• Business

    Γιατί… ξεχείλωσε το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων πώλησης της Άκτωρ κατασκευαστικής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ: Τι μηνύματα εκπέμπει το μεγάλο ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ για τη Διοίκηση των Ολλανδών

    Χένρι Χολτερμαν – Reggeborgh Invest


    Ξένισε την αγορά το… ξεχείλωμα του χρονοδιαγράμματος πώλησης της Άκτωρ κατασκευαστικής. Η αρχική εντύπωση που είχε δοθεί ήταν ότι η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον μητρικό Όμιλο της Ελλάκτωρ και το ενδιαφερόμενο σχήμα των αγοραστών (Wade Adams και Adamas, συμφερόντων  αντίστοιχα των Κύπρου Τσέντα και Δημήτρη Κούτρα) θα είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης σε τρείς βδομάδες. Ή και κάτι περισσότερο αν απαιτούσαν οι περιστάσεις.

    Ωστόσο, όπως δημοσιοποιήθηκε από την πλευρά της Ελλάκτωρ, οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με φόντο την επιδιωκόμενη συμφωνία θα διαρκέσουν έως και τις 31 Μαρτίου. Δηλαδή σχεδόν…8,5 βδομάδες, καθώς ξεκίνησαν ήδη οι επαφές.

    Τι άραγε μπορεί να συνέβη; Γιατί επιμηκύνθηκε ο χρόνος; Και προς τι η παρατεταμένη διαπραγμάτευση, αφού μάλιστα δεν προβλέπεται να γίνει due diligence στην Άκτωρ, αλλά ο έλεγχος να βασιστεί στις λογιστικές καταστάσεις του 9μηνου του 2022;

    Πηγές που είναι κοντά στο δρομολογούμενο deal δίνουν τις δικές τους απαντήσεις στα ερωτήματα. Αναφέροντας ότι: Η πρόταση εξαγοράς έχει μεν την αρχική σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών, αλλά η συνέχεια δεν είναι μια απλή διαδικασία. Καθώς η Άκτωρ έχει ένα σύνθετο εταιρικό πλέγμα δραστηριοτήτων, χρειάζεται η μελέτη και η νομική τους αποτύπωση σε μια μεγάλη σειρά παραρτημάτων, στη βάση των όσων συμφωνηθούν.

    Είναι χαρακτηριστικό πώς η Άκτωρ ως όμιλος ενοποιεί πλήρως 40 εταιρείες, εντός και εκτός συνόρων, άλλες 6 τις ενοποιεί με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, ενώ υπάρχουν και 107 συμμετοχές σε διάφορες κατασκευαστικού χαρακτήρα κοινοπραξίες. Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις και τα νομικά κείμενα, που θα αποτυπώνουν τη συμφωνία επί των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας και της παροχής εγγυήσεων  με όρους αμοιβαία αποδεκτούς, πιστεύεται ότι πιθανότατα θα ολοκληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Παράλληλα με όλα αυτά θα τρέξει και η πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου από την Ελλάκτωρ,  προκειμένου ο επιχειρηματικός Όμιλος να έχει στα χέρια του και την αιτιολογημένη γνώμη για το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος και των όρων της συναλλαγής.

    Χρονικός «αέρας» και αστάθμητοι παράγοντες

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες και λόγω του ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, ακόμη και από αστάθμητους παράγοντες, κρίθηκε ότι η περίοδος των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να έχει και κάποιον χρονικό «αέρα». Μια άνεση χρόνου δηλαδή. Εξ ου και το οριοθετημένο διάστημα μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Χωρίς να αποκλείεται να κλείσει εν τέλει νωρίτερα το deal.

    Εάν έως τότε όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξει κάποιου είδους ανατροπή (αφού τίποτε δεν είναι θέσφατο αν δεν υπάρξουν οι δεσμευτικές υπογραφές) τότε το Δ.Σ της Ελλάκτωρ θα κληθεί να δώσει τη έγκρισή του για την πώληση της Άκτωρ. Ενώ μετέπειτα θα ζητηθεί και το «πράσινο φως» από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Άλλωστε τα ίδια έγιναν και με την πώληση του 75% του κλάδου των ΑΠΕ στην Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

    Στην περίπτωση της Άκτωρ το σχήμα των Τσέντα-Κούτρα έχει κάνει προσφορά  ύψους 160 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν την ανάληψη μέρους των χρηματοδοτήσεων που έχει προσφέρει η Ελλάκτωρ στη θυγατρική της κατασκευαστική. Το υπόλοιπο μισό του τιμήματος είναι η καταβολή σε μετρητά, ενδεχομένως σε δόσεις, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες.

    Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε χθες στα 2,10 ευρώ. Δηλαδή 20% πάνω από την αρχή της εφετινής χρονιάς. Σε σχέση όμως με το προ οκτώ συνεδριάσεων υψηλό των 2,30 ευρώ, η μετοχή έχει οπισθοχωρήσει κατά 8,7%. Καθώς ορισμένοι από τους γρήγορους «παίκτες» που αγόρασαν στη φήμη, έσπευσαν να πουλήσουν στο γεγονός…

    Διαβάστε επίσης

    Ελλάκτωρ: Έως 31/3 οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Άκτωρ – Τι απαντά για την πώληση του 25% του κλάδου ΑΠΕ

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σε διαπραγματεύσεις με Wade Adams και Adamas για την πώληση της ΑΚΤΩΡ – Επιβεβαίωση mononews

    Ελλάκτωρ (Χόλτερμαν): Όλο το παρασκήνιο για το επικείμενο διπλό deal πώλησης της Άκτωρ και του 25% της συμμετοχής στις ΑΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ