισμένο γύρω από τις αξιολογήσεις κάθε τροφίμου, η εφαρμογή μας προσφέρει στους χρήστες της ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα προσαρμοσμένο στη μοναδική τους βιολογία για τη βελτιστοποίηση των εντερικών και μεταβολικών τους ανταποκρίσεων στα τρόφιμα και τους διδάσκει πώς να κάνουν με έξυπνο τρόπο αλλαγές στη διατροφή τους από εβδομάδα σε εβδομάδα.

    Η εφαρμογή παρέχει επίσης περιεχόμενο για να βοηθήσει τους πελάτες να “ξεμάθουν” διατροφικούς  μύθους μιας ζωής,  να εντοπίζουν πώς ανταποκρίνονται ξεχωριστά σε κάθε τρόφιμο και προσφέρει τη δυνατότητα να καταγράφουν τα γεύματά τους και πώς τους επηρεάζουν κάθε  ημέρα.

    Καθ ‘όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στους εσωτερικούς μας συμβούλους διατροφής για απορίες.

    Ποια είναι τα αποτελέσματα της μεθόδου σας;

    Οι πρώτοι πελάτες μας μας λένε ότι η ZOE άλλαξε τη ζωή τους. Αισθάνονται  περισσότερη ενέργεια (90%), αισθάνονται λιγότερη πείνα (80%) και χάνουν κατά μέσο όρο 11 κιλά ακολουθώντας για τρεις μήνες το πρόγραμμά τους. Επίσης βελτιώνεται η υγεία του εντέρου των ανθρώπων –   μειώνοντας τα φλεγμονώδη βακτήρια του εντέρου τα επίπεδα χοληστερόλης, γλυκόζης και τριγλυκεριδίων αλλά και την αρτηριακή πίεση.

    Κι εγώ ήθελα να μάθω τι τροφές πρέπει να τρώω και γοητεύτηκα από το πόσα έμαθα για το έντερό μου με τη συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης  με αποτέλεσμα να αλλάξω η διατροφή μου, χάνοντας 15 κιλά και μειώνοντας τη χοληστερόλη μου κατά 40%.

    Η προσέγγισή μας βασίζεται στο γεγονός ότι συνδυάζουμε δεδομένα και μελέτες βιολογίας μεγάλης κλίμακας και τεχνητή νοημοσύνη για να εξελίσσουμε συνεχώς την τεχνολογία μας – αυτά τα δεδομένα προέρχονται τόσο από νέες μελέτες όσο και από τους χρήστες της εφαρμογής.

    Σε αντάλλαγμα, δίνουμε πάντα καλύτερες και νεότερες γνώσεις και ανακαλύψεις στους χρήστες μας καθώς με τη συμμετοχή τους βοηθούν στην πρόοδο της επιστήμης.

    Ξεκινήσαμε αυτό το σύνολο δεδομένων με αποκλειστική άδεια για τη μελέτη των διδύμων σε 13.000 δίδυμα (η μεγαλύτερη σε βάθος ανθρώπινη μελέτη στον κόσμο) και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε τη μεγαλύτερη σε βάθος μελέτη διατροφής και μικροβίων στον κόσμο με επιστήμονες από το Χάρβαρντ, King’s College London, Mass General Hospital και Stanford.
    Κάναμε χιλιάδες ανακαλύψεις από αυτές τις μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των νέων βακτηρίων του εντέρου, τι προκαλεί την πείνα και τις αντιδράσεις μας στα τρόφιμα.

    Ποια είναι τα νέα σχέδιά σας; Θα έρθετε στην Ελλάδα;

    Ξεκινήσαμε τη ZOE επειδή πιστεύουμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να καταλάβει πώς ανταποκρίνεται το σώμα του στο φαγητό, ώστε να μπορεί να το φτιάξει τις δικές τους αποφάσεις και τον έλεγχο της υγείας τους. Αποστολή της ΖΟΕ, όπως αποκαλύπτει και το όνομα της εταιρείας, ΖΩΗ, είναι να βελτιώσει την υγεία όλων των ανθρώπων του πλανήτη ώστε να ζήσουν καλύτερα τη ζωή τους. Συνεργαζόμαστε με διακεκριμένη ομάδα επιστημόνων και με νέους και παλαιότερους επενδυτές που συμβάλουν στην αποστολή μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν πιο υγιεινά και ευτυχισμένα.

    Τον Μάιο η ZOE ολοκλήρωσε χρηματοδότηση με ακόμη 23 εκατ. ανεβάζοντας τα αντληθέντα από την αγορά κεφάλαια τους τελευταίους μήνες στα 53 εκατ. δολάρια.. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη νέων   υπηρεσιών και προϊόντων όπως τα προβιοτικά.

    Η υπηρεσία ξεκίνησε πριν ένα χρόνο από τις ΗΠΑ, το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα λανσαριστεί στη Βρετανία και θα ακολουθήσει ακόμη μία ευρωπαϊκή χώρα, ίσως η Ελλάδα και μετά κάποια χώρα της Ασίας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ